Városlista
2025. április 29, kedd - Péter

Hírek

2024. Január 28. 09:42, vasárnap | Helyi

Séftalálkozó a Lovagudvarban

Séftalálkozó a Lovagudvarban

Mit csinál egy séf, ha örömfőzésre érkezik Karcagra? Először is táncra perdül, majd olyan ételt készít, amitől szem nem marad szárazon.

Mit csinál egy séf, ha örömfőzésre érkezik Karcagra? Először is táncra perdül, majd olyan ételt készít, amitől szem nem marad szárazon. A Lovagudvarban rendezett Séftalálkozó vendégei egészen biztosan nem babonásak, hiszen a hétvégi volt a tizenharmadik ilyen rendezvényük. És az általuk készített menüsor is páratlan volt a maga nemében.

Vidám dolog séfnek lenni, ilyen konyhai életképeket ritkán lát az étterembe betérő vendég. A tizenharmadik Séftalálkozón azonban nem csak a mesterszakácsok perdültek táncra a tűzhelyek között, hanem a fazekak, fakanalak is. Hogy olyan ételkülönlegességeket készítsenek, amelyek bár egyáltalán nem hétköznapiak, akár az óvodák, iskolák, kórházak, szociális intézmények menzáján is feltűnhetnek. Még ha nem is holnap.


SZATMÁRI JÁNOS, mesterséf: A közétkeztetésben próbálnánk egy kicsikét jobban megismertetni a diákokkal és azért van több, vannak különleges ételek is, mint a békacomb, meg egyéb ilyen fehérjedús ételek és ezeket lényegében be szeretnénk mutatni a közétkeztetőknek, a lakosságnak, meg mit tudom, aki szeretne ilyen ételeket készíteni, ázsiai ételeket.


A közétkeztetésben felszolgált menüben egyre több a zöldség- ezt egyrészt a fogyasztók igénylik, másrészt pedig az egészséges étrend követeli meg.

A Lovagudvarban örömfőzésre összegyűlt séfek "vadat, halat, s mi jó falat, szem- szájnak ingere" ételeket készítettek. Az amúr- gombóc és az üvegtészta törpeharcsával vörösboros mártásban a halas szekció tűzhelyéről került a svédasztalra.


VÉGH TAMÁS, séf: Van bízingelt őzcombunk, van szarvasnyak vadasan készítve, van őzgerinc szépen naranccsal sütve és utána hidegen tálalva. De ezen kívül még érdekességeket is megjelenítünk, kicsit a nemzetközi konyhát is behúztuk, tehát van egy kis arancsini köretként, egy ilyen kis sajtos rizsgombóc gyakorlatilag, amit utána bő zsírban kisütöttünk.


A pirított selyemhernyó- lárva megkóstolásához kétségtelenül szükség volt némi bátorságra, de Ázsia kulináris érdekességéről nagyon hamar vissza lehetett váltani a palacsintára. A globalizált világban zajló gasztroforradalom új alapanyagokkal, új ízekkel, új receptekkel látja el a nemzetközi konyhát. Addig azonban, amíg ezek az újdonságok megjelenjenek a hétköznapok menüsorában, alighanem sok víznek kell lefolynia a Tiszán és a Dunán is.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2025. Április 29. 06:00, kedd | Helyi

KARCAGI DÍLERT FOGTAK

Egy karcagi, új pszichoaktív anyaggal kereskedő fiatalembert vettek őrizetbe a rendőrök. A bíróság letartóztatta.

2025. Április 29. 06:00, kedd | Helyi

KÉSZÜLNEK A VIRÁGBOLTOSOK

A középiskolás ballagás talán az egyik legmeghatározóbb eseménye egy fiatal diáknak. Búcsút int a jól megszokott intézménynek, mely már egyben a második otthonává vált.

2025. Április 29. 06:00, kedd | Helyi

TÁJÉKOZTATÓ FÓRUMOT TARTOTTAK A SZÜLŐKNEK

Tavaly rendezte meg először a leendő óvodások szüleinek a beiratás előtti fórumot a Madarász Imre Egyesített Óvoda.

2025. Április 29. 06:00, kedd | Helyi

369 MILLIÓT SIKKASZTOTT MUNKAHELYÉRŐL

A Jászberényi Járási Ügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette