Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2022. Szeptember 12. 05:00, hétfő | Helyi

ŐZHÍVÓ VOLT KARCAGON

ŐZHÍVÓ VOLT KARCAGON

Őzhívó tábort tartott gyerekeknek a Karcagi Nagykun Vadásztársaság.

A pandémia miatt a tábort évek óta nem tudták megtartani, így érthetően hamar beteltek a helyek - tudtuk meg Bukács Attilától, a társaság gazdasági alelnökétől.

- Az őzhívó szó eredetéről a szakember elmondta: augusztusban az őzeknek van az üzekedése, amikor a bakokat lehet hívni. Erre van egy speciális eszköz, amivel akár a gidának vagy a gidáját hívó sutának a hangját tudjuk utánozni, és ez gyakorlatilag azzal jár, hogy a baknak felkeltjük az érdeklődését és egész közelre bemegy a hívóhang közelébe. Ezt a látványt mutattuk be a gyerekeknek a tábor alkalmával, ezért kapta az őzhívó nevet is a tábor.

- A táborban jórészt vadásztársak gyermekei, unokái vettek részt, összesen 27-en.

- Olyan gyerekek is bekerültek a táborba, akik egyébként az első információk alapján nem voltak azonnal a vadásztársasághoz vagy a vadász társainkhoz köthetőek, de mint utólag kiderült, távolabbi rokonok, nagyszülők valamilyen módon azért csak kötődtek a vadászathoz, tehát próbáltuk a jövendő nemzedéknek megszervezni ezt a tábort.
- A tábor ottalvós volt, óvodásoktól kisiskolásokig, de a katonai sátrat most mellőzték, épületben volt az alvás.

- Eredetileg az udvaron katonai sátor lett volna felállítva, csak jött az időjárás változása, s mivel kisebb gyerekek is jelentkeztek, nem akartuk bevállalni, hogy esetleg megfázás vagy valamilyen betegség legyen belőle, ezért az alvás helyszínnek a vadászház nagyterme lett kiürítve és berendezve szálláshelynek -. magyarázza a szakember, de azért így is sok-sok izgalmas program várta a gyerekeket, amihez sok külső segítséget is kaptak.

- A programot részben a vadásztársaság adta - ilyen volt például az őzbakok megfigyelése, az őz behívása, de nagyon sok támogatást kaptunk szülőktől, vállalkozóktól is. Itt említhetem Mészáros Zsoltot, aki a programját tudta biztosítani, de támogatást kaptunk Fülöp Gábornétól, a Sütő Kézisulitól, illetve köszönetet szeretnék mondani nagyobb támogatóinknak: a megyei önkormányzatnak, illetve a Madarász Imre Egyesített Óvodának, akik a gyerekeknek biztosítottak játékokat, fekvőhelyet és olyan dolgokat, ami segítette a programok lebonyolítását.
- A tábor alatt volt éjszakai bátorságpróba, éjszakai megfigyelés, volt csónakázás is, azaz sok-sok kellemes és izgalmas program várta a kicsiket.

- A csónakázás nagyon sikeres programunk volt. Egyébként ez is egy támogatói felajánlás volt. Lehetőségünk volt, hogy Tiszafüreden csónaktúrán vegyünk részt, ami a gyerekeknek nagy élmény volt, hogy láthatták a Tisza-tó milyen élővilággal rendelkezik. A nagyon felkészült túravezetők nemcsak az élővilágról beszéltek, hanem szóba került a Tisza-tónak a kialakítása, hogy eredetileg víztározónak készült, s hogy később hogyan alakult át egy tóvá, ami jelenlegi formájában turisztikai célpont is. Itt váratlan meglepetés is volt, az egyik kikötőben rendőr motorcsónak várt bennünket, ahol a gyerekek beülhettek és egy nagyobb kört mehettek a Tisza-tavon. Ez a kísérő szülőknek is nagy örömet élményt okozott. Magam is kipróbáltam, tényleg nagy élmény volt ilyen sebességű motorcsónakkal közlekedni a vízen - árulta el a szakember, akit az éjszakai bátorságpróbáról is beszélt.

- Ez érdekes program volt abból a szempontból, hogy próbára tettük a kicsiknek a bátorságát. A próba abból állt, hogy sötétedés után a vadászház közelében található fás, erdős területre az aljnövényzetben elrejtettünk plüssállatokat, amire elemlámpával vadászhattak a gyerekek. Nagyobbak egyesével, kettesével, a kisebbek hármas-négyes csoportokban indultak felkutatni az állatokat. Aki megtalálta azonnal szaladt is vissza a fénybe, ahol volt a gyülekezőhely, de a lényeg, hogy meg is tarthatták a plüssöket a tábor végén, illetve erről egy teríték is készült a gyerekeknek, ahol bemutatták milyen állatot ejtettek el a zseblámpával. Aztán volt még kutyás bemutató. Kun Lajos vadásztársunk, aki egyébként kutyaképzéssel foglalkozik, tartott bemutatót a gyerekeknek a vadászkutyákról, több vadásztársunk kihozta a kutyáját. A kutyák minden gyereknek nagy örömet és élményt okozott, megfigyelhették munka közben őket, mert kimentünk egy közeli területre, ahol parancsszavak végrehajtásával bemutatták a vadászok mire képes a vadászkutya a vadászat során. A terítékkészítést is bemutattuk a gyerekeknek. Olyan szerencsénk volt, hogy a tábor ideje alatt több őzbakot is elejtett vendégvadászok, így megismerkedtek a terítékkészítés szakmai részével is. Szolnokról vadásztársunk előadást is tartott a vadász etikáról, a szabályokról, a teríték készítésnél, illetve a vad elejtését követően. A másik nagy meglepetés volt, hogy egyik hajnalban egyik vadásztársunk aranysakált ejtett el, a teríték elkészítése ott volt a vadászháznál, ami ráadásul vadász társunknak ez az első sakála volt, ezért fel is lett avatva sakál vadásznak, amit szintén láthattak a gyerekek.

- Albert Krisztián preparátor bemutatója is biztos nagyon érdekelte a gyerekeket, hiszen láthatták őt munka közben.
.
- Krisztián elhozta kikészített preparátumait, és elmondta hogyan került kapcsolatba ezzel, milyen módon szokta előkészíteni ezeket a kiállítási tárgyakat. Utána egy akkor elejtett őzbak trófeájának az előkészítését is végigkövethették közvetlen közelről a gyerekek, ami tényleg sikeres program volt.

- Volt még pecasuli és voltak a lovardában is, úgyhogy élményeikről még sokáig beszélnek otthon a gyerekek, de majd az iskolában társaiknak is.

- Tiszafüredi kirándulásnál kimaradt, hogy a délelőtt egy pecasulival kezdődött, ahol a helyi horgászegyesület tartott oktatást a gyerekeknek. Bemutatták milyen horgászati módszerek vannak, milyen halak vannak a Tisza-tóban, utána kaptak négyes csoportokban egy-egy botot, és maguk is kipróbálhatták a horgászatot. A lovardában megtekinthettük milyen állatok vannak Mészáros Zsoltéknál, megnéztük a lovakat, szamarakat, a szarvast, a szokásos háziállatokat, liba, kacsa, pulyka, páva - minden nagy élményt okozott, egyik ilyen unikum volt az a zebra, amelyiknek épp zebra csikója is volt.

- A gyerekek mellett a szülőknek is nagy élmény a csónakázás, de a táborzárás is.

- Utolsó napi ebédre már a szülőket is kihívtuk, az ebédet közösen fogyasztottuk el, illetve az egyik szülő felajánlott egy kézműveskedést, itt mindenféle ajándéktárgyak készültek gyertyából, szalvétából, fa korongokból, ami a későbbiekben a családban komoly, emlékezetes ajándék lesz a szülők részére.
- Bár pár év kihagyás után lehetett újból megtartani ezt a tábort, de nagy élmény volt mindenkinek, így jövőre is szeretnék megrendezni a tábort a vadászok. Bukács Attilának a szervezésben, lebonyolításban Juhászné Marázi Éva illetve Vincze Sándor segített és tevékenyen részt vett, de több vadásztárs, szülő is vitt gyümölcsöt, ebédet, vacsorát a gyerekeknek támogatásként.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:17, csütörtök | Helyi

FOSZTOGATNAK A TEMETŐBEN

Ellopott virágok, koszorúk, megrongált sírhelyek. Évek óta jelentős anyagi és érzelmi károkat okoznak azok, akik rendszeresen lopnak, rongálnak a szolnoki temetőben.

2024. Május 02. 15:08, csütörtök | Helyi

Kigyulladt egy istálló Öcsödnél

Kigyulladt egy negyven négyzetméteres istálló szerda délelőtt egy Öcsöd külterületén található tanyán.

2024. Május 02. 13:15, csütörtök | Helyi

POKOLLÁ TESZI AZ ÉLETÜKET

Összekent ajtó, beragasztózott zár. Rendszeresen szembesülnek ezekkel a bosszantó dolgokkal az egyik szolnoki lakótelep lakói. És ez még nem minden!

2024. Május 02. 10:11, csütörtök | Helyi

NÉPISMERETI VETÉLKEDŐ

Honnan jöttünk, hová tartunk, kik az őseink? Ezekre a kérdésekre kellett felelniük azoknak a maristásoknak, akik részt vettek az iskola népismereti vetélkedőjén.