Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. November 21. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Óriási veszteséget jelent a késedelmes fizetések növekedése

Óriási veszteséget jelent a késedelmes fizetések növekedése

Budapest volt a házigazdája az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletén a késedelmes fizetések elleni fellépésről szóló új irányelv átültetésével kapcsolatos figyelemfelhívó szemináriumnak. Egyre több európai vállalkozást fenyeget fizetésképtelenség a kifizetetlen számlák miatt, miközben a késedelmes fizetések tovább növekednek, és már elérték a példátlan 340 milliárd eurós szintet – ez az Európai Unió teljes 2012-es költségvetésének (147 milliárd euró) több mint a duplája.

A fizetésképtelenség 450 000-nél is több munkahely megszűnéséhez vezetett, és Európában a vállalkozások 57 százaléka számolt be arról, hogy a késedelmes fizetések miatt likviditási problémái vannak, ez az elmúlt évhez képest 10 százalékos növekedést jelent. Európában nap mint nap kis- és középvállalkozások tucatjai mennek csődbe, mert a számlájukat nem fizetik ki.

A 2013-as Európai fizetési index legújabb adatai szerint Magyarországon 2013-ban a teljes forgalom 4 százaléka veszik el a késedelmes fizetések miatt. 2013-ban Magyarországon a fizetések teljesítésének átlagos átfutása a vállalkozások között 43 nap, az állami hatóságok és a vállalkozások közötti tranzakciók esetében pedig 55 nap lesz.

A késedelmes fizetések felszámolása érdekében az Európai Bizottság alelnöke, Antonio Tajani tavaly Rómában információs kampányt indított az EU mind a 28 tagállamában, hogy a kereskedelmi ügyletekhez kapcsolódó késedelmes fizetések elleni fellépésről szóló irányelv nemzeti jogba való mihamarabbi átültetését ösztönözze. Az Európai Bizottság által finanszírozott kampány különös hangsúlyt fektet arra, hogy a KKV-k megismerjék az irányelv által biztosított új jogokat, illetve hogy ezekkel a jogokkal hogyan élhetnek. A szemináriumon beszédet mondott Szűcs Tamás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője és Turóczy László, a Nemzetgazdasági minisztérium helyettes államtitkára.

Az információs szeminárium lehetőséget adott az ismeretek terjesztésére a fő érdekeltek, különösen a KKV-k és az állami hatóságok körében, hogy lássák, milyen hatással vannak a késedelmes fizetések az ország vállalkozásaira, illetve megértsék az irányelv alkalmazási lehetőségeit és előnyeit. A kampány egyben fórumként is szolgál az olyan jó gyakorlatok megosztására, amelyek segítségével a KKV-k elérhetik a pontos fizetést. Antonio Tajani, az Európai Bizottság alelnöke, az iparért és vállalkozáspolitikáért felelős biztos, a következőket mondta: „Minden évben KKV-k ezrei mennek tönkre, miközben arra várnak, hogy a számláikat kifizessék. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy felszámoljuk egész Európában a késedelmes fizetések nagy károkat okozó kultúráját, amely az üzleti világban már régóta ad okot az aggodalomra. Világos, hogy mennyire sürgős a késedelmes fizetésekről szóló irányelvet minél előbb átültetni a nemzeti jogba.

A tagállamokban zajló információs kampányok olyan fórumként szolgálnak, ahol megvalósulhat a jó gyakorlatok cseréje, és a vállalkozások segítséget kaphatnak a késedelmes fizetésből fakadó problémák kezeléséhez. Alapvető fontosságú, hogy az európai vállalkozások – különösen a KKV-k –ismerjék a jogaikat, és hogy azokat miként tudják a lehető legjobban használni.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során