Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2013. Február 18. 11:13, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu | MTI Fotó: Lendvai Péter

P. László elismerte Bándy Kata megölését

P. László elismerte Bándy Kata megölését

Elismerte Bándy Kata rendőrségi pszichológus megölését P. László a Pécsi Törvényszéken hétfőn kezdődött büntetőperben.

A Pécs Ma beszámolója szerint a tárgyalás reggel kilenc óra után kezdődött el a Pécsi Törvényszéken, hatalmas volt az érdeklődés a sajtó részéről is. A hírportál cikke szerint a vádlott vállalja az arcát, akit kommandósok gyűrűjében hoztak meg a tárgyalásra, a terem bejáratát is rendőrök vigyázzák. A sértetti fél zárt tárgyalást kért kegyeleti okokra hivatkozva, ezt azonban elutasították, mert több tisztázatlan kérdés is felmerült.

Állítja: egy parkban ismerte meg Bándy Katát

P. László a hétfői tárgyaláson az emberölést elismerte, de a verést, az ismerkedést, valamint a történtek folyamatát nem. Vallomást nem tett, ezért a nyomozás során elmondottakat olvasta fel a bíró.

A vádlott egyébként továbbra is az októberi vallomását tartja fenn, ebben az áll, hogy egy parkban ismerte meg Katát, még a gyilkosság előtt két héttel. A lány ott olvasgatott, akit P. László megszólított, szóba elegyedtek. Később a Lánc utcai rendelő előtt futottak össze, Kata éppen arrafelé sétált, ekkor árulta el, hogy „doktornő”. Ezt követően az ügyész kérdésére azt mondta, nem voltak előre megbeszélve a találkák Bándy Katával, véletlenszerűen futottak össze néha.

A Pécsi Újság már azt írja, a vádlott vallomásai egymásnak ellentmondók, kijelentéseit folyamatosan módosítja – nyilván majd a bíróság fogja eldönteni, hogy mi az, ami egyáltalán használható belőlük.

Ismert, a rendőrség tavaly decemberben zárta le a Bándy Kata megölése miatt indult nyomozást, az ügyészség pedig január elején emelt vádat P. László ellen aljas indokból elkövetett emberölés és kifosztás miatt. Amennyiben a bíróság a férfit bűnösnek mondja ki, akár életfogytiglani szabadságvesztéssel is sújthatja.

Bándy Kata tragédiája

Bándy Kata 25 éves rendőrségi pszichológus tavaly július 8-án hajnalban egyedül, gyalog indult haza egy pécsi sörözőből, de otthonába nem érkezett meg. Holttestét július 11-én délután találták meg a Délibáb utcában, egy bokros területen. A rendőrök a helyszíni szemle során megállapították az idegenkezűséget, és aljas indokból elkövetett emberölés miatt nyomozást rendeltek el. A gyanúsítottat július 14-én azonosították P. László személyében.

A férfit egynapi üldözés után fogták el. A feltételezett elkövető a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságon tartott hétórás kihallgatásán részletes beismerő vallomást tett, a bíróság pedig elrendelte az előzetes letartóztatását.

Drogra alkoholt ivott, de beszámítható volt P. László

Dakos József, Baranya rendőrfőkapitánya az ügyről július 21-én tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a férfi egyedül követte el tettét. A dandártábornok hozzáfűzte, a gyanúsított azt állította, szintetikus kábítószert fogyasztott a tett éjszakáján, és a drogra alkoholt ivott.

Augusztusban az igazságügyi orvos és pszichológus szakértők megállapították, hogy P. László teljes mértékben beszámítható, nem volt korlátozva abban, hogy felismerje cselekménye veszélyességét, következményeit. A szakértők szerint a férfi beszámítási képességét kábítószer- vagy italfogyasztás sem befolyásolta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.