Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2013. Március 30. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Rákkal összefüggésbe hozható DNS-régiót fedeztek fel

Rákkal összefüggésbe hozható DNS-régiót fedeztek fel

A tudósok 74 új génvariációt fedeztek fel, amelyek növelhetik az emlő-, a prosztata-, és a petefészekrák kialakulásának kockázatát - írja a Los Angeles Times. A nemzetközi tanulmány keretében 250 ezer felerészben rákos beteg, felerészben egészséges ember DNS-ét elemezték.

A felfedezés, miszerint számos olyan génvariációt azonosítottak, amelyek megnövelik a három említett daganatos megbetegedés kialakulásának kockázatát, új utakat nyithat a betegek szűrésében.

A vizsgálat során 41 új régiót fedeztek fel, amely növeli a mellrák, hármat, amely a petefészekrák, s 23-at, amely a prosztatarák megemelkedett kockázatával volt összefüggésben.

Összességében azonban a génvariánsokkal összefüggésben lévő megemelkedett kockázat viszonylag alacsony, mintegy 10-20 százalékkal magasabb, mint a lakosság többi részében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket