Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2021. Szeptember 10. 08:38, péntek | Helyi

RUMMIKUB TÁBOR

RUMMIKUB TÁBOR

A Déryné Kulturális Központ az Akácliget Gyógy- és Strandfürdőben rendezte meg az idei rummikub táborát, mely a Karcag Kupa versennyel zárult. A részletekről Kovácsné Kerekes Katalin klubvezetőt kérdeztük.

A második rummiklub táborba érkeztek vendégek Budapestről, Egerből, Felsőtárkányból, Kabáról és a Karcagi Rummiklub csapattagok is itt vannak, akik remélhetőleg szép eredményeket érnek el. Tudás is és szerencse is kell az eredményes játékhoz.

A játék hasonló a rabló römi kártyajátékhoz, csak kövekkel játszanak. Négy színből van a táblán két-két sorozat, egytől tizenháromig számozva és a két joker. Terceket kell minimálisan kirakni, vagy sorokat, csoportokat. A sorok azonos színű kövekből állnak, és egytől tizenháromig bármilyen sorrendben lehetnek a számok, de legalább háromnak kell lenni. A másik a csoportok alkotása, ott különböző színűnek, de egyforma értékűnek kell lenni a kártyáknak - magyarázta a klubvezető.
A versenyen most iskolások nem voltak, csak felnőttek, de az októberben tervezett III. Rummikub Karcag Kupára már jönnek a fiatalabb gyerekek, a nagymamákkal együtt.

A táborban sok mást is csinálnak a táborozók, hiszen reggelente meridián torna van, Agócs Zsuzsa vezetésével városismereti séta, múzeumlátogatás. A Lombkorona sétányra is ellátogatnak, és szalonnasütés is van a fürdőzés mellett.
Az új rendezvényközpontban méltó körülmények között tudunk gyakorolni és versenyezni, remélhetőleg karcagi sikerekkel.

Kulcsár Sándor játékmestert az országos rummikub-hálózatról kérdeztük.
Már 27 klubban játszanak országszerte, ebből nagyon sok klub Budapestben van.
A játék sajátossága, a jelmondata, hogy a családot összehozza. Tehát ez egy olyan játék, ami több generációnak ad időtöltési lehetőséget. Aki már el tud számolni egytől tizenötig egyesével és 15-től 1-ig visszafelé, az már tud játszani.
Karcagon a verseny "nagyjai" is itt vannak, akik már tényleg sokat nyertek, bár a szakember szerint ez részben tudás alapú játék, de nagyon sok függ attól, hogy aznap ki milyen formában van.

Ebben a játékban az a gyönyörűség, hogy nincs két egyforma. Ahogy a sakk a nagy gondolkodású, lexikális tudású játék, itt minden egyes játékban döntéseket kell hozni, mégpedig 10-15 percen keresztül.
2019-ben, amikor még nem volt ez a járványhelyzet, 17 országos versenyen 1051 fő vett részt. Magyarországon egyre népszerűbb ez a játék, öt éve egy klub, ma 17 van.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 15:00, vasárnap | Helyi

BARÁTSÁGOS MÉRKŐZÉS

Erdély szívéből, Székelykeresztúrról érkeztek vendégek a városunkba. Itt tartózkodásuk alatt részt vettek egy barátságos focimérkőzésen is.

2024. Május 05. 09:00, vasárnap | Helyi

TÁNCHÁZ A MARISTÁSOKNÁL

A cigánytánc alapjaival ismerkedhettek meg a diákok a Szent Pál Marista Általános Iskolában a cigányhét záróprogramján. A következő percekben önök is betekintést nyerhetnek a jó hangulatú táncházba.

2024. Május 04. 15:00, szombat | Helyi

JÓTÉKONYSÁGI BÁLT RENDEZTEK

Az idei a Kátai Bál jótékonyságból befolyt bevételeit a kórház biztonságos betegellátáshoz szükséges eszközök beszerzésére fordítják.

2024. Május 04. 07:00, szombat | Helyi

ÁTADTÁK A GYÓGYSZERTÁR ÉPÜLETÉT

Újra helyben vásárolhatnak gyógyszereket a tiszaburaiak. Átadták ugyanis a településen a gyógyszertárat. Az épület átadása ünnepélyes keretek között zajlott.