Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Október 29. 09:14, szombat | Helyi

Országos első helyezés

Országos első helyezés

a Tudományos Diákköri Pályázaton és Konferencián

a Tudományos Diákköri Pályázaton és Konferencián

A Református Tehetséggondozó Alapítvány - a Kárpát-medencei protestáns oktatás 500 évére emlékezve- az év elején pályázatot írt ki középiskolás diákok számára REJTŐZKÖDŐ KINCSEINK címmel. A pályázat célja az volt, hogy a pályázók pályaműveikkel kapcsolódjanak a Kárpát-medencei protestantizmus 500 éves iskolateremtő és iskolafenntartó, múltat és jelent összekapcsoló örökségéhez. Mindez legyen méltó a reformáció fél évezredes történetének ünnepléséhez. A pályázók tárják fel saját szűkebb környezetükben egy ma is működő vagy egykori protestáns iskola valamely eddig ismeretlen, nyomtatott formában még fel nem dolgozott rejtőzködő kincsét. A pályamunkák egy előzetes bírálaton mentek keresztül, mely után a legjobb 12 munka készítőjét hívták meg 2016. szeptember 23-25. között a Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma által szervezett diákkonferenciára, ahol kiselőadás formájában kellett a diákoknak a szakmai zsűri előtt a dolgozataikat bemutatni. A verseny szoros voltát mutatta, hogy a 12 bejutott versenymunka között összesen 16 pont volt csak a különbség.

Erre a kutatómunkára iskolánkból Éliás János 11.C osztályos tanulót kértem fel, javaslatot téve a témára is. Így iskolánk könyvtárának muzeális értékű, a hátsó raktárban eldugott, rejtőzködő kincseinek, több száz éves könyveinek feldolgozását kezdte meg a tavaszi hónapokban. A munka iskola- és könyvtártörténeti kutatással kezdődött, majd a 300 régi könyvből a legrégebbiek és legérdekesebbek kiválasztása történt meg. A hatékonyság érdekében János latinul kezdett tanulni önszorgalomból, mert a könyvek nyelvezete ezt megkívánta. Alapos és precíz munkával látott hozzá a feldolgozáshoz. Kutatása ezekre a területekre terjedt ki: a könyv múltja (hogyan került iskolánkba, ki volt a tulajdonos), tartalmi érdekességei, könyvkötészeti, díszítési sajátosságai. A kort, a témát olyannyira mélységében ismerte meg, hogy a szakmai zsűri elismerő szavakkal és első hellyel jutalmazta diákunk pályamunkáját.

„A kutatásom alapján azt tapasztaltam, hogy számtalan kötet a peregrináció vagy hagyatékok útján, diákok által került az iskola tulajdonába. A könyvek témája is főként ezt támasztotta alá: a régebbi kötetek témája tudományos (történelem, retorika, jogtudomány, stb.), tehát a tanulás, ismeretterjesztés céljából kerültek az gimnáziumba. Másik feltevésem is igazolódott, miszerint a könyvek által még jobban megismerhetjük a református alapítású iskola szellemiségét, mivel a kiemelt szerzők többségében protestáns vallást képviseltek, azon belül is a reformátust (Budai Ézsaiás, Budai Ferenc, Homoródszentpáli Nagy Ferenc). A Karcagi Nagykun Református Gimnázium és Egészségügyi Szakgimnázium könyvtárának a dolgozatomban csupán kis részlete került bemutatásra. Számos, még fel nem dolgozott, beszédes kötet hever a polcokon. E könyvek az élő történelem: az évezredek, évszázadok során felbecsülhetetlen értékű kincsekké váltak. Megőrizték a régmúltat, így az örökségünkké váltak. A mi dolgunk ezeket a kincseket továbbörökíteni, és megőrizni az utókor számára.” – részlet a dolgozat összefoglalásából.
Türke Beáta
felkészítő vallástanár

Címkék: Karcag

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 12:50, péntek | Helyi

VÁDAT EMELT AZ ÜGYÉSZSÉG

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat azzal a 45 éves szegedi férfivel szemben, aki 2022 novemberében megfojtotta az alvó feleségét.

2024. Április 19. 10:44, péntek | Helyi

A TŰZ MARTALÉKÁVÁ VÁLT AZ EGYEKI HÁZ

Kigyulladt és teljes terjedelmében kiégett egy hatvan négyzetméter alapterületű melléképület tetőtere Egyeken a Táncsics Mihály utcában.

2024. Április 19. 08:09, péntek | Helyi

Lakatlan ház födémszerkezete izzott Öcsödön

Beizzott egy száz négyzetméteres, lakatlan családi ház födémszerkezete mintegy ötven négyzetméteren csütörtök éjszaka Öcsödön, a Bercsényi Miklós soron.

2024. Április 18. 20:15, csütörtök | Helyi

Kutyás szépségversenyen keresik a Tisza-tó szépét a tiszafüredi Kutyás majálison

Második alkalommal rendezik meg a tiszafüredi kutyastrandon, a Mancsos Pancsolóban a Kutyás majálist május 1-jén, ahol egész nap kutyás és családi programokkal várják a gazdákat és az ebeket.