Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2023. Április 25. 16:14, kedd | Helyi
Forrás: Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya

Összbírói értekezlet és sajtótájékoztató a Szolnoki Törvényszéken

Összbírói értekezlet és sajtótájékoztató a Szolnoki Törvényszéken

Egyre időszerűbb és megalapozottabb ítélkezés, folyamatos épületfejlesztések – Összbírói értekezletet tartottak a Szolnoki Törvényszéken.

Kissné dr. Szabó Judit, a Szolnoki Törvényszék elnöke jogszabályi kötelezettségének eleget téve 2023. április 25-én számolt be Jász-Nagykun-Szolnok vármegye bíráinak és az Országos Bírósági Hivatal elnökének a törvényszék és az illetékességi területén működő bíróságok előző évi működéséről.

A törvényszék dísztárgyalótermében tartott összbírói értekezleten a vármegye bírái és bírósági vezetői mellett az Országos Bírósági Hivatal Elnöki Kabinetének vezetője, az Országos Bírói Tanács elnöke és egyik tagja, a Kúria főtitkára, valamint a Szegedi Ítélőtábla, és a Gyulai, a Kecskeméti és a Szegedi Törvényszék elnöke vett részt.

Az összbírói értekezletet megelőzően Kissné dr. Szabó Judit törvényszéki elnök és dr. Tóth Áron László, az Országos Bírósági Hivatal Elnöki Kabinetének vezetője közös sajtótájékoztatót tartott, melyen mindketten kiváló eredményekről számoltak be:

Tavaly, 2022-ben mintegy 1 millió 150 ezer ügy indult hazánk 20 törvényszékén és 113 járásbíróságán, melynek 3%-a, mintegy 34 ezer ügy Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében. Az ügybefejezés országos szinten csaknem 10 ezer, vármegyénkben több mint 700 üggyel meghaladta az ügyérkezést. Így a folyamatban maradt ügyek számát országos szinten több mint 10 ezer, vármegyénkben több mint 700 db üggyel sikerült csökkenteni, ami mind országos, mind vármegyei szinten több mint 3%-os csökkenés.

Tavaly az előző évhez képest a vármegye járásbíróságain mintegy 5%-kal nőtt azon tárgyalásos ügyek aránya, melyek már 1 éven belül befejeződtek. Különösen a büntetőügyek esetében volt látványos az eljárások gyorsulása: 10%-kal több büntetőügy zárult le 1 éven belül 2022-ben, mint 2021-ben. Emellett mintegy 4%-kal csökkent a 2 éven túl folyamatban maradt ügyek aránya. Időszerűen ítélkezett a törvényszék is, ahol elsőfokon az ügyek 75%-a 1 éven belül, míg másodfokon az ügyek mintegy 82%-a már 6 hónapon belül befejeződött.

Vármegyénkben az ítélkezés megalapozottsági mutatói tavaly is hagyományosan kedvezően alakultak. Jelentős eredmény azonban, hogy az előző évhez képest 14%-kal sikerült csökkenteni a Szolnoki Törvényszék azon fellebbezett elsőfokú polgári-gazdasági-munkaügyi ítéleteinek arányát, melyeket a Szegedi Ítélőtábla másodfokon hatályon kívül helyezett.

A Szolnoki Törvényszék 2022. novemberében és idén áprilisban a munkakörülmények javítása és a villamosenergia kiadások csökkentése érdekében jelentős világításmodernizálást hajtott végre a Szolnok, Kossuth úti épületben. Várhatóan még áprilisban elkészülnek az épület kazánházátalakítási, augusztusra a tető- és homlokzatrekonstrukciós, valamint talajnedvesség-védelmi tervei. A kapcsolódó engedélyeztetési eljárásokat követően, remélhetőleg már az idén megindulhatnak a kivitelezők kiválasztására hivatott eljárások. A napokban készül el a Kunszentmártoni Járásbíróság épülete hűtés-fűtési rendszerének korszerűsítési terve. Májusban megkezdődik a Tiszafüredi Járásbíróság épületének esőcsatornarendszer és héjazatfelújítása, júniusban pedig a Mezőtúri Járásbíróság épületének fűtési rendszeroptimalizálása.

Szolnok, 2023. április 25.

a Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 16:24, szerda | Helyi

A hazai vadállományunk egyedülálló nemzeti kincsünk

Teremtett világunk megőrzése közös kötelességünk, a természet rendjét pedig nem lehet megbontani, éppen ezért hárul kiemelkedően fontos szerep a felelős és tudatos vadgazdálkodásra

2024. Május 01. 15:00, szerda | Helyi

KALAPÁCCSAL TÁMADT AZ IDŐS EMBERRE

A Kunszentmártoni Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be egy 22 éves cibakházi férfival szemben rablás bűntette és két rendbeli testi sértés büntette miatt.

2024. Május 01. 13:00, szerda | Helyi

MÉLTÓSÁG MEZEJE

A nárcisz a világon mindenütt a rákbetegek, a rákban haldoklókat gondozó szervezetek szimbóluma.

2024. Május 01. 07:00, szerda | Helyi

SZÉPÍRÓ VERSENY A SZENT PÁL MARISTA ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN

A Cigány hét keretein belül a hátrányos helyzetű gyermekek számára Szépíró versenyt rendeztek a Szent Pál Marista Általános Iskolában.