Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Április 07. 18:44, kedd | PR

Okos ötletek a sikeres nyelvvizsgához

Okos ötletek a sikeres nyelvvizsgához

Egy vizsgán elsősorban a tudásod számít, de vannak néha apróságok, amiken áll vagy bukik néhány pont megszerzése. Ezekre készítettünk egy rövid felsorolást, hogy jól sikerüljön a nyelvvizsgád.

Érthető okokból az angol középfokú nyelvvizsga a legnépszerűbb, ezzel próbálkoznak meg a legtöbben. Az angol a leggyakrabban használt világnyelv, a b2-es, azaz középfok pedig már az a nyelvi szint, aminek birtokában a mindennapi életben és munkában előforduló helyzetekkel sikeresen tudunk megbirkózni.

Mire számíthatsz a középfokú nyelvvizsgán?

Erre pontos választ akkor lehet adni, ha már eldöntötted, melyik vizsgát választod. Vannak egynyelvű vizsgák, ahol nincsenek fordítási feladatok, vannak kommunikatív kompetenciákra épülő vizsgák, ahol a társas interakciókban figyelik meg a vizsgáztatók a nyelvtudásodat, és vannak „old school” nyelvvizsgák fordítással, előre begyakorolt témákkal. Fontos, hogy keress információt a szóba jöhető vizsgákról és a tájékoztatás alapján döntsd el, melyik vizsga lenne a leginkább testhezálló a személyiségedhez és a tudásodhoz.

Ha például tudod, hogy lefagysz beszélgetések közben, válassz olyan vizsgát, ahol kiadott témák alapján folyik a szóbeli a vizsgáztatóval. Vagy ha tudod, hogy a nyelvtani finomságokban el tudsz veszni, akkor válaszd azt a vizsgát, ahol nincs külön nyelvtani teszt.

Ami minden nyelvvizsgán van, az a hallás utáni szövegértés, az írásbeli és a szóbeli feladat. Ezekre biztosan számíthatsz, bármelyik vizsgatípust választod.

Hogyan készülj fel a vizsgára?

Mondani sem kell, hogy gyakorolj és lehetőleg legalább két alkalommal vidd végig a teljes vizsgát próbavizsga feladatokkal, ahol legalább +15%-kal a minimum szint felett kell, hogy teljesíts ahhoz, hogy élesben is jó eséllyel sikerüljön a vizsga. A tudás viszont nem minden, hiszen sok múlik az emberi oldalon is. Összegyűjtöttünk néhány tippet, ami segíthet, hogy csúcsformában legyél a vizsgára:

A vizsga előtt alaposan aludd ki magad! Az utolsó este hajnalig bűvölt nyelvvizsga tesztek inkább kiveszik belőled az energiát, inkább pihend ki magad, hogy frissen ébredj a nagy napon.
Úton a vizsgára hallgass célnyelven zenét, amit szeretsz! Ez egyrészt ellazít, enyhíti a feszültséget, másrészt pedig ráállítja az agyad a nyelvre.
Indulás előtt csinálj útvonaltervet! A Google útvonaltervező segít, hogy időben légy ott a vizsgán, mert megmutatja, merre menj és az mennyi időbe kerül.
Töltsd fel a telefonod! Ha esetleg mégis elkeveredsz, akkor a telefonon tudsz útvonalat ellenőrizni vagy segítséget kérni.
Gyógyszerek: ha gyógyszert szedsz, ne feledd el magaddal vinni. Éppen ilyen fontos tavaszi időszakban az allergia elleni gyógyszer is, mert nagyban gyöngíti a teljesítőképességedet, ha valami zavar, irritál. Jól jöhet a fájdalomcsillapító és a zsebkendő is.
Energia és víz: vizsga órákig tart, közben is szabad és kell inni, vagy egy szem szőlőcukrot, csokit enni, ami segíti az agyadat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat