Városlista
2021. október 19, kedd - Nándor

Hírek

2013. Július 30. 12:58, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Plágiumgyanúba keveredett a Bundestag elnöke

Plágiumgyanúba keveredett a Bundestag elnöke

Plágiumgyanú árnyéka vetül Norbert Lammertnek, a Bundestag - a német parlament alsóháza - elnökének doktori dolgozatára - írta kedden a Die Welt című német lap.

A lammertplag.wordpress.com oldalon álnéven publikáló szerző 42 oldalon talált gyanús szövegrészeket a 224 oldalas doktori dolgozatban. Lammert azt a látszatot kelti, hogy ismeri a tárgyalt műveket, pedig csak másodlagos forrásokból merít forrásmegjelölés nélkül. Ezt bizonyítja, hogy szövegében kimutathatók a másodlagos irodalomban előforduló tárgyi tévedések - ismertette a Die Welt az elemzés készítőjének véleményét.
Norbert Lammert, a konzervatív CDU politikusa a lapnak hangsúlyozta: legjobb tudása szerint dolgozott és tiszta a lelkiismerete. Hozzátette: meggyőződése szerint dolgozata megfelel a tudományos elvárásoknak, de amint értesült a munkájáról készült elemzésről, azonnal felkérte a bochumi Ruhr Egyetemet - ahol 1975-ben megszerezte doktori címét -, hogy vizsgálják ki az ügyet.
Lammert A párton belüli akaratképzés helyi szervezeti struktúrái - Esettanulmány egy Ruhr-vidéki CDU-alapszervezet példáján keresztül című dolgozatával a társadalomtudományok doktora címet szerezte meg a bochumi egyetem társadalomtudományi karán. A művet 1976-ban kiadta a CDU-hoz közel álló Konrad Adenauer Alapítvány.
Az utóbbi években több német politikust fosztottak meg doktori címétől, köztük az Angela Merkel vezette konzervatív-liberális kormány két tagját. Karl-Theodor zu Guttenberg volt védelmi miniszter 2011-ben mondott le a doktori dolgozatával kapcsolatban felmerült és időközben beigazolódott plágiumgyanú miatt. Anette Schavan oktatási és kutatási miniszter pedig idén februárban távozott, miután plagizálás miatt visszavonták az 1980-ban szerzett doktori címét.

Címkék: Bundestag, plágium

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 19. 16:00, kedd | Külföld

AstraZeneca-vakcinával is oltanak Izraelben csütörtöktől

Izraelben csütörtöktől a brit-svéd gyógyszergyártó AstraZeneca vakcinájával is oltanak különleges esetekben - jelentette az izraeli média.

2021. Október 19. 11:01, kedd | Külföld

A fertőzöttek száma 241,1 millió, a halálos áldozatoké 4,9 millió a világon

A világon 241 115 485 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 905 196 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint.

2021. Október 18. 18:14, hétfő | Külföld

Több mint 1 milliárd adag oltóanyagot exportált világszerte az EU

Az Európai Unió több mint 1 milliárd adag koronavírus elleni vakcinát exportált világszerte az elmúlt tíz hónapban - közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn.

2021. Október 18. 15:00, hétfő | Külföld

Tagadja a hiperszonikus rakétával végzett kísérletet Peking

Tagadta a kínai külügyminisztérium hétfőn a Financial Times értesülését, miszerint augusztusban hiperszonikus hadászati rakétát teszteltek.