Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Június 20. 09:27, csütörtök | Helyi

Pápával találkoztak a Karcagiak

Pápával találkoztak a Karcagiak

Ferenc pápa csíksomlyói látogatása alkalmából a Rákóczi Szövetség együttműködésében a Miniszterelnökség egyházi ügyekért felelős államtitkárságával utazási pályázatot hirdetett,

Kárpát-medencei középiskolák, egyházi közösségek 13 és 19 év közötti fiataljainak.

A Szentannai Sámuel Középiskola és Kollégium is nyert a pályázaton - tudtuk meg Gyermán János Tamás magyar-történelem szakos szaktanártól. A kirándulásonhuszonhét tanuló, és öt pedagógus vett részt.

A diákok autóbusszal indultak a karcagiak szállásukra, Szovátára.Az első nap megtekintették a Királyhágót és a Tordai-hasadékot.Szovátán megálltak a híres gyógyfürdőhelyen, a Medve-tónál, majd megnézték a tó melletti római katolikus kápolnát, a görög katolikus kápolnát és az ortodox templomot és a volt román királyi nyári palotát és a székelykapukkal díszített szovátai villákat.

Másnap a csíksomlyóin reggelmég ömlött az eső a hegyoldal felé tartva, fiatalok, idősek és családok dacoltak a hideggel.
- A gondviselés keze lehetett benne, hogy a pápa megjelenésével szinte egy időben még az eső is elállt - mondta tanár úr.
A nyeregben és a domboldalon kordonokkal elhatárolt szektorokat alakítottak ki, valamint több óriáskivetítőt is elhelyeztek, így bárhonnan jól lehetett követni az eseményeket. A mi csoportunk regisztrációs jegye alapján aHármashalom-oltár nyugati oldalán, közel a pápához foglalt helyet. A szentmise előtt Ferenc pápa Dacia-pápamobiljával tett egy kört, hogy üdvözölje a megjelenteket. A pápa latin nyelvű miseszövegére a hívek magyarul feleltek.
A szentmise végén Jakubinyi György gyulafehérvári érsek mondott köszönetet Ferenc pápának a látogatásért, majd felcsendült a magyar és a székely himnusz. A szertartás végén már verőfényes napsütésben távoztak az összegyűltek, nadrágjukon némi sárral, de szívükben felemelő élménnyel gazdagodva. - fogalmazott a szaktanár. A pápalátogatás után a szentannaisok megálltak Tamási Áron emlékházánál és síremlékénél, s hazafelé még a parajdi sóbányát is megnézték.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 12:50, péntek | Helyi

VÁDAT EMELT AZ ÜGYÉSZSÉG

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat azzal a 45 éves szegedi férfivel szemben, aki 2022 novemberében megfojtotta az alvó feleségét.

2024. Április 19. 10:44, péntek | Helyi

A TŰZ MARTALÉKÁVÁ VÁLT AZ EGYEKI HÁZ

Kigyulladt és teljes terjedelmében kiégett egy hatvan négyzetméter alapterületű melléképület tetőtere Egyeken a Táncsics Mihály utcában.

2024. Április 19. 08:09, péntek | Helyi

Lakatlan ház födémszerkezete izzott Öcsödön

Beizzott egy száz négyzetméteres, lakatlan családi ház födémszerkezete mintegy ötven négyzetméteren csütörtök éjszaka Öcsödön, a Bercsényi Miklós soron.

2024. Április 18. 20:15, csütörtök | Helyi

Kutyás szépségversenyen keresik a Tisza-tó szépét a tiszafüredi Kutyás majálison

Második alkalommal rendezik meg a tiszafüredi kutyastrandon, a Mancsos Pancsolóban a Kutyás majálist május 1-jén, ahol egész nap kutyás és családi programokkal várják a gazdákat és az ebeket.