Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2022. Október 16. 05:06, vasárnap | Helyi

RÉSZT VETT A RACKETLON VILÁGBAJNOKSÁGON

RÉSZT VETT A RACKETLON VILÁGBAJNOKSÁGON

Bécsben rendezték meg a racketlon senior világbajnokságot, amelyen 35 ország 80 csapatának 500 játékosa indult.

Ott volt Sági István, a Martfűi VSE klubelnöke, a Karcagi Tankerületi Központ igazgatója is, vele beszélgettünk tenisz eredményeiről és arról, hogyan is jött ez a sport az életébe?

- Hát még valamikor kiskoromban volt az a lehetőség, hogy ahol laktam, a könyvtárban volt egy teniszpálya. Tőlünk nagyobbak teniszeztek ott, tehát iskolai korosztályban nyolcadikosok, mi pedig negyedikesek voltunk, és csak a szünetekben engedtek hozzáférni a pályákhoz, de amikor lehetőségünk volt, kipróbáltuk. Megtetszett, utána később a környéken voltak egyesületek, ahova kötelező volt ifjúsági játékost betenni a csapatba, innentől kezdve egyenes volt az út, hogy ez a teniszsport egy életre szóló, második hivatás lesz- jelenti ki a Sági István.
- A tenisz kortól, nemtől, szinte az mondható, hogy egészségügyi állapottól függetlenül, élethosszig űzhető. Sági Istvánt a kisköreiek karolták fel, ott kezdett.
- A megyei csapatbajnokság után a győzteseknek, OB III-ba, tehát 3. osztályba jutásért osztályozó mérkőzéseket kellett játszani Nyíregyházán, Selypen. Mivel Heves megyei születésű vagyok, ez a Heves-Kisköre vonal az, ami elindított a tenisz útján.
- A racketlon sikerek mögött elég sok edzés van, heti 10-12 óra, mivel ez egy igen összetett sport.
- Ez egy négy ütős sportág - asztalitenisz, tollaslabda, fallabda és tenisz - ebből rendeznek világbajnokságot, ehhez a heti 7 edzés kell, természetesen a munkához igazodva, általában reggel, este, illetve a hétvégéket versenyzésre kihasználva.

- A sportembert családja is támogatja, bár néha komoly fejtörést okoz, hogy egy-egy versenyre hogyan jussanak el vele.
- Általában úgy szoktuk megszervezni ezeket a versenyeket, edzőtáborokat, hogy a család is velünk tart, és a versenyek helyszínén más szabadidős eltöltést is igénybe veszünk közösen.
- Amikor lehetőségük van jönnek, a család többi tagja is sportol, tehát amikor ők mennek, akkor én igyekszem csatlakozni hozzájuk, hiszen Lili a triatlonból eredő sportok - kerékpár, úszás, futás - jól helytáll, őt támogatjuk ezen irányba.

- Sági István életében először, idén racketlon világbajnokságon vehetett részt és teniszben is sikerült nemzetközi ranglista pontot adó versenyen indulnia.
- Az országoson korosztályomban érmes helyezéseket értem el, vegyes páros, páros, egyéniben is jól szerepeltem, illetve a világbajnokságon sikerült egy ezüstéremmel debütálnom. Atenisztől kaptam egy jó társaságot, egészséges életmódra nevelést és egy olyan környezetet, amiben az ember a munka után ki tud kapcsolódni. Az is fontos, hogy szellemileg fárasztó hétköznapok mellett jó egy kis testi felfrissülés, ami hat a fejre is. A Magyar Tenisz Szövetség Jász-Nagykun-Szolnok megyei területi igazgatójaként vannak feladataim a versenyek szervezésében is. Ennek keretében Tiszafüreden volt egy teniszpálya átadás, amiben örömmel segítettem.

- A tankerületnél azért lobbizik Sági István, hogy teniszoktatás legyen a testnevelés órák keretében a környéken.
- Van olyan intézményünk, ahol az iskolatenisz, úgy mint hasonlóan a Bozsik-program - labdarúgás, kézilabda, szivacs kézilabda - teniszedzések is zajlanak. A tegnapi napon pedig Tiszafüreden a pályaavatón felmerült, hogy a gimnáziumunkban is lehetne, de valamilyen módon az országos oktatási rendszerbe kapcsolódva egy ilyen sport szakirányba elmozdulni. Ez Tiszafüred városánál igényként megfogalmazódott, nekünk egy feladatunk van, hogy azt a jogszabályi hátteret, meg az egyéb feltételek biztosítását megnézni, hogy ezt hogy tudjuk segíteni.

- Sági István azonban készül az októberi versenyeire is, télen alapvetően tollaslabda, tenisz páros sportágakban, s jövőre a következő a világbajnokságra, illetve a nemzetközi tenisz versenyekre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:17, csütörtök | Helyi

FOSZTOGATNAK A TEMETŐBEN

Ellopott virágok, koszorúk, megrongált sírhelyek. Évek óta jelentős anyagi és érzelmi károkat okoznak azok, akik rendszeresen lopnak, rongálnak a szolnoki temetőben.

2024. Május 02. 15:08, csütörtök | Helyi

Kigyulladt egy istálló Öcsödnél

Kigyulladt egy negyven négyzetméteres istálló szerda délelőtt egy Öcsöd külterületén található tanyán.

2024. Május 02. 13:15, csütörtök | Helyi

POKOLLÁ TESZI AZ ÉLETÜKET

Összekent ajtó, beragasztózott zár. Rendszeresen szembesülnek ezekkel a bosszantó dolgokkal az egyik szolnoki lakótelep lakói. És ez még nem minden!

2024. Május 02. 10:11, csütörtök | Helyi

NÉPISMERETI VETÉLKEDŐ

Honnan jöttünk, hová tartunk, kik az őseink? Ezekre a kérdésekre kellett felelniük azoknak a maristásoknak, akik részt vettek az iskola népismereti vetélkedőjén.