Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2022. November 25. 05:01, péntek | Helyi

ROMA TESTVÉREK KIÁLLÍTÁS

ROMA TESTVÉREK KIÁLLÍTÁS

Hatodik alkalommal rendezte meg az Ifjúsági Házban az országban is egyedülálló, Elhunyt karcagi roma testvérek fotókiállítását Varga Mici István, a Karcagi Városi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

- Évekig gyűjtötte a fotókat az elnök.
- A kiállításhoz 1940-től napjainkig több mint ezerötszáz elhunyt karcagi roma adatát, fotóját kaptam meg a hozzátartozóktól. Azt szeretném, ha a kiállítás nem sokáig lenne egyedülálló az országban, mert az azt jelentené, hogy a roma nemzetiségi önkormányzatok hasonló munkába kezdenek. Az általam összegyűjtött fotókat, adatokat most rendszerezem egy kötetbe, majd átadom a Györffy István Nagykun Múzeumnak, hogy 100 év múlva is tudjanak őseikről a romák.

Sári Kovács Szilvia alpolgármester is elismeréssel szólt a fotókiállításról, az elnök kezdeményezéséről, majd beszédében megemlékezett a roma elhunytakról. Beszédét Dsida Jenő: Temetőben című versével kezdte:
Köröttem csend – és temető.
Csak néha suttog valami,
csak néha lehet hallani:
ez ő, ez ő, ez ő!-
Azután minden újra csendes,
és álmodik a temető.
Én hajtott fővel ballagok,
s a néma árnyak szembe jönnek,
s a sírkeresztek rám köszönnek,
és mind az igazi Nagyok –
Én, a halottak ismerőse,
révedő szemmel ballagok.
Utánam huhog a Jövő,
a Múlt, Jelen, a sok kereszt,
s az árnyak kara zúgni kezd:
ez ő, ez ő, ez ő! - Azután
minden újra csendes,
és álmodik a temető - hangzott el az idézet.
- Nem csak a temető álmodik, hanem mi is sokszor, a tőlünk eltávozott szeretteinkkel - folytatta beszédét az alpolgármester.
- Valóságosak - mintha élnének, és nem is történt volna meg az a szörnyűség, hogy nincsenek már többé köztünk. Nehéz tudomásul venni, feldolgozni, elfogadni az elmúlást. Az idő sok sebet begyógyít, a fájdalom enyhül, halványul, de felejteni nem szabad! Csak az hal meg, akit elfelejtenek. Kötelességünk gondolni rájuk, emlékezni, felidézni, átadni mindazt, amit képviseltek, amit adtak számunkra - fogalmazott Sári Kovács Szilvia, majd Szent Bernátot idézve a kereszténység, Isten-hit fontosságáról szólt.
„Biztos vagyok abban,
hogy sem távolság,
sem halál, avagy távollét
szét nem választhatja azokat,
kiket egy lélek éltet,
egy szeretet fűz össze”

Az emlékbeszéd után a karcagi cigány zenészek névsorát Molnárné Balogh Éva, a Karcagi Arany János Általános Iskola pedagógusa ismertette, majd a kisebbségi vezetők megkoszorúzták a roma zenészeknek állított emléktáblát.
Fehér Sándor, az Új Élet Gyülekezet pásztora imát mondott az elhunytakért, mécsest gyújtott emlékükre Sári Kovács Szilvia alpolgármester és Pánti Ildikó önkormányzati képviselő.

A megnyitó után Fehér Endre prímás vezetésével a Jászsági Cigányzenekar muzsikált élőben, majd a Déli és a Borjúdűlő temetőben tartottak zenés megemlékezést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 12:50, péntek | Helyi

VÁDAT EMELT AZ ÜGYÉSZSÉG

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat azzal a 45 éves szegedi férfivel szemben, aki 2022 novemberében megfojtotta az alvó feleségét.

2024. Április 19. 10:44, péntek | Helyi

A TŰZ MARTALÉKÁVÁ VÁLT AZ EGYEKI HÁZ

Kigyulladt és teljes terjedelmében kiégett egy hatvan négyzetméter alapterületű melléképület tetőtere Egyeken a Táncsics Mihály utcában.

2024. Április 19. 08:09, péntek | Helyi

Lakatlan ház födémszerkezete izzott Öcsödön

Beizzott egy száz négyzetméteres, lakatlan családi ház födémszerkezete mintegy ötven négyzetméteren csütörtök éjszaka Öcsödön, a Bercsényi Miklós soron.

2024. Április 18. 20:15, csütörtök | Helyi

Kutyás szépségversenyen keresik a Tisza-tó szépét a tiszafüredi Kutyás majálison

Második alkalommal rendezik meg a tiszafüredi kutyastrandon, a Mancsos Pancsolóban a Kutyás majálist május 1-jén, ahol egész nap kutyás és családi programokkal várják a gazdákat és az ebeket.