Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2021. December 01. 08:45, szerda | Helyi

NAPELEM PARK KARCAGON

NAPELEM PARK KARCAGON

Varga Nándorral, a Karcagi Ipari Park ügyvezetőjével beszélgettünk arról, hol tart a Napelem park kivitelezése.

Az épülő beruházások már hamarosan átadásra is kerülnek.

Egy GINOP pályázat keretén belül a Karcagi Ipari Park 1 milliárd forintot pályázott meg, 69% támogatási intenzitással a 1300 négyzetméteres gyártócsarnokot, illetve 3700 négyzetméteres raktárcsarnokot építenek a szükséges közművekkel, tűzi víztározóval.

A beruházás azért nagyon fontos, mert az Ökopark - ipari parkban olyan üzemet hoznak létre, amely újrahasznosítja azokat az anyagokat, amelyek korábban már felhasználásra kerültek és az elektronikai hulladékhasznosítóban, vagy máshol lebontásra kerültek.

Az üzem november 30-ig átadásra kerül, emellett az Ipari és Fejlesztési Minisztériummal van egy megállapodásuk, 442 millió forint értékben (50 %-os támogatással) a purhab-feldolgozó gépeket, gépsorokat vásárolnak november 30-ig, majd beépítik.

A próbaüzem után januárban az ipari park emberei is ott lesznek, mgí végleges lesz az üzem.

Az elektronikai purpor-hulladék feldolgozó olyan termékeket fog előállítani, amely jelenleg Magyarországon nincs. A korábbi műanyag hulladékokat már hasznosítják.

A tulajdonostárs olyan innovatív fejlesztést valósított meg, amely egyedülálló lesz.

A feldolgozás után járdaszegélyeket, csapadékvíz-elvezető padkákat ( belső csapadékvíz-elvezetővel - kerítésléceket, kerítésoszlopokat, stégpallókat, állattartó telepekre padozatokat - is tudnak gyártani, s ez az anyag lényegesen nagyobb szilárdsággal rendelkezik majd mint a jelenleg használt műanyagok.

Az új üzemben bármennyire is automaták a gépek, kellenek olyan emberek, akik beprogramozzák, beállítják, nézik a minőséget, módosítanak a beállításokon, úgyhogy 16-20 új dolgozó felvétele várható.

A saját beruházások mellett más beruházások is zajlanak az ipari parkban, épül 3 napelem-park.

Az állomás peronjával és épületével szemben látható, melynek fele GINOP pályázattal a csarnokok építésének részeként valósul meg.

Ugyanitt a másik épülő napelem-park az Ipari Park tulajdonába kerül, a harmadik a körforgalomnál közös beruházásban épül, de idegen tulajdonba kerül majd.

A háromszor fél megawatt fedezi azt a villamosenergia-mennyiség az újonnan kialakított purhab-feldolgozó üzem igényeit.

Vannak-e még folyamatban tárgyalások a park meglévő szabad területeire az üzem Gyarmati út felé eső 3 hektáros területére.

A volt téglagyári területre egyeztetések kezdődtek az önkormányzat, a Pénzügyminisztérium részéről.

Zajlik a Penny Logisztikai Központ fejlesztése, amely december 31-ig elkészül. Itt a bővítés mellett található még 8 hektáros terület még hasznosításra vár, keresik a befektetőt.

Varga Nándor a város lakóinak azt kívánta, hogy minél több ilyen bővítés legyen, mint az ipari park szomszédjában a vasút mellett zajló nagy beruházás, hisz a városnak nagyon jó, ha az iparűzési adóból a város fejlesztését megoldhatják. Ehhez sok sikert kívánt az önkormányzatnak is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 15:00, szombat | Helyi

JÓTÉKONYSÁGI BÁLT RENDEZTEK

Az idei a Kátai Bál jótékonyságból befolyt bevételeit a kórház biztonságos betegellátáshoz szükséges eszközök beszerzésére fordítják.

2024. Május 04. 07:00, szombat | Helyi

ÁTADTÁK A GYÓGYSZERTÁR ÉPÜLETÉT

Újra helyben vásárolhatnak gyógyszereket a tiszaburaiak. Átadták ugyanis a településen a gyógyszertárat. Az épület átadása ünnepélyes keretek között zajlott.

2024. Május 03. 14:16, péntek | Helyi

ZAJLIK A MUNKA A CSEMETEKERTBEN

Folyamatosan zajlik a munka a Városgondoksághoz tartozó Csemetekertben. Ottjártunkkor is szorgosan tevékenykedtek a területen, főként növényápolási és növényvédelmi munkákat végeztek.

2024. Május 03. 12:42, péntek | Helyi

Fának hajtott egy autó Kenderesen

Fának csapódott egy személygépkocsi csütörtök délután Kenderesen, a Vasút úton.