Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2023. Április 29. 05:00, szombat | Helyi

ORSZÁGOS ÉLVONALBAN A SZENTANNAI GÉPÉSZEI

ORSZÁGOS ÉLVONALBAN A SZENTANNAI GÉPÉSZEI

A Szentannai Sámuel Református Gimnázium, Technikum és Kollégium három gépész csapata idén is eredményesen szerepelt a 2022/23-as év Legyél Te is agrárgépész! Országos Bajnokságán.

Simon Gyula szakoktatót és egy-egy csapattagot kérdeztük a versenyről.

- Az idei tanévben a Legyél te is agrár gépész országos bajnokságon iskolánkból öt csapat vett részt. Három bejutott az országos hatos döntőbe, ahol első, második, illetve hatodik helyezést értek el. Minden évben ott vagyunk az országos döntőben, tavaly is első, második helyezést értek el a fiúk. A mostani első helyezettek tavaly, igazi pár ponttal lecsúsztak a második helyre - árulta el felkészítőjük.

- Ez is inspirálta most őket arra, hogy tanuljanak, s nyerjenek. A gépész verseny mellett azonban máshol is sikeresek a szentannaisok.
- Az ágazati szakmai érettségi vizsgatárgyak versenye is folyamatban van, már túl vannak az írásbeli vizsgán. A szóbeli vizsga hétfőn következik. Két diákunk érdekelt benne, valamint az országos szakmai tanulmányi versenyen, mezőgazdasági gépésztechnikus szakon az első 18-ba bekerült egy diákunk, Farkas Máté. Ő ezután vizsgázik, szóbeli, gyakorlati megmérettetésen.

- Egy pedagógusnak nem könnyű felkészíteni a gyerekeket gyakorlatra és elméletre sem.
- Azt meg kell tanulniuk, hogy nem lehet hibázni. Sokkal nehezebb az elmélet, mint a gyakorlat, de szerintem ők vevők erre. A versenyre készíteni kellett egy-egy robotot, amit kötelező alkatrészekből kellett összeszerelni, mozgatható kezekkel, fejjel kellett rendelkeznie. Ez szerintem nagy siker volt, elég jó pontszámokat kaptunk.

Az átfogó versenyre több felkészítője is volt a csapatoknak: Simon Gyula mellett Futó Lajos és Balogh István szakoktatók személyében.
A hatodik helyezett „VáltóRECSEGtetők csapata” tagjai: Nagy Zsolt, Bökönyi Norbert, Gyöngy Kevin Tamás, Koncz Tibor és Tasnádi Tamás Ádám. Nagy Zsolt volt a szóvivőjük:

- Mi mindnyájan 11. osztályos gépészek vagyunk, a mi robotunk kapott egy motort, amivel igazából lehetett őt mozgatni. Mozgott a feje, világított a szeme, és mozgott a karja. Sok idő volt elkészíteni, de megérte, így időben beküldtük- árulta el Zsolt.
- A versenyen az online fordulókban nagyon nem volt problémánk. A döntőben sok dolgot elrontottunk, mert túlizgultuk, meg még nincs meg a kellő tudásunk, de jövőre újra megpróbáljuk. Nagyon örülünk, hogy bejutottunk a döntőbe, nekünk ez már hatalmas nagy öröm.

- A feladatokból mindenki kivette a részét.
- Mindenki egységesen kivette magát minden feladatból. Annyi plusz van, hogy jómagam vágtam össze a videókat, de amúgy mindenki egyformán megdolgozott érte. A videóban nagyon sokféle dolgot kellett bemutatni az online fordulóknál. Volt tápanyag utánpótlás, volt betakarítás.
- A megszerzett tudásnak tanórán hasznát veszik.
- A hatodik hellyel nem vagyunk csalódottak, igazából ebből csak tanulni tudunk, már az nagy szó volt, hogy tizenegyedikesként be tudtunk jutni a döntőbe.


A második helyezett „TraktorÁszok csapata”tagjai: Szekér Bence, Kiss János, Kormos Bence, Mile Artúr Bálint és Ursz Tibor. Szekér Bence vállalta a beszámolót.

- Nekünk is ez volt az első alkalom, hogy versenyeztünk, de el tudom mondani, hogy a végére, a döntő befejeztével már tényleg csapattá kovácsolódtunk.
- A legnehezebb feladat számukra az volt, hogy felvegyék a ritmust a többi csapattal.
- Már az elején is nehézségekbe ütköztünk, így az online fordulók kapcsán, ugyanis az ismeretek a video-vágás tekintetébenelég korlátozottak voltak, de ezt is sikerült kitanulni, s viszonylag jól felvenni a ritmust. Végül csak elértük azt az országos második helyezést, amivel szerintem elégedettek lehetünk mindannyian.

- Szakmailag sokat jelent nekik a második hely.
- Úgy érzem, hogy érvényesült a papírforma, hiszen csak a szentannaiskollégáinknak sikerült megnyerni ezt a versenyt, úgyhogy igazából tökéletesen megérdemeltük az első két helyet. A szakmai tudás azért csak jelent valamit, hogy ha második éve az iskolából kerülnek ki a dobogós csapatok, szóval azért tartjuk a szintet egymás között is.

- Jövőre az elsők helyet célozták meg.
- A példa adott, reméljük, hogy így lesz, ahhoz még sok-sok mindent tanulnunk, a video-vágást is, bár azért egy gépésznek nem biztos, hogy a legfontosabb feladata a versenyeken, de fel kell készülni a váratlan feladatokra is - mondta Zsolt.

A győztes „KeményMag csapat” tagjai: Csala Dávid Károly, Adamik István, Farkas Máté, Semsei Márk Dávid
és Szopkó Erik.
- A 13. B tagjai vagyunk - mondta szóvivőjük Csala Dávid Károly, második alkalommal indultunk. Tavaly is volt egy versenyünk, ott második helyezést értünk el. Jobbat, nagyobb teljesítményt akartunk idén, így is indultunk. A mi robotunk nemcsak mozgott, forogtak a testrészei, hanem tud világítani is. Forog a törzse, a feje, a kezei mozognak, szóval egész jól sikerült.

- A tavalyi verseny rutin miatt könnyebb volt a csapatnak az idei verseny.
- Az online fordulók nagyon jól mentek, tavalyról már azért elég sok tapasztalatot összeszedtünk. A döntőn azért eléggé izgultunk, az volt a legnehezebb. Amikor kiderült, hogy nyertünk, az hatalmas megkönnyebbülés, öröm volt, büszkék voltunk magunkra. Az iskolában szaktanári ötöst kapunk a szakmai tantárgyakból ötösöket - árulta el a KeményMag oszlopos tagja, aki agrármérnöknek jelentkezett Gödöllőre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 09:03, péntek | Helyi

JÓVAL HAMARABB ÉRT BE AZ EPER

Előbb vagy utóbb minden tavasszal elérkezik az eperszezon, de az igazi ínyencek számára csak akkor indul, amikor megjelenik a magyar eper a piacokon.

2024. Május 02. 15:17, csütörtök | Helyi

FOSZTOGATNAK A TEMETŐBEN

Ellopott virágok, koszorúk, megrongált sírhelyek. Évek óta jelentős anyagi és érzelmi károkat okoznak azok, akik rendszeresen lopnak, rongálnak a szolnoki temetőben.

2024. Május 02. 15:08, csütörtök | Helyi

Kigyulladt egy istálló Öcsödnél

Kigyulladt egy negyven négyzetméteres istálló szerda délelőtt egy Öcsöd külterületén található tanyán.

2024. Május 02. 13:15, csütörtök | Helyi

POKOLLÁ TESZI AZ ÉLETÜKET

Összekent ajtó, beragasztózott zár. Rendszeresen szembesülnek ezekkel a bosszantó dolgokkal az egyik szolnoki lakótelep lakói. És ez még nem minden!