Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. November 15. 14:02, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

NAV: tilos folyékony tüzelőanyagot behozni

NAV: tilos folyékony tüzelőanyagot behozni

A gépjárművek üzemanyagtartályában és a gépjárműben 10 literes kannában kizárólag üzemanyag hozható be az Európai Unió valamely tagállamából adómentesen.

A Nemzeti Adó és Vámhivatal arra hívja fel a más tagállamból, például Ausztriából tüzelőolaj, illetve fűtőolaj lakossági behozatalával kapcsolatban a figyelmet, hogy a hazai jövedéki szabályozás értelmében magánszemélyeknek nincs lehetőségük folyékony tüzelőanyagot a tagállamokból adómentesen behozni.

A napokban a médiában megjelentek szerint jelentősen nőtt az Ausztriában magyar turisták által vásárolt „fűtőolaj” mennyiség, amiből egyes kutakon akár, napi 3-5000 liter fogyott el.

Fontos tudnivaló, hogy a folyékony tüzelőanyag – a például Ausztriában üzemanyagkúton vásárolható színezett tüzelőolaj – Magyarországra nem hozható be semmilyen mennyiségben sem a gépjármű üzemanyag tartályában, sem külön kannákban. Az ilyen tüzelőanyag üzemanyagtartályba való betöltése Ausztriában is jogsértő cselekmény.

Folyékony tüzelőanyag tagállami behozatalához jövedéki engedéllyel kell rendelkezni és az engedéllyel rendelkezőnek jövedéki adót kell fizetni, aminek a mértéke 97 350 Ft/ ezer liter.

Az engedély nélkül, illetve az adó megfizetése nélkül behozott ásványolaj, adózás alól elvont jövedéki terméknek minősül, amit a NAV ellenőrzést végző szerve, akár egy közúti ellenőrzéskor, akár egy lakhely ellenőrzés alkalmával lefoglal és elkoboz, az elkobzott termékre pedig jövedéki bírságot állapít meg. Ezen kívül a szállító eszköz (pl.: a személygépkocsit, utánfutót, tárolóeszközöket) is lefoglalható! A bírság mértéke a meg nem fizetett jövedéki adó kétszerese, de legalább 30 ezer Ft, gazdálkodó esetén ötszöröse, de legalább 150 ezer Ft. Nagyobb mennyiség esetén akár jövedéki bűncselekmény gyanúja miatt büntető eljárást is kezdeményez feljelentéssel az ellenőrző hatóság.

A hatóság a hazai jogszabályok betartását a határhoz közeli közutakon a járművek megállításával, szállítmányok, üzemanyagtankból vett minta ellenőrzésével kívánja elérni és teszi is ezt nap, mint nap.

Hasonlóképpen lép fel a harmadik országból (jellemzően Ukrajnából) irányuló „üzemanyag turizmus” megfékezése érdekében, amikor a vám- és adómentesség jogszerű igénybevételén túl, az alkalmi jelleget meghaladó időközönként üzemanyagért rendszeresen kijáró, azt lefejtő és értékesítő „vállalkozók” ellen a határátkelőn intézkedik.


OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére