Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2023. Április 28. 05:01, péntek | Helyi

ORSZÁGOS SZAKMAI TANULMÁNYI VERSENYEN VETTEK RÉSZT A SZENTANNAISOK

ORSZÁGOS SZAKMAI TANULMÁNYI VERSENYEN VETTEK RÉSZT A SZENTANNAISOK

A Szentannai Sámuel Református Középiskola diákjai, Farkas Máté és Berényi Bence és Mile Artúr Bálint egy országos szakmai tanulmányi versenyen mérettették meg magukat.

- Még nem volt meg a döntő a szakmai versenyen. Először elmentünk egy írásbelire február elején, onnan az első 16 tanuló jutott tovább, és ennek a döntője két hét múlva lesz - árulta el a diák, aki úgy érzi, van még mit átnéznie, hogy a legjobb eredményt érje el.

- A megadott gyakorlati témákból nagyon jó, ha készülünk, viszont öt éve a szakmát tanulom, úgyhogy elméletileg mindent tudunk. Így a legnehezebb része a versenynek az lesz, hogy leküzdjem az izgalmat. Utána, ha egyszer belejön az ember, leveti magáról, már könnyen megy az egész. Ez a verseny szakmailag nagyon sokat jelent. Annak idején édesapám is második helyet ért el. Szeretném legalább ezt én is elérni. A legjobb eshetőség, ha nyerek - ez a célom -, hogy szakmai vizsgát ne kelljen tennem, mert ha ott elérek egy jó eredményt megkapom vele a szakmát.

- Apukája már most büszke fiára.
- Azt gondolom, hogy akkor fog meglepődni, hogyha tényleg teljesül a kívánságon! A Szentannai után Gödöllőre megyek továbbtanulni mérnökire, ahol a gyakorlat és elmélet is fontos, az egyik nem létezik a másik nélkül. A tárgyak között kicsit a fizikától félek, a szakmai tárgyak mennek, remélem ezt a döntőn is bebizonyítom.
Berényi Bence is ugyanezen a szakmai versenyen indult.
- Úgy érzem, egy szinten állunk a társammal. Az írásbeli nekem is jól sikerült - árulta el a diák, aki igyekszik mindent megtenni, hogy a szóbeli sikeres legyen.
- Kedvenc témaköröm az erőgépes témák, kevésbé szeretem az anyagismeretet és az általános technológiait, így ezeket még addig át fogom nézni.

- A versenyen elért eredménye, hogy a legjobbak közé került, számára is sokat jelent.
- Elég jó érzés, hogy az ország legjobb 15-je között vagyok, ez 50 pontot minimum jelent a továbbtanuláshoz, de akár 100-at is kaphatok, így a cél, jó helyezést elérni. Még nem tudom hol tanulok tovább, ősztől maradok ötödik évre az iskolában, a jövő mondja majd meg mi lesz aztán.
Mile Artúr Bálint is büszke arra, hogy eljutott a versenyen a döntőig.
- Még készülök a szóbeli fordulóra. Az ország legjobb 12-es évfolyamosa közé bekerültem, most jön a végső megmérettetés. Felemelő érzés a legjobb 15 között lenni. Eddig nem volt szerencsém ilyenben részt venni - árulta el a diák, aki számára ez a verseny egy szakmai emelt érettségihez hasonló, nagyjából ugyanennyit készült rá.

- Nekem főképpen azok a tárgyak mennek nehezebben, amit gyakorlati témával nem tudok összekapcsolni, ilyen az anyagismeret. Legjobban a működési ábrák állnak hozzám a legközelebb, azokat el tudom képzelni a való életben is. Ha végzek, mezőgazdasági gépészmérnök szeretnék lenni, Gödöllőre készülök erre a szakra - mondta Artúr.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 11:30, péntek | Helyi

POZITÍV ÉLETÚTRÓL TARTOTTAK ELŐADÁST

A Szent Pál Marista Általános Iskolában tartott Cigány Témahét zárásaként egy fiatal házaspár tartott előadást arról, hogy a nehéz életkörülmények közül is ki lehet törni.

2024. Május 03. 09:03, péntek | Helyi

JÓVAL HAMARABB ÉRT BE AZ EPER

Előbb vagy utóbb minden tavasszal elérkezik az eperszezon, de az igazi ínyencek számára csak akkor indul, amikor megjelenik a magyar eper a piacokon.

2024. Május 02. 15:17, csütörtök | Helyi

FOSZTOGATNAK A TEMETŐBEN

Ellopott virágok, koszorúk, megrongált sírhelyek. Évek óta jelentős anyagi és érzelmi károkat okoznak azok, akik rendszeresen lopnak, rongálnak a szolnoki temetőben.

2024. Május 02. 15:08, csütörtök | Helyi

Kigyulladt egy istálló Öcsödnél

Kigyulladt egy negyven négyzetméteres istálló szerda délelőtt egy Öcsöd külterületén található tanyán.