Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2017. Május 26. 11:02, péntek | Bulvár
Forrás: Kovács Andrea, az MTI tudósítója jelenti:

Plagizáláson érték tetten Cicciolina giccsművész volt férjét

Plagizáláson érték tetten Cicciolina giccsművész volt férjét

Plágiummal és szerzői jogsértéssel vádolják az ismert amerikai szobrászművészt, Jeff Koonst egy nemrég kiállított köztéri alkotása miatt.

Az elismert amerikai művész a New York-i Rockefeller Központnál május 2. óta látható Seated Ballerina (Ülő balerina) című, csaknem 14 méter magas alkotása, egy felfújható bábu. A napokban egy georgiai (grúz) művész, Lado Pocshua a Facebookon közzétette, hogy a fémes hatású szobor egy az egyben másolata egy ukrán képzőművésznő, Okszana Zsnikrup (1931-1993) egyik alkotásának, egy porcelánszobrocskának, amelyet a keramikus 1974-ben Kijevben készített.

Az amerikai szobrász - a legjobban fizetett élő képzőművész - ezek után elismerte, hogy az "ihletet" valóban egy, a múlt század első felében készült porcelánszobrocskából vette, amelyet - mint állította - egy orosz műhelyben talált.

Az interneten számtalan hozzászólás érkezett a plagizálást leleplező bejegyzéshez. Olekszandr Rojtburd ukrán művész a maga részéről úgy vélekedett, hogy Koons legalább ily módon népszerűsíti az ukrán képzőművészeti kultúrát. Egyetértett ugyanakkor abban, hogy amennyiben az amerikai művész nem jelölte meg az ukrán keramikust, mint az eredeti mű alkotóját, akkor megsértette a szerzői jogot, amiért az ukrán államnak be kell perelnie. Közölte, hogy Zsnikrupnak még élnek leszármazottai, akik örökösei a szerzői jogoknak, amelyek a néhai keramikus művésznő alkotásait védik.

Jeff Koons - akit sok kritikusa "giccsművésznek" tart - évekkel ezelőtt a magyar származású pornósztár, Staller Ilona, vagyis Cicciolina volt férjeként került reflektorfénybe hosszasan húzódó és botrányoktól sem mentes gyermekelhelyezési perük kapcsán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára