Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2021. Május 28. 07:23, péntek | Helyi

ROMANAP VOLT A MARISTÁSOKNÁL

ROMANAP VOLT A MARISTÁSOKNÁL

A Szent Pál Marista Általános Iskolában Miléné Gyömbér Ilona tanítónővel beszélgettünk arról, hogy milyen projektet fejeztek be nemrég.

Mint megtudtuk, a háromnapos Roma Cigány Napok keretében az online tanulás mellett a romák kultúrájával kapcsolatos feladatokat is kaptak a gyerekek. A feladatokba játékos formában a szülőket is bevonták.

Meghirdetette az iskola a cigány ételek főzése pályázatot és a cigány ételek recepteskönyv pályázatot. A tanítónő másodikos osztálya főleg a cigány ételek főzésében vett részt. A szülőknek nem kellett mást csinálni, csak megfőzni egy ebédet, lefényképezni és videókat készíteni és mellékelni a receptet.

Az osztályból heten pályáztak, akik közül lett egy különdíjas és az első három helyezett is innen került ki. Főleg a tyúkos káposztát és a cigány bodagot készítettek, de volt lepcsánka és lecsós csirke csirkenyakkal is.

A roma projekt napokon jól érezték magukat a családok, mert olyan programok voltak, ahol együtt vehettek részt. A beérkezett receptekből készül egy receptes könyv, a filmekből egy összeállítás.

A másodikos osztályba tizennyolc kis Marista mókus jár, ezt a nevet találták ki a tanítónők Miléné Gyömbér Ilona és Balog Edit Judit tavaly az első osztályban. Egy lelkes osztályközösségről van szó, lelkes szülői gárdával. Nagyon sokat dolgoznak, ügyesek.

A régi roma hagyományokat a szülők, nagyszülők egyre kevésbé tartják. Az iskolai keretek között a cigány napokat úgy állítják össze, hogy a cigány népismeret tantárgyon felül adjanak valami pluszt is a gyerekeknek. Tanulnak a cigány híres emberekről, verseket, meséket, táncokat, dalokat. Most feladat volt a cigány Himnusz is, amit a családok fazék, kanna, kanál és gitárkísérettel énekeltek el

Címkék: #karcag tv, marista, romanap

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 10:02, szombat | Helyi

VÁROSUNK IS BEMUTATKOZOTT

Városunk is bemutatkozott a térség legnagyobb idegenforgalmi expóján, a Szolnoki Utazás és Szabadidő Kiállításon.

2024. Május 17. 14:10, péntek | Helyi

KÖZGYŰLÉST TARTOTT A KUNSZÖVETSÉG EGYESÜLET

A közgyűlésen az egyesület 2023. évi működésről és a 2024. évi programtervről a szervezet elnöke számolt be.

2024. Május 17. 12:07, péntek | Helyi

ELBÚCSÚZTAK A GIMIS DIÁKOK

A Karcagi Nagykun Református Gimnázium végzős tanulói vettek búcsút a gimnáziumtól.

2024. Május 17. 10:30, péntek | Helyi

Kamionnal ütközött egy traktor Karcagon

Összeütközött egy sódert szállító kamion, és egy permetezőt húzó traktor csütörtök délután Karcagon, a Kisújszállási úton.