Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2022. Október 04. 05:00, kedd | Helyi

ÓVODAI ÉVKEZDET

ÓVODAI ÉVKEZDET

Gulyás Ferencnét, a Madarász Imre Egyesített Óvoda intézményvezetőjét arról kérdeztük hogyan indult az új tanév.

Mögöttünk, a Táncsics körút 17-es oviban már nagyon el vannak foglalva a gyerekek a játékkal, s közben zajlik az új ovisok beszoktatása is.

- Igen, elindult a 2022/23-as nevelési év. 27 óvodai csoportban, 8 óvodai intézményünkben kezdtük meg a beszoktatási időszakot, illetve a régi gyermekek visszaszoktatását az óvodai életrendbe, bár hozzáteszem, a nyári időszakban is nagyon sok kisgyermekünk igénybe vette az óvodai ellátást. Most már mindenki a saját óvodájában, a saját csoportjában tölti a mindennapjait az óvó nénikkel.
Összesen 547 kis óvodásunk van az intézményünkben. Közülük 100-120 kisgyermek, aki most kezdte meg az óvodai életet. Az elsődleges feladatunk most az első napokban az ő beszoktatási folyamatuknak a segítése, támogatása. Itt ugye a szülőkkel közösen kezdődik az óvodával való ismerkedés. Jönnek a kisgyermekek a szüleikkel, együtt eltöltenek egy rövid időt. Ez melyik gyermeknél mennyi időt igényel, hiszen ebben nagyon rugalmasak vagyunk. Van, akinél ez egy-két nap, aztán utána már önállóan is itt maradnak az óvodákban egyre hosszabb időt. De azt gondolom, hogy két hét elteltével már az óvodásaink nagy része, a kicsik is megkezdték az óvodát, a beszoktatási folyamat kezd a vége felé járni. Mindannyian már itt vannak, jól érzik magukat, a felnőttekhez ragaszkodnak, akik őket fogadják a reggeli időszakban, és felügyelik, nevelik őket, játszanak velük egész nap, hiszen ilyenkor az első időszakban a legfontosabbak az ölbeni játékok, azok a kis tevékenységek, amelyekkel testközelségbe tudnak kerülni a pedagógusokkal, illetve az óvoda nevelő dolgozóival, és hogy jól érezzék magukat a kisgyermekek itt az oviban.

- Az óvodák közül több pályázik idén is a Zöld Óvoda címre, de már vannak Örökös Zöld Óvodák is.
- A Zöld Óvodai programok a környezettudatos neveléshez kapcsolódnak. Minden óvoda intézményünk már Zöld Óvoda, azonban ezt a címet nem csak egyszer kiérdemeljük és aztán viseljük, hanem ezért nagyon sokat kell tenni a mindennapokban, illetve három évente meg kell újítani, hogy valóban eleget tudunk-e tenni annak a feltételrendszernek, amelyeket a Zöld Óvodák felé támasztanak, hiszen itt egy nagyon komoly környezettudatos nevelésről van szó a mindennapokban: zöld jeles napokhoz kapcsolódó programok, a környezettudatosság megismertetése az óvodás gyermekekkel. Ez az életük minden területére kihat már kisgyermekként is, aztán később kisiskolásként, felnőttként a családok életére is. Úgyhogy ezt nagyon fontosnak tartjuk. Most két óvodánk pályázott újból a Zöld Óvoda címre. A Kinizsi úti Óvoda harmadik alkalommal nyújtotta be pályázatát. A Táncsics 17-es Óvodánk pedig, mivel már háromszor elnyerték ezt a címet, ők most az örökös címre pályáztak.

- Ebben az oviban beszélgettünk, már itt vannak az őszi dekorációk. A mellettünk lévő, T19-es óvodába a bölcsődések is járnak.
- Igen, az óvodai intézményünkben elsejétől volt egy szervezeti átalakulás, hiszen 9 óvoda helyett 8 óvodával indultunk, 29 óvodai csoport helyett 27 óvodai csoporttal, s ez hozott változásokat az óvodáink életébe. Van, amelyik óvodánkban több óvodai csoport indult, van, amelyikben kevesebb. És most a Táncsics krt. 19-es óvodánkat is érinti, hiszen ott jelenleg két óvodai csoport indult, s a bölcsődei csoportok elhelyezéséről már a tavalyi évben is gondoskodtunk két óvodai intézményünkben, most pedig a Táncsics 19-es óvodánkban négy bölcsődei csoportot helyeztünk el. Ők a Varró úti bölcsisek, akik amint átadásra kerül, visszamennek. Polgármester úrtól tudjuk a nyilatkozataiból, hogy azt követően meg fog indulni a Vasút úti bölcsődének is az építése, azt követően pedig helyet cserélnek. Nagyon szép környezetben vannak, hiszen az is egy felújított óvoda épület, ami nagyon fontos, hogy kapcsolódik a környezeti programjainkhoz, hogy az épületeknek az a konstrukciója, amellyel fel lettek újítva az elmúlt években az energiatudatosság szempontjából. Nagyon fontos, hiszen a zöld óvodáknál erre is hangsúlyt helyezzünk a folyamatos fejlesztések során. Így abban az óvodában is amellett, hogy szigetelték, illetve a nyílászárók is hőszigeteltek, egy napelem rendszer is hozzájárul az energia ellátásunkhoz.

- A Kinizsi úti Óvodában és SZIM-ben is voltak, vannak felújítási munkák.
- A Kinizsi úti óvodának a teljes tetőszerkezete került cserére, ehhez kapcsolódóan a belső terekben is új bejárati ajtó került kialakításra, illetve a mozgássérült mosdó helyiségekhez kapcsolódó fejlesztések valósultak meg. A másik fejlesztés a SZIM óvodában történt, a tálalókonyha egy gyönyörű szép új külsőt kapott, teljesen új berendezésekkel, ott is a konyhát egy teljes körű felújítás érintette a nyári időszakban. Ez a két nagyobb fejlesztésünk volt az óvodai intézményünkben, és emellett kisebb feladatok is megvalósultak, hiszen óvodai udvari játékokat vásároltunk, hiszen az óvodáink udvarai nagy zöld területtel rendelkeznek többségében, és nagyon fontos, hogy megfelelő minőségű játékeszközeink legyenek, illetve a Jókai úti óvodának a kiköltözése is nagyon komoly feladatokat adott. Onnan is kerültek át udvari, beltéri eszközök.

- Minden adott ahhoz, hogy sikeres legyen ez a nevelési év és sok-sok ovis közös élményt kapjanak a gyermekek, hiszen minden állás betöltött az óvodákban.
- Mi is úgy érezzük, hogy minden adott hozzá, a gyerekek itt vannak, a dolgozóink is itt vannak, és hát azért országosan halljuk azt, hogy pedagógushiány van, de augusztus végével megjelent egy olyan jogszabály változás, ami lehetővé teszi azt, hogy nyugdíjas óvodapedagógusok is visszatérjenek a munkába. Nálunk is két nyugdíjas kolléganőnk szeptember elsejétől újból itt van, úgyhogy minden területen készen állunk. Bízunk benne, hogy nagyon eredményes évet indítunk és majd zárunk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 15:00, vasárnap | Helyi

BARÁTSÁGOS MÉRKŐZÉS

Erdély szívéből, Székelykeresztúrról érkeztek vendégek a városunkba. Itt tartózkodásuk alatt részt vettek egy barátságos focimérkőzésen is.

2024. Május 05. 09:00, vasárnap | Helyi

TÁNCHÁZ A MARISTÁSOKNÁL

A cigánytánc alapjaival ismerkedhettek meg a diákok a Szent Pál Marista Általános Iskolában a cigányhét záróprogramján. A következő percekben önök is betekintést nyerhetnek a jó hangulatú táncházba.

2024. Május 04. 15:00, szombat | Helyi

JÓTÉKONYSÁGI BÁLT RENDEZTEK

Az idei a Kátai Bál jótékonyságból befolyt bevételeit a kórház biztonságos betegellátáshoz szükséges eszközök beszerzésére fordítják.

2024. Május 04. 07:00, szombat | Helyi

ÁTADTÁK A GYÓGYSZERTÁR ÉPÜLETÉT

Újra helyben vásárolhatnak gyógyszereket a tiszaburaiak. Átadták ugyanis a településen a gyógyszertárat. Az épület átadása ünnepélyes keretek között zajlott.