Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Május 15. 17:00, szerda | PR
Forrás: MTI

Saját kúttal csökkenti költségeit a berekfürdői Pávai gyógyszálló

Saját kúttal csökkenti költségeit a berekfürdői Pávai gyógyszálló

Évente több mint 6000 beteget kezelnek, a gyógyvíz különösen a csípő-, térdízület és gerincbántalmakban szenvedőknek ajánlott.

Évente több mint 4 millió forinttal csökkenti működési kiadását a berekfürdői Termál Hotel Pávai Gyógyszálló azzal, hogy saját fúrt kútjából nyeri a gyógyvizet és a víz mellett feltörő kísérőgázt is hasznosítja.

Kovács Tibor, a gyógyszállót működtető Rheu–Med Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a szálloda 2012 novemberéig az önkormányzati Gyógy- és Strandfürdőtől vásárolta a gyógyvizet, ami évente 4 millió forintjába került. Újonnan belépő költség viszont a használt gyógyvíz elhelyezése és az államnak fizetendő vízkészletezési díj.

A termálvizet adó kútból feltörő metángázt leválasztják és gázmotorral elektromos áramot termelnek a létesítmény számára, a gázmotor hőjét pedig fűtéshez és használati meleg víz előállításához használják - mondta.

A Rheu-Med Kft. 2012-ben 138 millió 621 ezer forint árbevételre tett szert és 22 millió 365 ezer forint nyereséget könyvelhetett el. Évente tb-támogatással 6000-6500 gyógyulni vágyó beteget kezelnek a szálloda egészségügyi részén, ágykihasználtságuk 50-55 százalék között mozog.

A szálloda építése a Jász-Nagykun-Szolnok megyei kistelepülésen 2001 októberében kezdődött és 2002 decemberében fejeződött be. Az eredetileg 30 szobából, 3 apartmanból álló, 72 vendég befogadására alkalmas létesítmény 229 millió forintba került, a beruházáshoz 102 millió forint támogatást kaptak a Széchenyi-terv keretében. 2007-ben 2 apartmannal bővült a szálloda, így jelenleg 80 vendéget tud fogadni. Az új hévízkutat 2011-ben egy energetikai pályázat megnyerése után fúratták.

A gyógyszálló ellátására fúrt hévízkút 650 méterről feltörő 45,8 Celsius fokos termálvizét előbb az Országos Környezet-egészségügyi Intézet fürdésre alkalmas természetes ásványvíznek minősítette. Ezt követően kezdődött meg gyógyvízzé nyilvánítása csípő-, térdízület és gerincbántalmakban szenvedő betegek bevonásával – mondta Kovács Tibor. A kedvező vizsgálati eredmények alapján az Országos Tisztifőorvosi Hivatal engedélyezte a Berekfürdő B-196 jelű mélyfúrású kút vize esetében „Sanitaqua” néven gyógyvíz megnevezés használatát - tette hozzá az ügyvezető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat