Városlista
2022. december 5, hétfő - Vilma

Hírek

2022. November 24. 05:01, csütörtök | Helyi

NAPELEM PARK ÉPÜL KUNMADARASON

NAPELEM PARK ÉPÜL KUNMADARASON

Napelemparkot és naperőművet épít az MVM Csoport Kunmadarason. Az egykori repülőtéren - az MVM Zöld Generáció Kft. beruházásában - 2x28,7 MW teljesítményű naperőmű épül. A tervezett befejezés 2023. május.

A községházán tartott projektnyitón Bilinszky Péter, az MVM Zöld Generáció Kft. üzleti projektigazgatója és Balogh Marianna polgármester szólt a beruházásokról.

- Nagyon örültünk ennek a lehetőségnek, hiszen közel 30 éve kihasználatlanul áll az önkormányzati tulajdonunkban lévő repülőtér. Sok tárgyalást folytattunk már arról, hogy napelempark, naperőmű létesüljön a területen. Hosszú előkészítő munka után kötöttünk meg a bérleti szerződést az MVM Zöld Generáció Kft-vel. Közel 100 hektárt érint a hosszú távú bérleti szerződés, amiből a bérleti díj mellett iparűzési adó bevétele is lesz a településnek, amiből tudjuk majd ezt szép és nagy hagyományokkal rendelkező települést fejleszteni - fogalmazott a polgármester.

- A repülőtér közvetlen közelében kezdtük meg 2019-ben az erőmű, napelempark előkészítését, engedélyeztetését az önkormányzattal. Miután ez megtörtént, kiválasztottuk a kivitelezőt, amelyhez pályázati forrást is nyertünk el. A tervek szerint 2023 második negyedévére megkezdheti az erőmű a kereskedelmi üzemét, azaz a hálózatra kitermelheti a villamos energiát. A közcélú hálózat Karcag külterületén található majd, oda létesül egy alállomás, ahová betáplálásra kerül majd az itt megtermelt energia.

A naperőmű éves megtermelt villamos energia mennyisége a becslések szerint több mint 13 ezer háztartás számára fedezi a villamos energiát, s így évente 32 ezer tonnával csökkenhet az ország szén-dioxid kibocsátása - sorolta Bilinszky Péter, aki szólt arról is, hogy a kft. jelenleg 7 szélerőművet és több mint 100 naperőművet üzemeltet Magyarországon. A kunmadarasi beruházás is része a most indult fejlesztésüknek, amely 33 új napelemparkot épít pályázati forrásból.

Ezek érdekelhetnek még

2022. December 05. 15:32, hétfő | Helyi

KÁBÍTÓSZER-KERESKEDELEM GYANÚJA MIATT ŐRIZETBEN

A szolnoki rendőrök rajtaütést követően 3 férfit vettek őrizetbe, továbbá több mint két kilogramm kábítószer gyanúját keltő anyagot foglaltak le.

2022. December 05. 15:24, hétfő | Helyi

VEGYÜK ÉSZRE! – BALESETMEGELŐZÉSI RENDEZVÉNY

A rendezvény célja a gyalogosok és a kerékpárral közlekedők láthatóságának javítása, valamint a téli közlekedési viszonyokra történő felkészülés elősegítése.

2022. December 05. 15:15, hétfő | Helyi

ROADPOL ALCOHOL&DRUGS - KÖZLEKEDÉSI AKCIÓ AZ UTAKON

A rendőrség Magyarország egész területén 2022. december 5. és 11. között közúti ellenőrzést végez.

2022. December 05. 05:00, hétfő | Helyi

FAHUSÁNGGAL ÜTÖTTE LE

A törökszentmiklósi rendőrök őrizetbe vettek egy fegyverneki férfit, aki a gyanú szerint fahusánggal bántalmazta a sértettet, majd elvette értékeit.