Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2021. Július 19. 14:40, hétfő | Helyi
Forrás: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitánys

NYÁRI VESZÉLYHELYZETEK A GÉPJÁRMŰVEZETÉSBEN

NYÁRI VESZÉLYHELYZETEK A GÉPJÁRMŰVEZETÉSBEN

Készüljünk tudatosan a hirtelen változó időjárási körülményekre.

Az elmúlt napokban tapasztalt szélsőséges időjárás közvetlenül és közvetve is befolyásolja a közlekedésünket. Az egyik nap a rekkenő hőség okoz koncentrációs nehézséget és ingerlékenységet, a másik nap a lezúduló nagy mennyiségű csapadéktól támadnak látási nehézségeink és bármikor belefuthatunk az aquaplaning jelenségbe is.

Az aquaplaning, vagyis vízenfutás könnyen lehet közúti közlekedési baleset előidézője. Az egyszerre hirtelen lehullott, nagy mennyiségű csapadéktól összefüggő vízréteg képződik az úttesten, ami megakadályozza a gumiabroncsok tapadását, ezáltal a kormányzási és fékezési erő nem az útra, hanem a kerekek alatt felgyülemlett vízrétegre hat. Ennek eredményeképpen előfordulhat, hogy autónk irányíthatatlanul sodródik le az úttestről.

A vízenfutás kialakulásának nagyobb az esélye a kátyús, nyomvályús útszakaszokon, kanyarívekben, illetve aluljárókban, ahol a víz nem tud gyorsan elfolyni.

A jelenséget arról ismerhetjük fel, hogy erős zajt hallunk a sárvédő felől, túl könnyen tudjuk kormányozni a járművet, az ESP jelzőfénye kigyullad a műszerfalon és az autó fordulatszáma emelkedik, holott a sebesség nem nő.

Hogyan reagáljunk a jelenségre?

a kormányt két kézzel fogjuk, ne végezzünk hirtelen kormánymozdulatokat
finoman lassítsunk, ne tapossunk bele hirtelen a fékbe, a gázt fokozatosan vegyük vissza és használjuk a kuplungot
a megelőzéshez fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük a gumiabroncsok nyomását, - minél alacsonyabb a nyomás, annál nagyobb a vízenfutás veszélye (pótkerék is) -, a mintázat profilmélységét, hiszen nagy szerepük van a vízelvezetésben (3 mm az ideális mélység) és a lengéscsillapítók állapotát is, a jármű stabilitásának megőrzése érdekében
Tegyünk meg mindent, hogy jobban fel tudjunk készülni és alkalmazkodni a megváltozott időjárási és útviszonyokhoz!

… hogy mindenki épségben hazaérjen!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 10:31, péntek | Helyi

Hármas baleset Kisújszállásnál

Összeütközött egy személygépkocsi és egy kisbusz csütörtök este a 4-es számú főúton, Kisújszállásnál.

2024. Április 26. 08:00, péntek | Helyi

TÁMADNAK A BÜDÖSBOGARAK

Büdös, kellemetlenséget okoz, emellett komoly kártevő is. Természetes ellensége alig van, így köszöni szépen, jól érzi magát Magyarországon.

2024. Április 25. 14:31, csütörtök | Helyi

SOKAN FÜRDŐZTEK AZ ÁPRILISI KÁNIKULÁBAN

Áprilisban nem megszokott meleg levegő árasztotta el az országot. Sorra dőltek meg a melegrekordok. Ennek köszönhetően sokan látogattak ki a Berekfürdői strandra, a már-már nyarat idézőhőségben.

2024. Április 25. 13:29, csütörtök | Helyi

ELMERÜLT A HOLT-ZAGYVÁBAN

Az Akácfa utca közelében, Szolnok külterületén, a Holt-Zagyvában merült el egy személyautó. A sofőr szerencsére el tudta hagyni a járművet, az eset során az ijedtségen kívül szerencsére nem érte baj. Az Életjel Mentőcsoport részt ve