Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2022. Október 31. 16:19, hétfő | Helyi

ORSZÁGOS MOLNÁRNAPOK

ORSZÁGOS MOLNÁRNAPOK

Berekfürdőben tartották az Országos Molnárnapokat. Hogyan is került ez a rendezvény Karcagra és Berekfürdőbe- erről Sebők Tibort, a Magyar Élelmiszeripari Tudományos Egyesület Szakosztályának titkárát kérdeztük.

- '91 óta folyamatosan megrendezzük az Országos Molnárnapokat előadásokkal, kiállításokkal, kultúrtörténeti látogatásokkal, illetve társas összejövetellel, barátkozással, ismerkedéssel, ismerkedés felújításával. A rendezvény igazi értéke az, hogy össze tudjuk tartani az ország malomipari szakembereit, a molnárokat, a vezetőket és a malomtulajdonosokat. A rendezvénynek a jelentősége az, hogy új üzemeket, megújuló üzemeket, illetőleg valamilyen műszaki újdonságot, vagy szervezési újdonságot tudunk bemutatni, így a kollégáink el tudnak jutni ezekre a helyekre, mégpedig szakszerű felvezetés, előadás mellett.

-Délelőtt szakmai konferencia van Berekfürdőn, majd Karcagra látogatnak és megnézik a malomipari emlékeket.
-Nagyon tiszteljük Karcag városát, hogy ezt a hagyományt erősíti. Jó kollégánk volt a néhai Kovács Pál műszaki vezető a villanymalom-telepen, aki megírta a kis híres kiadványát, a Hatvan malom városát. Tudjuk, hogy itt még a mi időnkben is hatékonyan működött a hántoló malom, a villanymalom, illetve a Phylaxiának a kukoricamalma a város határában. Ezek a malmok gyakorlatilag megszüntették a tevékenységet, nyomai vannak, de reméljük úgy, mint a hántoló malom feléled, hiszen azt kukoricamalommá szervezte át az új tulajdonos. A villanymalom hatalmas silótelepével együtt is új életre kelt. Azt gondoljuk Karcag továbbra is a malmok városa marad az országban. Annyi megjegyzést tennék hozzá, hogy Karcag városának köszönhetjük azt, hogy '91-ben az első ilyen jellegű molnárnapokat itt tudtuk megrendezni.

- A molnár szakma mára a szakember szerint teljesen átalakult.
- Ahogy az igazán új malmok megjelentek, a termelő létszám rendkívül lecsökkent. Ez a műszaki felügyelet modernizálása miatt is, illetőleg a késztermékek forgalmazása, kiszerelése, zacskózása, zsákolása, mozgatása tekintetében is. Ma egy malomban alig van ember, sőt, Magyarországon is tudunk működtetni úgy malmot, hogy ember nélkül egy műszakban. A területből más területre ment át a létszám, mégpedig a minőségügy területére - gabonák nemzetközi szintű vizsgálatára, illetve a késztermékek minősítésére. Ami új terület jelent a korábbi állami malomiparhoz képest, hogy a gabona beszerzése és a gabonatermékeknek értékesítése szinte az üzem mindennapos feladatává vált.
- A molnár szakmában folyamatos megújulásra van szükség, amihez ez a mai tanácskozás is hozzájárult. A résztvevőket Szepesi Tibor, Karcag polgármestere is köszöntötte, majd szólt nagyapjáról, a malom egykori főmolnáráról, B. Tóth Elekről és a vele a malomban töltött évekről is.

Az előadások után a karcagi Szélmalom, a Kövesdaráló Múzeum - benne a malomtörténeti kiállítással - és a kukoricamalom megtekintésével folytatódott a szakmai nap.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:51, hétfő | Helyi

ELISMERÉSEK JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK VÁRMEGYÉBEN

A rendőrség napja alkalmából rendőrök és rendvédelmi igazgatási alkalmazottak vehettek át jutalmat.

2024. Április 29. 13:39, hétfő | Helyi

Állásajánlatok

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Karcagi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály aktuális állásajánlatai:

2024. Április 28. 19:07, vasárnap | Helyi

Ferdinánd nap

Ferdinánd napot tartott a Bengecseg Alapítvány a Gazdaházban. A megjelenteket Nagy Emese kuratóriumi elnök, valamint F. Kovács Sándor

2024. Április 28. 15:00, vasárnap | Helyi

DIGITÁLIS TÉMANAP

Digitális április. Számítástechnikai- informatikai témahét zajlott a Szent Pál Marista Általános Iskolában. A témahéten a diákok által legjobban várt program a digitális verseny volt.