Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2022. November 28. 05:00, hétfő | Helyi

NAGYKUNSÁG KOLLÉGIUM

NAGYKUNSÁG KOLLÉGIUM

Sajátos kutatás készült a nagykunokról.

Szepesi Gergő, a Magyar Műhely Közhasznú Alapítvány munkatársa és dr. Nagy Molnár Miklós, a karcagi Györffy István Nagykun Múzeum igazgatója, néprajzkutató szerkesztette "Nagykunság Kollégium" kötetet.

- A Nagykunságban élőkről kapnak egy pillanatképet a diákok az új kötetből.
- A "Nagykunság Kollégium" a Lakiteleki Népfőiskola közreműködésével jelent meg. Ott már a '90-es évek óta foglalkoznak a Kárpát-medencei magyar értékek feltárásával konferenciák, összejövetelek és kiadványok formájában, ezzel segítve a külhoni és hazai magyar értékek bővítését. Ennek keretében szervezték meg a Nagykunság Kollégiumot, amely szakmai vezetőjének engem kértek fel.

Két hétig tartott a gyűjtőmunka az öt településen.

- Tavasszal és nyáron egy-egy hétig végeztek a nagykunsági településeken helyszíni kutatómunkát egy kérdőív alapján a népfőiskola által felkért egyetemisták, középiskolások, tűzoltó, vállalkozók, civil szervezetek tagjai, pedagógusok - tehát ez nem a klasszikus tudományos néprajzi gyűjtés volt, ahogy Györffy Istvánék végezték, hanem a helyi értékekről feltárás a vidéki ember szemszögéből. Mondhatnánk imázs-képzőnek is, hiszen sajátos szemszögből készült, a Nagykunság öt településén, egyfajta pillanatfelvétel arról, hogy mit tartanak értéknek a kérdezők, a helyi értéktárra építve. Először kérdőíves gyűjtés volt, majd kiválasztottak néhány embert, akivel mélyinterjút készítettek. Ebből válogatva készült egy DVD melléklet a könyvhöz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:29, szombat | Helyi

ELBALLAGTAK A SZENTANNAISOK

Idén sem maradhatott el a tradicionális gépes felvonulás, minden évben ezzel veszi kezdetét a Szentannai Sámuel Református Gimnázium, Technikum és Kollégium különleges ballagása.

2024. Május 18. 14:25, szombat | Helyi

VÁRMEGYEI VONÓS VERSENY

Negyedik alkalommal került megrendezésre a Karcagi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolában a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei vonósverseny. A megmérettetésre közel 50 gyermek nevezett.

2024. Május 18. 12:17, szombat | Helyi

IDÉN IS SOK ALKOTÁS SZÜLETETT

A Játszd újra kiállításra idén is sok alkotás készült. Ez a program nem csak a hulladék újrahasznosításáról, hanem az óvodás gyermekek tehetséggondozásáról is szól.

2024. Május 18. 10:02, szombat | Helyi

VÁROSUNK IS BEMUTATKOZOTT

Városunk is bemutatkozott a térség legnagyobb idegenforgalmi expóján, a Szolnoki Utazás és Szabadidő Kiállításon.