Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2020. December 11. 07:00, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Országos szintű ivartalanítási programra van szükség

Országos szintű ivartalanítási programra van szükség

Országos szintre kell emelni minél nagyobb állami anyagi segítséggel a négylábúak ivartalanítási programját, az állatvédelem egyik legfontosabb feladataként

- közölte a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos csütörtökön Zalaegerszegen.

Ovádi Péter a helyi állatvédelemhez kapcsolódó állami, önkormányzati és civil szereplők részvételével tartott szakmai fórumot követően beszélt arról, hogy az állatvédő egyesületek is megerősítették az ivartalanítási program fontosságát. Úgy fogalmazott: a résztvevők szerint az a "legjobb" kóbor állat, amelyik meg sem születik, ezért már óvodai, iskolai környezetben beszélni kell a felelős állattartásról.

A miniszteri biztos - aki a posztját október elsejétől tölti be - jelezte, hogy az illegális szaporítók ellen is hatékonyabb fellépésre van szükség, sok esetben ugyanis éppen tőlük kerülnek ki a kóbor ebek. A fórumon az ebrendészeti telepek működésének felülvizsgálatáról is szót ejtettek, Zalaegerszegen a működtetésben szorosan együttműködnek a civil egyesületek az önkormányzattal.

Kitért arra is, hogy az államnak olyan pályázatokat kell biztosítania az állatvédelmi szervezeteknek, hogy az önkéntesek, akik a szabadidejüket áldozzák erre a feladatra, megfelelő körülmények között tudjanak tevékenykedni.

Ovádi Péter kérdésre közölte: a hasonló fórumok tapasztalatait is összegyűjtve hónapokon belül a kormány elé terjeszt egy olyan javaslatcsomagot, ami hosszú évekre meghatározhatja az állatvédelmi feladatokat Magyarországon.

Vigh László, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz) egyebek mellett azt emelte ki, hogy Zala megye különösen érintett az illegális állatexportban, miután a megyét átszelő M7-es és M70-es autópályán gyakoriak az állatcsempészek. A fórumon azonban arra is hallottak jó ötleteket, hogy az elkobzott kisállatokat hogyan lehetne biztonságosan elhelyezni - mondta.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere (Fidesz-KDNP) hangsúlyozta, hogy a zalai megyeszékhelyen kiváló az együttműködés a civil állatvédelmi egyesületekkel. A szoros kapcsolatra példa, hogy az önkormányzat anyagilag is támogatja a működésüket, illetve szerepet vállal a támogatásokat gyűjtő jótékonysági akciókban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.