Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Április 06. 07:46, szombat | Helyi

Permetező drónok

Permetező drónok

A permetező drónokat Udvarhelyi Csaba kiemelt importőr mutatta be,

Agrárfórumot tartott a megyei Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Karcagi Szolgáltató Központban pénteken a helyi és környékbeli gazdálkodóknak. A megjelenteket Hubai Imre Csaba, a NAK megyei elnöke köszöntötte.
- Amikor kezdtem a pályát a 60-as évek végén a repülőgépes technológia volt az átütő megoldás. Két emberöltő telt el azóta, s itt vagyunk egy nagyon modern, versenyképes technológiát bemutató előadáson. Ezek, úgy gondolom, mint mindig, a magyar agrárium most is fogékony a legmodernebb gazdálkodásra. A biztonságot tekintve a gazdatársak egy hatékony eszközt, módszert tudnak majd alkalmazni a drónokkal a gyakorlatban is - vélte az elnök.


- Minden embert érdekel milyen is lesz a 21. századnak a gazdálkodása - kezdte beszédét Kovács Sándor országgyűlési képviselő. Egy gazdának illik a kaszát is jól kezelni, de azokat a régi eszközöket is, amit apáink, nagyapáink kezeltek, illik még akár egy fogatot is befogni és kezelni ez a múlt, ez a hagyomány. A mostani gazdának azonban illik a számítógépet, a GPS-t és a drónokat is kezelni, mert a 21. században már a mezőgazdaság nem olyan lesz, mint amilyen tegnap volt, maximum csak hasonlít ahhoz, amilyen ma. Fejlődik a gazdaság, a mezőgazdaság, azok a gyerekek, akik kukoricacsuhé babával játszottak, azok ma már nem azzal játszanak. Laptoppal, számítógéppel drónokat reptetnek, tehát változik a világ, változnak az emberek.

Egy dolog nem változik, a természet törvényei, hogy a magot be kell ültetni a földbe, hogy kell eső, víz, napfény és a természetnek bárhogy is dolgozzunk, ki vagyunk szolgáltatva. A természet törvényeit nem tudjuk és nem is szabad áthágni, de minden olyan modern eszközt, lehetőséget meg kell ragadni, ami a modern, hatékonyabb, gazdaságosabb mezőgazdasághoz szükséges. Mindenki érzi a bőrén, hogy egyre kevesebb ember dolgozik a mezőgazdaságban, tehát minden olyan munkát, amit régen akár több ember végzett, azt valahogy gépekkel, modern eszközökkel ki kell váltani, ezt diktálja a világ, a fejlődés. Biztos vagyok benne, hogy a Kárpát-medence magyarsága, mint ahogy évszázadokon keresztül meg tudott felelni a kor kihívásainak, ennek a modernizációnak nemcsak megfelelni fog, hanem példát fog mutatni Európában és az egész világban a modern magyar mezőgazdaságból - mondta a képviselő.


- Úgy gondolom, a mai napon olyan előadást fognak látni, ami meggyőződésem, hogy minden szempontból a jövő. A levegőből történik itt is a permetezés, de költséghatékonyabban, így sokkal pozitívabb eredményeket fognak elérni termőföldjeiken a gazdák. Miniszter úr már elkezdte kidolgoztatni a hozzákapcsolódó szabályozást, megkértük az EU-tól az engedélyeztetést, s ha minden sikerül, jövőre már ezekkel a drónokkal lehet permetezni, dolgozni.


- ígérte a jelenlévőknek Negrutz Ágoston Miklós (AM) miniszteri megbízott. Ezután az ISM rendszer előadói dr. Zalai Mihály, a Szent István Egyetem egyetemi adjunktusa szólt arról, hogy a drónok hogyan tudnak segíteni a gazdáknak, s ez a jövőbeni technika mennyiben változtatja meg az eddigi permetezési, növénytáplálási szokásokat.

A permetező drónokat Udvarhelyi Csaba kiemelt importőr mutatta be, majd a növénymonitoring szerepéről a precíziós gazdálkodásban címmel dr. Bődi Károly , a SZIE tanára osztotta meg gondolatait a jelenlévő gazdákkal, akik ezt követően a DE Karcagi Kutatóintézetének tábláiban nézték meg gyakorlatban is a permetező drónokat.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 14:31, csütörtök | Helyi

SOKAN FÜRDŐZTEK AZ ÁPRILISI KÁNIKULÁBAN

Áprilisban nem megszokott meleg levegő árasztotta el az országot. Sorra dőltek meg a melegrekordok. Ennek köszönhetően sokan látogattak ki a Berekfürdői strandra, a már-már nyarat idézőhőségben.

2024. Április 25. 13:29, csütörtök | Helyi

ELMERÜLT A HOLT-ZAGYVÁBAN

Az Akácfa utca közelében, Szolnok külterületén, a Holt-Zagyvában merült el egy személyautó. A sofőr szerencsére el tudta hagyni a járművet, az eset során az ijedtségen kívül szerencsére nem érte baj. Az Életjel Mentőcsoport részt ve

2024. Április 25. 10:30, csütörtök | Helyi

FELHÁBORÍTÓ: IDŐSEK OTTHONÁBAN ERŐSZAKOSKODOTT

10 év fegyház várhat arra a férfira, aki a gondozására bízott idős nőt rendszeresen verte és szexuálisan bántalmazta. A nyugalom megzavarására alkalmas tudósítás következik.

2024. Április 25. 09:57, csütörtök | Helyi

Az elmúlt 24 órában történt

A vármegye rendőrei az elmúlt napon 7 személyt fogtak el, akik közül 2 ellen elfogatóparancs volt érvényben, valamint 1 ittas járművezetőt szűrtek ki a forgalomból.