Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2016. Szeptember 10. 10:36, szombat | Helyi
Forrás: www.fidesz.hu

Nemmel kell szavazni a kvótareferendumon

Nemmel kell szavazni a kvótareferendumon

Az európai helyzet kétségbeejtő, de a magyarok még szerencsés helyzetben vannak, mert véleményt mondhatnak a migrációról; október 2-án el kell menni a kvótareferendumra, és nemmel kell szavazni – szögezte le Kósa Lajos.

A Fidesz-KDNP kihelyezett évadnyitó frakcióülést tartott Balatonfüreden. A frakcióülést követően Kósa Lajos és Harrach Péter tájékoztatta a sajtó képviselőit.

A családpolitika mellet a frakcióülés másik fontos témája a migrációs válság, a kötelező betelepítési kvóta volt. Az előadásokból kiderült, hogy hazugság, amit az ellenzék állít, az Európai Bizottság több mint 8 lépésben készíti elő a kötelező betelepítési kvótát - jelentette ki Kósa Lajos. Hozzátette: az a javaslat is megszületett, hogy ha valaki nem hajlandó kötelezően migránsokat befogadni, akkor migránsonként 73 millió forint büntetést kell fizetnie. Összehasonlításként elmondta, hazánk a hétéves uniós ciklusban fejenként kevesebb, mint 1 millió forint támogatást kap az uniótól.

A frakcióvezető felhívta a figyelmet arra is, hogy az uniós jogszabály-előkészítés felső korlát nélküli kötelező betelepítési kvótával számol, ezért hazugságnak nevezte azt is, hogy csak néhány ezer emberről lenne szó.

Kósa Lajos hangsúlyozta: hazugságnak bizonyultak azok a baloldali érvek is, melyek a migráció jótékony hatásairól szóltak.Példaként említette, hogy a német hatóságok szerint 800 ezer migránsból 65-öt tudtak munkába állítani. Kitért arra is, hogy a migránsok integrációja is súlyos kudarccal végződött, párhuzamos társadalmak alakultak ki, a migránsok nem fogadják el az európai kultúrát, értékeket és szokásokat.

Arról is beszélt, hogy Pintér Sándor belügyminiszter beszámolójából kiderült, a migrációval nő a bűnözés is, elsősorban az erőszakos bűncselekmények száma. Felhívta a figyelmet arra, hogy a migrációval fokozódik a terrorizmussal kapcsolatos veszély is.

Kitért arra is, hogy Franciaországban és Németországban megvalósulni látszik, hogy a migránsokat nem táborokba, hanem lakásokba költöztetik be; az üresen álló lakásokat átmenetileg rekvilálták a tulajdonosuktól, tiltakozásuk ellenére.Kósa Lajos kétségbeejtőnek nevezte az illegális migráció okozta európai helyzetet. A politikus aláhúzta, az európai emberek nem értik, hogy Brüsszel miért tehetetlen a migrációs válság kezelésében, és miért nem lehet kimondani: "ne a bajt hozzák Európába, hanem a segítséget vigyék oda, ahonnan a migránsok jönnek".

Az emberek nem értik, miért nem lehet kimondani: meg kell állítani a migrációt, nem fékezni, lassítani, hiszen a migránsok szervezetten és tömegesen sértik meg az európai és a menekültügyi jogszabályokat - tette hozzá.A frakcióvezető hangsúlyozta, a magyarok még szerencsés helyzetben vannak, mert véleményt mondhatnak a migrációról. Október 2-án el kell menni a kvótareferendumra, és nemmel kell szavazni – tette hozzá.

Kósa Lajos kitért arra is, hogy a frakció támogatja Kardkovács Kolos jelölését a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa új tagjának. Bejelentette azt is, hogy a frakció úgy határozott: javasolja a kormánynak, hogy - bár a földárverések lezárultak -, tartsa fenn azt a hitelkonstrukciót, amely kifejezetten a kisméretű gazdaságoknak és a földbirtoklási limitet el nem ért gazdáknak ad lehetőséget arra, hogy továbbra is jelen legyenek a földpiacon.Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője hangsúlyozta, a kormány nemcsak biztosan védi a határokat, hanem emberséges is közben.

A frakcióülésen Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója is előadást tartott. Ezzel kapcsolatban a kereszténydemokrata politikus elmondta, a kormány szerződést kötött a karitatív szervezetekkel, hogy a határnál, illetve a kibocsátó országokban segítséget nyújtsanak a rászorulóknak.A KDNP frakcióvezetője a segítségnyújtás kapcsán kitért a honvédség külföldi szerepvállalására is. 13 országban ezer fővel van jelen a Magyar Honvédség, a missziók egy éves költségvetése 20 milliárd forint, 16 év alatt már több mint 200 milliárd forintot költöttünk erre a célra – tette hozzá.

Megemlítette azt is, hogy Irakban iskola, Szíriában pedig kórház építését támogatja hazánk.Harrach Péter a frakcióülés témái között kiemelte a családpolitikát. A politikus a demográfiai helyzetet elsőszámú nemzeti sorskérdésnek nevezte. Felhívta a figyelmet arra, komoly kormányzati intézkedések történtek ennek javítására.

A képviselő a kormányzati intézkedések mellett a szemléletformálás fontosságáról is beszélt.

Az eredmények kapcsán a képviselő beszámolt arról, hogy a 2010-es 1,25-ös termékenységi arányszám 1,44-re nőtt és emelkedett a házasságkötések száma is. Harrach Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy az unióban a negyedik helyen állunk a családokra fordított támogatások arányában. A kereszténydemokrata politikus az adókedvezményeket, a munkahelyvédelmi akciót, a gyed extrát, a bölcsődei fejlesztéseket, és a gyermekétkeztetésre fordított források emelkedését is a fontos eredmények között említette.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:29, szombat | Helyi

ELBALLAGTAK A SZENTANNAISOK

Idén sem maradhatott el a tradicionális gépes felvonulás, minden évben ezzel veszi kezdetét a Szentannai Sámuel Református Gimnázium, Technikum és Kollégium különleges ballagása.

2024. Május 18. 14:25, szombat | Helyi

VÁRMEGYEI VONÓS VERSENY

Negyedik alkalommal került megrendezésre a Karcagi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolában a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei vonósverseny. A megmérettetésre közel 50 gyermek nevezett.

2024. Május 18. 12:17, szombat | Helyi

IDÉN IS SOK ALKOTÁS SZÜLETETT

A Játszd újra kiállításra idén is sok alkotás készült. Ez a program nem csak a hulladék újrahasznosításáról, hanem az óvodás gyermekek tehetséggondozásáról is szól.

2024. Május 18. 10:02, szombat | Helyi

VÁROSUNK IS BEMUTATKOZOTT

Városunk is bemutatkozott a térség legnagyobb idegenforgalmi expóján, a Szolnoki Utazás és Szabadidő Kiállításon.