Városlista
2021. szeptember 22, szerda - Móric

Hírek

2021. Szeptember 14. 08:37, kedd | Helyi

PARLAGFŰ ELLENI VÉDEKEZÉS

PARLAGFŰ ELLENI VÉDEKEZÉS

A parlagfű elszaporodásának visszaszorítása, az egészséges környezet biztosítása közös célunk, eredményt csak összefogással, illetve közös felelősségvállalással érhetünk el.

A parlagfű elszaporodásának visszaszorítása, az egészséges környezet biztosítása közös célunk, eredményt csak összefogással, illetve közös felelősségvállalással érhetünk el. Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény (a továbbiakban: törvény) 17. § (4) bekezdése értelmében a földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

Ez azt jelenti, hogy a termelők és a földtulajdonosok egész évben kötelesek bel- és külterületen egyaránt védekezni földterületükön a károsító gyomnövények ellen, ez nemcsak a parlagfűre, hanem az egyéb károsító gyomnövényekre is vonatkozik.

A földhasználónak vagy bejelentett földhasználat hiánya esetén a tulajdonosnak gondoskodnia kell a megelőzésről. A gyomnövények ellen kézi gyomlálással, kaszálással és kapálással vagy vegyszeres gyomirtással kell védekezni.A hatóságok – belterületen az illetékes jegyző, külterületen a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormány-hivatal Földhivatali Főosztály Földhivatali Osztály (5300 Karcag, Ady u. 4.) – hatósági ellenőrzés keretében és lakossági bejelentések alapján ellenőrzik a jogszabályi kötelezettség betartását.A parlagfű elleni védekezési kötelezettség elmulasztása esetén a hatóság eljárást indít és közérdekű védekezést rendel el.

Amennyiben a földhasználó nem mentesíti önként a területet, kényszerkaszálás végrehajtására kerül sor. A kényszerkaszálás és minden ezzel járó hatósági feladat költsége a mulasztót terheli, amely költségek adók módjára behajthatók.

A parlagfű elleni védekezési kötelezettség elmulasztása esetén a kormányhivatal növényvédelmi bírságot szab ki, amelynek mértéke 15.000 forinttól akár 5.000.000 forintig is terjedhet, attól függően, hogy az adott fertőzött ingatlan külterületen vagy belterületen fekszik, továbbá, hogy mekkora a fertőzött terület nagysága, és a fertőzöttség mértéke.

A növényvédelmi bírság és a kényszertakarítási munkálatok költsége egyaránt köztartozásnak minősül, amelynek végrehajtását a Nemzeti Adóhatóság foganatosítja.A NÉBIH 2013 óta működteti a Parlagfű Bejelentő Rendszert (https://pbr.nebih.gov.hu/ ), amellyel interneten keresztül vagy telefonos applikációval bárki megteheti az általa észlelt parlagfüves terület bejelentését.

A bejelentések közvetlenül az ellenőrzésre jogosult illetékes hatóságokhoz jutnak el. Amenynyiben a bejelentő igényt tart rá, az általa megadott elérhetőségén (e-mail-en, sms-ben) a bejelentésével kapcsolatban tájékoztatást is kap.
Mindezek ismeretében megállapítható, hogy a földhasználót terhelő kötelezettség tehát kettős: a parlagfű virágzásának megakadályozása és ennek a preventív magatartásának a – vegetációs időszak alatti – folyamatos biztosítása.

A leírtak alapján kérjük valamennyi ingatlan használóját, illetve tulajdonosát, hogy az ingatlan területén és a hozzá tartozó közterületi részeken a védekezési munkálatokat önként végezze el, hozzájárulva ezáltal a parlagfű elleni védekezési feladatok eredményes elvégzéséhez, és a parlagfű által okozott gazdasági és egészségügyi károk csökkentéséhez, hiszen a megelőzés a leghatékonyabb mentesítési megoldás, amely feladatot azonban csak a lakosság aktív részvételével lehet hatékonyan és eredményesen véghez vinni.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 21. 08:56, kedd | Helyi

HÍREK JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYÉBŐL

Az elmúlt 24 órában történt megyénkben: egy baleset, négy ittas vezető, két körözött személy elfogása .

2021. Szeptember 21. 07:40, kedd | Helyi

FELÚJÍTJÁK AZ IDŐSEK OTTHONÁT

Pályázati forrásból valósul meg a Horváth Ferenc úti Idősek Otthona energetikai felújítása.

2021. Szeptember 21. 07:31, kedd | Helyi

PÉNTEKTŐL ÚTLEZÁRÁS

Tájékoztatjuk nézőinket, hogy pénteken útlezárásokra kell számítani városunkban

2021. Szeptember 21. 07:05, kedd | Helyi

ÚJ NAGYKUNKAPITÁNYT VÁLASZTOTTAK

Szombattól Győrfi Lajos Magyar Örökség-díjas karcagi születésű, Püspökladányban élő szobrászművész személyében új nagykunkapitánya van a nagykun településeknek.