Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. Szeptember 26. 21:44, kedd | Helyi

Népművészeti tárlat

Népművészeti tárlat

A Déryné Kulturális Központban a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népművészeti Egyesület tárlatát az egyesület elnöke, Kenyeres Sándorné nyitotta meg.

Mint elhangzott, 34 alkotó népművészeti tárgyait hozták el Karcagra. Az egyesület idén 33 éves, ez idő alatt országos elismertségre tett szert. A 120 főt számláló közösség alkotókból és segítőkből áll, akik a megye 30 településen élnek.
Céljuk a tárgyalkotó népművészet felelevenítése, éltetése és továbbvitele, ezen túlmenően pedig a nemzeti hagyomány megismerése, a helyi, kistáji és össznemzeti értékőrzés. A legnagyobb népművészeti fórumon, a Mesterségek Ünnepén mindig jelen vannak a Budai Várban, 28 tagjuk pedig népművészeti iparmesteri címmel és különböző országos elismerésekkel, díjakkal büszkélkedhet.
Kenyeres Sándorné azt is kiemelte, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Értéktárban több szakáguk szerepel, így például a jászsági hímzés, a megújult jász viselet, vagy a jász kosárfonás. Az idei kiállítás-sorozat része Karcag is. Az elnök arról is szólt, hogy a tiszavárkonyi alkotóházuk szilveszterkor leégett. Szeretnék újjáépíteni, már gyűlnek az adományok, melyhez a kiállításon megvásárolható népművészeti tárgyakkal is hozzá lehet járulni.

Címkék: Karcag, népművészet

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 10:31, péntek | Helyi

Hármas baleset Kisújszállásnál

Összeütközött egy személygépkocsi és egy kisbusz csütörtök este a 4-es számú főúton, Kisújszállásnál.

2024. Április 26. 08:00, péntek | Helyi

TÁMADNAK A BÜDÖSBOGARAK

Büdös, kellemetlenséget okoz, emellett komoly kártevő is. Természetes ellensége alig van, így köszöni szépen, jól érzi magát Magyarországon.

2024. Április 25. 14:31, csütörtök | Helyi

SOKAN FÜRDŐZTEK AZ ÁPRILISI KÁNIKULÁBAN

Áprilisban nem megszokott meleg levegő árasztotta el az országot. Sorra dőltek meg a melegrekordok. Ennek köszönhetően sokan látogattak ki a Berekfürdői strandra, a már-már nyarat idézőhőségben.

2024. Április 25. 13:29, csütörtök | Helyi

ELMERÜLT A HOLT-ZAGYVÁBAN

Az Akácfa utca közelében, Szolnok külterületén, a Holt-Zagyvában merült el egy személyautó. A sofőr szerencsére el tudta hagyni a járművet, az eset során az ijedtségen kívül szerencsére nem érte baj. Az Életjel Mentőcsoport részt ve