Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2024. Április 02. 07:00, kedd | Helyi
Forrás: karcag tv

NINCSEN HÚSVÉT TORMA NÉLKÜL

NINCSEN HÚSVÉT TORMA NÉLKÜL

Nincsen húsvét torma nélkül. Frissen reszelve az igazi, de konzervként fogyasztva is isteni kísérője a húsvéti sonkának. Karrierjét gyógynövényként kezdte, azonban igazi sikereit a húsvéti asztalon aratta.

Kezdetben gyógynövényként termesztették és használták a tormát, amely egyéb más tulajdonságai mellett javítja az emésztést, tisztítja a légutakat, de a vérkeringést is kedvezően befolyásolja.

MÁRTON ANDREA, őstermelő:
-Húsvétkor van rá a legnagyobb kereslet, de ősszel is keresik. Ősszel a céklaszezonban, mikor szeretnék eltenni savanyúságnak a céklát, tormadarabokkal szeretik megtölteni a kis konzervet és akkor is nagyon keresik, akkor viszont még nem nagyon van. Nem szedik föl a földből, inkább november- decemberben szedik ki a földből a gazdák a tormát.

Húsvétkor viszont berobban a tormaszezon. Ezen a piacon a vásárlók kisebb darabokat, tíz-húsz dekás szeleteket vesznek.

JÁKOB GÁBOR:
-A tormát azt általában csülökhöz, vagy sonkához szokták. A kényelmesebb emberek az üvegeset viszik, viszont finomabb a hazai, amit lereszelnek, de viszont az intenzív, erős és azért kicsit óvakodnak tőle az emberek. Hát, mi általában a kolbászhoz mustárt meg tormát szoktunk adni, meg a csülökhöz.

A torma hetekig megőrzi csípős aromáját. Fogyasztása bármennyire is egészséges: kismamáknak és vesebetegségben szenvedőknek nem ajánlott túlzott mennyiséget fogyasztani belőle.

TISZEKER IRÉN:
-Húsvétkor a sonkához nagyon finom a torma, nem is lehet elképzelni anélkül. Meg én szeretem a virslit, néha főzök virslit és azzal is nagyon jó a torma. Tehát tulajdonképpen egy egészséges és mindenhez jó. Tehát lehet azt bármihez fogyasztani, mindenhez nagyon jó. De legjobban szerintem a sonkához Húsvétkor.

A Húsvétkor fel nem használt torma még hetekig megőrzi frissességét a hűtőben. Ezt követően el is ültethető, így aki kertes házban él, jövőre már a saját termesztésű tormáját reszelheti a húsvéti sonkához.

Címkék: húsvét, torma

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 16:24, szerda | Helyi

A hazai vadállományunk egyedülálló nemzeti kincsünk

Teremtett világunk megőrzése közös kötelességünk, a természet rendjét pedig nem lehet megbontani, éppen ezért hárul kiemelkedően fontos szerep a felelős és tudatos vadgazdálkodásra

2024. Május 01. 15:00, szerda | Helyi

KALAPÁCCSAL TÁMADT AZ IDŐS EMBERRE

A Kunszentmártoni Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be egy 22 éves cibakházi férfival szemben rablás bűntette és két rendbeli testi sértés büntette miatt.

2024. Május 01. 13:00, szerda | Helyi

MÉLTÓSÁG MEZEJE

A nárcisz a világon mindenütt a rákbetegek, a rákban haldoklókat gondozó szervezetek szimbóluma.

2024. Május 01. 07:00, szerda | Helyi

SZÉPÍRÓ VERSENY A SZENT PÁL MARISTA ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN

A Cigány hét keretein belül a hátrányos helyzetű gyermekek számára Szépíró versenyt rendeztek a Szent Pál Marista Általános Iskolában.