Városlista
2021. április 13, kedd - Ida

Hírek

2021. Február 09. 15:48, kedd | PR

Nem minden közigálláshoz kell diploma

Nem minden közigálláshoz kell diploma

Ha eddig az tartott vissza a közigállásokra való jelentkezéstől, hogy nincs diplomád, akkor lehet, hogy jó lehetőségeket hagytál veszni.

A közigállások között is van ugyanis számtalan olyan, amihez nem kell szakmai végzettség.

Mindenek előtt néhány szó arról, hogy mi az a közigállás. Közigállások alatt a közigazgatásban, tehát például az oktatásban, egészségügyben, rendfenntartó szerveknél, önkormányzatoknál, azaz az állam által működtetett szervezeteknél található munkákat értjük. Ennek megfelelően nem csak Budapesten, de vidéken is könnyen lehet közigállást találni.

Sok közigazgatásban található munka betöltéséhez valóban valamilyen végzettség kell, de szép számmal akad diploma nélkül betölthető közigállás is.

Diploma nélküli közigállások

Az állami foglalkoztatást sokan keresik, mivel az állam megbízható munkaadó. Kiszámítható keretek között kell törvény által meghatározott bérezéssel dolgozni és ezek olyan előnyök, amit a magánszférában nem mindig találunk meg.

A közigazgatásban diploma vagy szakmai végzettség nélkül vállalható munkák elsősorban az intézmények fenntartásához kapcsolódó feladatokat látják el. Ilyen lehet a műtőssegédtől kezdve a takarítón át a gépkezelőig vagy konyhai kisegítőig igen sokféle állás.

Mi kell a közigállásra való jelentkezéshez?

A közigazgatásban való foglalkoztatásnak vannak feltételei. Bizonyos esetekben a törvényi előírások határozzák meg, hogy egy adott munkakör betöltéséhez szükség van valamilyen képzettségre, szakmunkás vagy szakközépiskolai végzettségre a munkavállalónak.

Végzettségtől függetlenül vannak azonban általános követelmények. Ilyen az erkölcsi bizonyítvány, ami igazolja, hogy a pályázó büntetlen előéletű, illetve büntetőeljárás hatálya alatt nem áll. Emellett azt is igazolni kell, hogy amennyiben a munka betöltéséhez valamilyen végzettség szükséges, akkor a leendő közalkalmazott a foglalkoztatástól való eltiltás hatálya alatt nem áll.

Két további kitétel a nagykorúság és a magyar állampolgárság. Ennek megfelelően 18 éves kor alatt közalkalmazotti jogviszony nem létesíthető függetlenül attól, hogy milyen közigállásra jelentkeznél. Az állampolgárság tekintetében azonban már megengedőbb a törvény, mivel nem zárja ki a nem magyar állampolgárokat sem a közigállásokból, de megköveteli a rendezett jogi státuszt Magyarország területén. Tehát olyan ember is jelentkezhet, aki nem állampolgár, de szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkezik az országban, illetve bevándorolt és hivatalosan letelepedett Magyarországon.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 09. 18:15, péntek | PR

Minőségi méterárú minden alkalomra

Napjainkban ismét egyre nagyobb teret hódít a „csináld magad” szemlélet. Nincs ez másképpen a ruhák, textíliákból, méterárukból készíthető használati tárgyak esetben sem.

2021. Április 04. 17:45, vasárnap | PR

Mitől hullik a hajunk és hogyan kezeljük?

A hajhullástól nem kell megrémülni, hiszen minden embernek hullik a haja. A régi hajszálak helyett, újak nőnek.

2021. Március 31. 08:48, szerda | PR

Tippek a takarékos nyomtatáshoz

Egy kis tudatossággal lefaraghatunk a költségeinkből.

2021. Március 19. 17:52, péntek | PR

Sportok, amelyekre nehéz érzelmek nélkül fogadni

Alapvetően érzelmek alapján nagyon nem ajánlott fogadni. Van viszont néhány olyan sport, ami esetén különösen nehéz hideg fejjel gondolkodni és tippelni.