Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Július 03. 15:25, szerda | Helyi

Tanulni jöttek Karcagra

Tanulni jöttek Karcagra

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar mester szakos hallgatói a Debreceni Egyetem Karcagi Kutatóintézetében tartott szakmai gyakorlaton talajtani vizsgálatokkal foglalkoztak. 

- Az egyetemen tanítom az intézetbe érkezett 13 hallgatót, s minden évben ragaszkodom ahhoz, hogy jöjjenek el Karcagra hozzánk gyakorlatra, hiszen az egyetem falai között ezeket a feladatokat nem lehet elvégezni. Most Kolumbiától kezdve a Fülöp- szigetekig tíz országból érkeztek a hallgatóim, van kazak, nepáli, francia, indiai, finn, szudáni, nigériai is köztük. A három nap alatt a kutatóintézetben a kollégáim és az én útmutatásaim alapján a talajmintákat vizsgálják különböző módszerekkel - mondta dr.ZsembeliJózsefigazgató.
Az egyetemi órákon már elmagyaráztam nekik, hogy liziméterekkel milyen vizsgálatokat végzünk, s most, a gyakorlati feladatok közben esett le nekik igazán, a példákon át, hogy mit is jelent ez. Az itt töltött gyakorlati órákon rögzül az a tudás, amit órákon átadtam nekik - mondta a tanár úr.
A szikes talaj is újdonság számukra, a helyszíni méréseken a szabadföldi kísérleteket is megnézték, majd ők is kísérleteztek a szántóföldön. Volt olyan növény, amire rácsodálkoztak, a kenyai lánykának nem volt új dolog a fénymag, de a nepáliak több dologra rácsodálkoztak.
A mesterképzés alatt olyan agrártechnikai és elméleti információkhoz jutnak, amit hazájukban tudnak majd hasznosítani. A laboratóriumi gyakorlatokon ottjártunkkor dr. Szatmári Imre és Popovics Sándor irányításával a szikes talaj sótartalmának vizsgálatait végezték. A kutatási eredményeiket összegzik, kiértékelik, s a gyakorlat végén záróvizsgát is tesznek majd.
A gyakorlat mellett a várossal is megismerkedtek, megnézték a református templomot, a városházát, ahol beültek a polgármester székébe is. A karcagi birkapörköltet nem kóstolták meg, hiszen nagyon sokféle étkezési szokásuk, kultúrájuk van, de a galaburgyi, amit dr. Zsembeli József főzött nekik, nagy sikert aratott a körükben.
A kazak Medet Ibraimov nagyon jól érzi itt magát, tetszenek neki a laboratóriumi vizsgálatok. Tudja, hogy van a városban tiszteletbeli kazah konzulátus, s jóérzés számára a rokonokhoz , kun-kipcsakokhoz jönni. Ha végez, hazamegy Kazahsztánba és ott szeretné segíteni a megszerzett tudásával a mezőgazdaságot.
Reena Macagga a Fülöp-szigetekről érkezett, akinek nagy kedvence lett a dr. Zsembeli József által főzött galaburgyi, háromszor is szedett belőle. Igyekszik néhány magyar szót is megtanulni, s mindig visszakérdez, hogy jól mondja-e. Így magyarul Jó napot kívánok-kal köszönt a beszélgetés elején. Tetszett neki a város felülnézetből, a református templom tetejéről, s látta milyen nagy a határ, amely művelve van. A kutatóintézetben érdekesek számára a kísérletek, amelyekkel a szikes talajt vizsgálták, ilyen náluk nincs. Ha végez, hazamegy a Fülöp-szigetekre, vállalkozásba kezd, saját farmon szeretne majd gazdálkodni és segíti majd a szomszédos gazdaságokat is tudásával - árulta el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:00, szerda | Helyi

TÁRGYALÁSSAL FOLYTATÓDIK AZ ÜGY

Ritkaságszámba menő döntés született a Szolnoki Törvényszéken:

2024. Április 24. 09:00, szerda | Helyi

FEGYELMEZETLEN LÉLEKGYÓGYÁSZOK

A NAV munkatársai azokat az internetes szolgáltatókat szűrték ki, akik gyaníthatóan bejelentés nélkül, kontárként végzik tevékenységüket, illetve, akik a számla-, és nyugtaadást elmulasztják.

2024. Április 23. 15:51, kedd | Helyi

Kerékpáros kompokat adtak át a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen

Két kerékpáros kompot adtak át Magyarország második legnagyobb tava, a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen.

2024. Április 23. 13:39, kedd | Helyi

Kerítés égett Kisújszálláson

Kigyulladt egy ingatlan kerítése hétfő éjszaka Kisújszálláson, a Petőfi utcában.