Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2021. November 30. 12:49, kedd | Helyi

ÓVODAI NEVELÉS A REFORMÁTUS ÓVODÁBAN

ÓVODAI NEVELÉS A REFORMÁTUS ÓVODÁBAN

Földváriné Simon Ilona a Karcagi Nagykun Református Általános Iskola és Talentum Óvoda intézményvezetője nyilatkozott televíziónknak.

Hogyan alakul a 2021/2022-es nevelési év az óvodában, milyen lehetőségek adottak a gyermekek számára az intézményben, a tehetségük kibontakoztatására és melyek a jövőbeli tervek az óvoda életében?

- Üdvözlöm Földváryné Simon Ilonát a Karcagi Nagykun Református Általános Iskola Talentum Óvodájának az intézményvezetőjét. Nemrégiben nyitotta meg kapuit a református óvoda, a refi ovi, ahogy itt a karcagiak mondják, nevezik. Mit lehet tudni az elmúlt időszakról?

- Hát nagyon izgalmas szeptemberünk volt, ugyanis szeptember elsején itt a városban, Karcag városában kinyitotta kapuit az első egyházi fenntartású óvoda, a református óvoda, a Talentum Óvoda.

82 fővel indultunk, és a jelenlegi létszámunk 86 fő.

Három csoportot sikerült beindítani. Igen nagy volt az érdeklődés, és azt kell elmondani, hogy április 30-ára már megvoltak a csoportok. Megvolt a személyi feltétel, menet közben kialakult a tárgyi feltétel is, úgyhogy megnyugtatóan nyugodtan tudtunk szeptember elsején indulni. Az óvodában megvannak a programok, nagyon gazdag délelőtti, délutáni programok vannak. Beindultak a talentum-foglalkozások a délutáni órák keretein belül, tehetségműhelyek, talentum-foglalkozások, és tulajdonképpen nagyon jól indult, én azt gondolom, hogy jól indult az óvoda. Nyugalom van. Én ahogy hallottam a tagóvoda vezetővel is beszélve, szülőkkel is beszélve meg vannak elégedve.

Ezt várták, ezt a nyugodt, kiegyensúlyozott programokkal teli óvodát, illetve azt a lehetőséget, amit az óvoda nyújtani tud. Azóta is folyamatos az érdeklődés. Négy gyereket, ismételten négy kisgyermeket át tudtunk venni, viszont már hármat nem, mert már nem akarjuk a csoportlétszámokat tovább növelni. És ami a Talentum óvoda népszerűségét is igazolja vagy aláhúzza, hogy jövőre a 2022-es nevelési évre már harminckét gyereket nem írattak be a szülők meg hivatalosan, de már jelezték, hogy a református óvodában szeretnék majd íratni a kicsi gyermeket kiscsoportban, tehát nekünk abban kell gondolkodni, és abban is gondolkodunk, hogy jövőre, tehát 2022-ben két kis csoportot fogunk tudni indítani. A tárgyi feltételek megvannak, mert van egy olyan nagy foglalkoztatónk, amely 43 négyzetméter, tehát azt a foglalkoztatót át tudjuk alakítani csoportszobává. Minden különösebb tervezés nélkül. Két óvónő, egy dajka kerül majd felvételre, és akkor így a két csoportot, két kis csoportot be fogjuk tudni indítani, és hát ennek nagyon örülünk, és itt is szeretném a szülőknek az érdeklődés megköszönni.

- Jelenleg az óvodában hol tart a vírushelyzet, mit lehet tudni a részletekről?
- Mi sajnos úgy indultunk, szeptember végén két csoportot be kellett zárni. Először az egyik csoportot egy hétre, utána a másik csoportot másik hétre, egy covidos megbetegedés miatt, de azóta úgymond normalizálódott a helyzet, nagyon vigyáznak a szülők, és betartják azt a nagyon fontos szabályt, illetve kérést, hogyha beteg a gyerek, akkor ne hozzák se az óvodába, se pedig az iskolába.

Tulajdonképpen működünk, hát nyilván vannak beteg gyerekek, voltak is mindig, és hát sajnos mindig is lesznek, mert olyan az időszak, ugye ez a novembertől márciusig, hogy ugye a betegség az itt van köztünk, de én azt gondolom, hogy vészhelyzetről semmiféleképpen nem kell beszélni, mert nincsen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:29, szombat | Helyi

ELBALLAGTAK A SZENTANNAISOK

Idén sem maradhatott el a tradicionális gépes felvonulás, minden évben ezzel veszi kezdetét a Szentannai Sámuel Református Gimnázium, Technikum és Kollégium különleges ballagása.

2024. Május 18. 14:25, szombat | Helyi

VÁRMEGYEI VONÓS VERSENY

Negyedik alkalommal került megrendezésre a Karcagi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolában a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei vonósverseny. A megmérettetésre közel 50 gyermek nevezett.

2024. Május 18. 12:17, szombat | Helyi

IDÉN IS SOK ALKOTÁS SZÜLETETT

A Játszd újra kiállításra idén is sok alkotás készült. Ez a program nem csak a hulladék újrahasznosításáról, hanem az óvodás gyermekek tehetséggondozásáról is szól.

2024. Május 18. 10:02, szombat | Helyi

VÁROSUNK IS BEMUTATKOZOTT

Városunk is bemutatkozott a térség legnagyobb idegenforgalmi expóján, a Szolnoki Utazás és Szabadidő Kiállításon.