Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Július 06. 06:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Otthon Centrum: az év első öt hónapjában 40 százalékkal esett a nyaralópiac forgalma

Otthon Centrum: az év első öt hónapjában 40 százalékkal esett a nyaralópiac forgalma

Megtört az elmúlt évekre jellemző nyaralópiaci lendület az idén: az év első öt hónapjában a forgalom 40 százalékkal szerényebb volumenű volt az előző év azonos időszakához képest.

Egyrészt jelentősen csökkent a befektetői célú vásárlás, másrészt egyértelműen kiderült, hogy a többség nem kíván bajlódni a hosszú és költséges felújítással, ugyanakkor jó állapotú, felújításra nem szoruló nyaralót továbbra sem lehet olcsón vásárolni - mondta el a közleményben Soóki-Tóth Gábor, az OC elemzési vezetője.

A jelentős keresletcsökkenés ellenére a használt nyaralók átlagára 25 százalékkal, a tavalyi 21,7 millió forintról 28 millió forintra nőtt egy év alatt. Még nagyobb drágulás volt tapasztalható a négyzetméteráraknál, amelyek átlaga 39,5 százalékkal, a tavaly mért 385 ezer forintról, idén január és május között 537 ezer forintra emelkedett - írták.

A Balaton-parti települések 744 ezer forintos átlagos négyzetméterára 22 százalékkal magasabb, mint tavaly az év első öt hónapjában. A legdrágább a Balaton keleti medencéje: Siófokon és Zamárdiban az átlagos négyzetméterár meghaladta az 1 millió forintot az idén.

A balatoni árszintet leginkább a Velencei-tó közelíti meg 700-800 ezer forintos fajlagos átlagárral.

A Balatonhoz és a Velencei-tóhoz képest olcsóbb négyzetméterárak jellemzik a Tisza-tó térségét, ahol 300-400 ezer forintos áron is nyaralóingatlanhoz lehet jutni. A vízparti ingatlanok négyzetméterára a település átlagának duplája: 600-800 ezer forint.

Arra is kitértek, hogy új építésű lakásokat Siófokon átlagosan 1,96 millió forintos négyzetméteráron hirdetnek. A legdrágább település Balatonakarattya, itt átlagosan 3 millió forintot kérnek az új építésű lakások négyzetméteréért. A másik véglet Zánka, ahol a fajlagos ár átlaga 733 ezer forint.

Jelezték, hogy a fejlesztők igyekeznek minél közelebb építkezni tóhoz, ritka a Balaton-parttól 500 méternél távolabbi beruházás.

A 2000-ben alapított Otthon Centrum közel 190 irodájával és teljes országos lefedettségével Magyarország vezető ingatlanközvetítő hálózata. Az Otthon Centrum a Biggeorge Holding része, amelynek tagjai többek között az ingatlanfejlesztés, ingatlan alapkezelés és az ingatlanfinanszírozás területén tevékenykednek. Tavaly az OC többségi tulajdont szerzett az ingatlan- és hitelközvetítéssel foglalkozó Open House Cégcsoportban.

Címkék: ingatlan, nyaraló

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk