Városlista
2024. március 5, kedd - Adorján

Hírek

2018. Június 27. 16:27, szerda | Külföld
Forrás: mti - fotó: pixabay

Rekordszintet ért el a globális kokain- és ópiumelőállítás

Rekordszintet ért el a globális kokain- és ópiumelőállítás

Rekordszintet ért el a kokain- és ópiumelőállítás a világon, miközben az opioidválság már nemcsak az Egyesült Államokat érinti, globális problémává kezd válni

- ismertette kedden Bécsben a 2016-os adatok alapján készített legfrissebb jelentését az ENSZ Kábítószer- és Bűnüldözési Hivatala (UNODC).

A globális ópiumtermelés 65 százalékkal nőtt, 10 500 tonna bódítószert állítottak elő 2016-ban, ami annak tudható be, hogy Afganisztánban növelték a termőföldek kiterjedését és a terméshozamot.

Ugyanebben az évben 25 százalékkal 1410 tonnára emelkedett az előállított kokain mennyisége. Ez annak következménye, hogy Kolumbiában fokozták a termelés mértékét.

Ezzel összefüggésben állhat, hogy 20 millió fővel nőtt a drogfogyasztók száma 2015 és 2016 között a világon. Az UNODC becslései szerint 2016-ban mintegy 275 millió ember használt kábítószert legalább egyszer egy évben, ami 8 százalékos növekedés 2015-höz képest.

Az ENSZ-ügynökség figyelmeztetett arra is, hogy az Egyesült Államokat sújtó opioidválság átterjedt a világ más tájaira is, főként Afrikára és Ázsiára.

A jelentésben külön felhívták a figyelmet a tramadol nevű fájdalomcsillapítóra, ami jelenleg az egyik legnagyobb fenyegetést jelenti Afrika bizonyos részeire. A tramadolt ráadásul Észak-Afrikából csempészik tovább a Közel-Keletre, ahol a gyógyászati célú kábítószerek használata egyre ütemesebben terjed.

Az Egyesült Államokban 63 600 ember vesztette életét drogok túladagolása miatt, közülük 19 400 ember gyógyászati célú opiodból fogyasztott többet a kelleténél.

A kábítószerpiac vélhetően az egyre nagyobb kínálat miatt bővül - állapította meg Jurij Fedotov, az UNODC főigazgatója.

Címkék: ópium, kokain, rekord

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 04. 08:30, hétfő | Külföld

Izraeli-palesztin - Azonnali, átmeneti tűzszünetet követelt az amerikai alelnök

Azonnali tűzszünetet követelt a Gázai övezetben hathetes időtartamra Kamala Harris, amerikai alelnök vasárnap Alabama államban egy történelmi megemlékezésen.

2024. Március 03. 08:57, vasárnap | Külföld

Donald Trump győzött a Michiganben és Missouriban tartott elnökjelölő gyűléseken is

Donald Trump győzelmét hozták a Michigan és Missouri államban szombaton tartott elnökjelölő gyűlések, amivel a volt elnök tovább növelte előnyét Mikki Haley-vel szemben.

2024. Március 02. 06:00, szombat | Külföld

Ferenc pápa szerint a genderideológia a mai kor egyik legnagyobb veszélye

A mai kor egyik legnagyobb veszélye a genderideológia, amely megszünteti a különbségeket férfi és nő között - mondta Ferenc pápa a Vatikánban pénteken kezdődött nemzetközi antropológiai konferencia nyitóbeszédében.

2024. Február 29. 13:56, csütörtök | Külföld

Vlagyimir Putyin: a Nyugat külpolitikája nukleáris konfliktussal fenyeget

A Nyugat veszélyes külpolitikai lépései és a részéről elhangzó nyilatkozatok olyan konfliktussal fenyegetnek, amely nukleáris fegyverek bevetésével és a civilizáció elpusztításával járhat