Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2022. Június 10. 09:25, péntek | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: mti

Orbán: a költségvetés kezeli a háborús inflációt és gazdasági válságot

Orbán: a költségvetés kezeli a háborús inflációt és gazdasági válságot

A háborús inflációt és gazdasági válságot is kezelni képes költségvetést fogadott el a kormány 2023-ra - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A kormányfő kiemelte: nagy esélye van annak, hogy a háború elhúzódik és a 2023-as év is "bizonytalan lesz és szorongásokkal teli", a világot "gyötörni fogja a háború és annak a gazdasági következményei". A magyarok ki fognak maradni a háborúból, de "nem húzhatjuk ki magunkat teljesen a következményei alól", ilyen következmény az infláció és a gazdasági válság - magyarázta.

Hangsúlyozta: a háborús infláció letörésének legjobb megoldása a béke, a békét kellene finanszírozni, nem a háborút.

Kijelentette: "megvédjük azt, amit a kormányalakításkor vállaltunk", a nyugdíjakat és a teljes foglalkoztatást, továbbá a költségvetés meg fogja védeni a családtámogatási rendszert és a rezsicsökkentést is.

Orbán Viktor közölte: "a mai napon vagy holnap" ki kell adnia egy rendeletet, amely a rezsicsökkentés részletszabályait tartalmazza. Ebben benne lesz, hogy mintegy 100 ezer kisvállalkozó benne marad a csökkentett árú energiaellátásban, vagyis a védett rezsiköltségvetésben - mondta.

A rendkívüli helyzet miatt rendkívüli intézkedések kellenek

A rendkívüli helyzet miatt rendkívüli intézkedések kellenek, és ezt az EU-nak is meg kell értenie - jelentette ki a miniszterelnök annak kapcsán, hogy az Európai Bizottság biztosa levélben szólította fel Magyarországot: függessze fel a külföldi rendszámú autókkal szembeni diszkriminatív üzemanyagárakat.

Orbán Viktor elmondta: az uniótól azt kérik: lássa be, hogy rendkívüli helyzet van, értse meg, hogy a háborús zónához közelebb eső országokban szükség lehet rendkívüli intézkedésekre, "például nemzeti alapon különbséget tenni a rendszámok, illetve a járművek között" - fogalmazott a miniszterelnök.

Kifejtette: az egész Európai Unió arra épül, hogy bizonyos dolgok egységesek és nem lehet nemzeti alapon különbséget tenni, ami "békeidőben egy áldásos és helyes szabály".

De "Brüsszel messzebb van az ukrán határtól, mint Magyarország" és az infláció leginkább a földrajzilag Ukrajnához közelebb eső európai területeken magasabb - folytatta. Itt most rendkívüli helyzet van, "a rendkívüli helyzet rendkívüli intézkedéseket követel meg, és ilyenkor az általános szabályoktól is szabad, sőt, szerintem kötelező is eltérni - érvelt. Hozzátette: "nem tudnánk másképpen megvédeni a magyar emberek érdekét".

Orbán Viktor közölte: ha nem lenne benzinárstop, akkor 700 és 900 forint között lenne az ár és az üzemanyagár emelkedése azonnal átjönne a többi termék árába is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.