Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2021. November 09. 08:28, kedd | Helyi

NE DŐLJÖN BE A TRÜKKÖKNEK!

NE DŐLJÖN BE A TRÜKKÖKNEK!

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság a trükkös tolvajokra hívja fel a figyelmet.

Az úgynevezett „trükkös lopásra” szakosodott bűnözők leginkább az időskorúak jóhiszeműségét használják ki. Az elkövetőkről tudni kell, hogy általában megnyerő modorúak, jó beszédkészséggel és pszichológiai érzékkel rendelkeznek, egy-két mondat után az emberek bizalmába férkőznek, azonnal olyan témáról próbálnak beszélni, ami szokásosan az idősebb korosztályt érinti. Az elmúlt héten egy tiszasülyi idős asszonyt károsított meg egy, magát önkormányzati dolgozónak kiadó nő: bizalmába férkőzött és így bejutott az otthonába.

A tolvajok gyakran önkormányzati tisztségviselőnek, a nyugdíjbiztosító vagy a közüzemi szolgáltató munkatársának (pl. víz, gáz, villanyóra leolvasó, szerelő stb.) vagy más hivatalos személynek adják ki magukat, és így jutnak be a sértettek lakásába, házába. Ezt követően elterelik a gyanútlan áldozat figyelmét, folyamatosan szóval tartják. Kérnek valamilyen hivatalos papírt, vagy feladóvevényt, vagy felváltatnak egy nagyobb összeget – hogy csak pár módszert említsünk - elkerülve azt, hogy az áldozat nyugodtan végig gondolja a hallottakat, azok valóságtartalmát. A látogatás pár perc alatt lezajlik, és a sértett csak később veszi észre, hogy a megtakarított pénzét, ékszerét, vagy egyéb értékét elvitték.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a "trükkös" módszerrel elkövetett bűncselekmények elkerülhetők, ha nem feledkezünk meg az alábbi alapelvekről:

Egészséges bizalmatlansággal és óvatossággal fogadják a váratlanul érkező idegeneket!

Ne engedjenek be idegent a házukba, lakásukba! Kérjék meg, hogy várakozzon a bejáratnál, amíg a szükséges papírt vagy egyebet előkeresik!

Mindig kérjenek valamilyen fényképes azonosítót, igazolványt, hogy ellenőrizhessék, valóban hivatalos személy érkezett-e!

Ha nem biztosak abban, hogy az, aki hivatalos embernek mondja magát, valóban az, és az igazolványa alapján nem tudják eldönteni ki ő, kérjenek segítséget és telefonon ellenőrizzék a személyüket!

Ha mégis beengednek valakit, lehetőleg úgy tegyék, hogy ne egyedül tartózkodjanak otthon, hanem hívják át a szomszédot! Legyen ott valaki, akiben megbíznak!

Az idegent ne engedjék egyedül mozogni a lakásban!

Otthon ne tartsanak nagy mennyiségű készpénzt, jelentős értékeket!

Otthon tartózkodás esetén is tartsák zárva a lakás ajtót és kaput!

Ha egy mód van rá, kérjék, hogy a nyugdíj, egyéb várható jövedelem pénzintézethez, számlára érkezzen!

Figyeljék meg a kéretlenül látogató idegeneket, ha mód van rá, írják fel gépkocsijuk rendszámát!

Amennyiben – a megtett óvintézkedései ellenére – mégis bűncselekmény áldozatává válik, kérjük, hogy haladéktalanul értesítse a rendőrséget, hiszen így nagyobb esély nyílik az elkövető felkutatására, valamint az eltulajdonított érték visszaszolgáltatására.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 15:00, szombat | Helyi

JÓTÉKONYSÁGI BÁLT RENDEZTEK

Az idei a Kátai Bál jótékonyságból befolyt bevételeit a kórház biztonságos betegellátáshoz szükséges eszközök beszerzésére fordítják.

2024. Május 04. 07:00, szombat | Helyi

ÁTADTÁK A GYÓGYSZERTÁR ÉPÜLETÉT

Újra helyben vásárolhatnak gyógyszereket a tiszaburaiak. Átadták ugyanis a településen a gyógyszertárat. Az épület átadása ünnepélyes keretek között zajlott.

2024. Május 03. 14:16, péntek | Helyi

ZAJLIK A MUNKA A CSEMETEKERTBEN

Folyamatosan zajlik a munka a Városgondoksághoz tartozó Csemetekertben. Ottjártunkkor is szorgosan tevékenykedtek a területen, főként növényápolási és növényvédelmi munkákat végeztek.

2024. Május 03. 12:42, péntek | Helyi

Fának hajtott egy autó Kenderesen

Fának csapódott egy személygépkocsi csütörtök délután Kenderesen, a Vasút úton.