Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2018. Szeptember 29. 17:00, szombat | Belföld
Forrás: mti

Premier előtti vetítések és díjnyertes filmek a Mozinet Filmnapok programján

Premier előtti vetítések és díjnyertes filmek a Mozinet Filmnapok programján

A világ filmtermésének legjavából válogat idén is október 20. és 23. között a Mozinet Filmnapok című sorozat, amely premier előtti vetítésekkel,

Oscar-díjas és nemzetközi elismerésekkel kitüntetett alkotók munkáival várja a közönséget a budapesti és vidéki art mozikban.

Az idei program premier előtti filmjei között van Paolo Sorrentino legújabb, Silvio Berlusconiról szóló alkotása, a Silvio és a többiek című film, amelyben a rendezőtől megszokott vizualitással, zenével és humorral mutatja be Toni Servillo főszereplésével a modern Olaszország leghosszabb ideig hivatalban levő miniszterelnökét - olvasható a szervezők közleményében.

A lengyel Pawel Pawlikowski előző filmjével, az Idával Oscar- és BAFTA-díjat, valamint öt Európa Filmdíjat is nyert. Ez a film éppúgy vetítésre kerül az idei programban, mint a rendező legújabb munkája, a Hidegháború. Az évtizedeken és országokon átívelő szerelmi történetben két lengyel zenész kapcsolata bontakozik ki, akiket egy idő után elválaszt a férfi disszidálása. Ezt követően Európa különböző pontjain keresztezik egymás útját, és hiába telnek az évek, a köztük lévő vonzalom csak erősödik.

Az Oscar-díjra jelölt A kígyó ölelése alkotói, Cristina Gallego és Ciro Guerra ezúttal is különleges témát dolgoztak fel: a megtörtént eseményeken alapuló Az átkelés madarai című dráma egyszerre gengszterfilm a kolumbiai kábítószer-kereskedelemről de fontos dokumentuma a bennszülött tradícióknak is.

Látható lesz továbbá Ziad Doueiri A sértés című alkotása, amely az első Oscarra jelölt libanoni film. A nemzetközi elismerések egyaránt köszönhetők a végig fenntartott, thrillerekhez fogható feszültségnek és az alkotásban bemutatott aktuális emberi és társadalmi problémát kirajzoló személyes történeteknek - olvashat a közleményben.

A kétszeres Oscar-díjas rendező, Asghar Farhadi Mindenki tudja című első, nemzetközi stábbal forgatott thrillerében Penélope Cruz és Javier Bardem kapta a főszerepet. Egy ártatlannak tűnő esküvő estéjén egy lány eltűnése és az utána való nyomozás évtizedes ellentéteket és titkolt szerelmeket hoz a felszínre. A filmnapok programjában Farhadi előző munkája, Az ügyfél is szerepel.

A magyar sikerfilmek között látható lesz Enyedi Ildikó Oscar-díjra jelölt Testről és lélekről című munkája, valamint Nemes Jeles László Oscar-díjas Saul fia című filmje, valamint a Velencében FIPRESCI-díjjal kitüntetett, a jövő évi magyar Oscar-díj nevezettje, a Napszállta.

A rendezvény budapesti helyszíne idén is a Puskin mozi lesz, de a hagyományoknak megfelelően a vidéki art mozik is csatlakoznak a programhoz Békéscsabán, Debrecenben, Győrben, Kaposváron, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsen, Szegeden, Székesfehérváron, Szentendrén, Szolnokon, Szombathelyen és Veszprémben is.

A vetítéseket a filmekhez szervezett beszélgetések, közönségtalálkozók és sok további színes program egészíti ki.

Címkék: film, filnapok, mozi, premier

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során