Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2023. Augusztus 28. 05:01, hétfő | Helyi

NÖVEKVŐBEN A PARLAGFŰ POLLENKONCENTRÁCIÓJA

NÖVEKVŐBEN A PARLAGFŰ POLLENKONCENTRÁCIÓJA

A parlagfű pollenkoncentrációja elérheti a tüneteket okozó közepes szintet, így a pollenre érzékenyek számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére.

Az allergiás tünetek erősségének mérséklésére javasolják, hogy a parlagfű virágporára érzékenyek mielőbb kezdjék meg a gyógyszeres kezelést vagy keressék fel kezelőorvosukat a megfelelő gyógyszeres kezelés beállításáért.

Az NNK irányítása alá tartozó, húsz állomásból álló Aerobiológiai Hálózat pollenmonitorozási adatai alapján a parlagfű tömeges pollenszórása augusztus első napjaiban vette kezdetét, ekkortól már országszerte tüneteket okozhat a virágpora.

A szezon erősségét nagyban befolyásolja az augusztusi és szeptemberi időjárás. A pollenterhelést a tartós, esős időszakok átmenetileg visszavethetik, de a záporok, zivatarok csak rövid időre tisztítják meg a levegőt. A szezon tetőzése az előző évek tapasztalatai alapján augusztus végén, szeptember elején várható.

A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR+) térképes előrejelzése idén is segíti az allergiásokat. Így könnyebben felkészülhetnek a várható tünetekre, azok kezelésére, illetve megtervezhetik utazásaikat.

A kifejlett parlagfű terjedése ellen leghatékonyabban felmagzás előtt, bimbós vagy virágos állapotában végzett kaszálással lehet védekezni, ami a földhasználóknak jogszabályban előírt kötelezettsége. A lakosság által észlelt parlagfüves területek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vagy a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület (PME) oldalán keresztül könnyen bejelenthetők.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:51, hétfő | Helyi

ELISMERÉSEK JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK VÁRMEGYÉBEN

A rendőrség napja alkalmából rendőrök és rendvédelmi igazgatási alkalmazottak vehettek át jutalmat.

2024. Április 29. 13:39, hétfő | Helyi

Állásajánlatok

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Karcagi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály aktuális állásajánlatai:

2024. Április 28. 19:07, vasárnap | Helyi

Ferdinánd nap

Ferdinánd napot tartott a Bengecseg Alapítvány a Gazdaházban. A megjelenteket Nagy Emese kuratóriumi elnök, valamint F. Kovács Sándor

2024. Április 28. 15:00, vasárnap | Helyi

DIGITÁLIS TÉMANAP

Digitális április. Számítástechnikai- informatikai témahét zajlott a Szent Pál Marista Általános Iskolában. A témahéten a diákok által legjobban várt program a digitális verseny volt.