Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. November 20. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Pánik a pénztárgéppiacon

Pánik a pénztárgéppiacon

Valóságos pánikot okozott a pénztárgép-forgalmazók körében nemzetgazdasági miniszter legújabb pénztárgéprendelete, holott a tárca épp a zökkenőmentes átállással indokolta a módosítást - írja a Világgazdaság Online.

Jó nyolcvanezer pénztárgép cseréje akadt el, miután jogerőre emelkedett a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal október végén hozott döntése, amellyel visszavonta az Alt-Cash Kft-nek korábban kiadott forgalmazási engedélyt a SAM4S NR-270 pénztárgépre. Miután a Világgazdaság hetek óta hasztalanul kereste az Alt-Cash Kft. ügyvezetőjét, csupán a viszonteladó szerviz-szakma becslésére hagyatkozhatott cikkének írásakor: az Alt-Cash-sal kapcsolatban álló vállalkozók szerint legalább 80 ezer készüléket rendeltek meg a gépcserére kötelezettek a Kft.-től.

A 80 ezer készüléket megvenni szándékozók most nem tudják, mikor kapják vissza a több tízezer forintos előleget. Dolgukat nehezíti a Nemzetgazdasági Minisztérium legfrissebb rendelete is, amely azt mondja ki: a hatálybalépését, vagyis november 15-ét megelőzően megkötött szerződés „a március 20-át megelőzően engedélyezett, de a rendeletben foglalt előírásoknak meg nem felelő, elektronikus naplóval nem rendelkező pénztárgép üzemeltetésére abban az esetben jogosít, ha az a forgalmazó által visszaigazolt, valamint érvényes forgalmazási engedéllyel rendelkező és ténylegesen forgalomba hozható pénztárgépre vonatkozik”.

Ha pedig ilyen szerződéssel nem rendelkezik – például azért, mert a megrendelt kassza engedélyét visszavonták –, úgy „elektronikus naplóval nem rendelkező pénztárgép üzemeltetésére abban az esetben jogosult, ha a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) internetes honlapján, az erre a célra kialakított felületen leadott megrendeléssel rendelkezik”.

Ez azt jelenti, hogy akinek olyan szerződése van, amiben a típus nincs megjelölve, vagy a megjelölt típus nem hozható ténylegesen forgalomba (ilyen az összes SAM4S NR-270, miközben más cégek olyan készülékekre vettek föl megrendelést, amiket máig sem engedélyeztek), csak akkor használhatja a régi gépét, ha az adóhatóságnál rendel egy újat.

A szervizek jó része attól fél, hogy elveszti a munkáját, vagy akár a megrendelői egy részét is. Mert ha a végfelhasználó a NAV-nál rendeli meg a készüléket, senki sem tudja, hogy a pénztárgépimportőrök milyen kritériumok alapján fogják szétosztani a megrendeléseket az üzembe helyezést és viszonteladást végző szervizek között. Eddig a szervizeknek megvolt a maguk stabil megrendelői köre, és félő, hogy még a meglévőket is elvesztik, ha az importőr osztja szét a munkát. Az egyik szervizben azt a kérdést tették föl ezzel kapcsolatban, hogy mostantól vége a piaci versenynek?

Másutt az is felvetődött, hogy mikor és miként fogják a sok ezernyi kisvállalkozást értesíteni, hogy ha valakinek éppen SAM4S NR-270 megrendelése volt, és még nem rendelt újat a NAV honlapján, már bírságolható - írja a gazdasági lap.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során