Városlista
2025. augusztus 10, vasárnap - Lörinc

Hírek

2024. Január 28. 09:42, vasárnap | Helyi

Séftalálkozó a Lovagudvarban

Séftalálkozó a Lovagudvarban

Mit csinál egy séf, ha örömfőzésre érkezik Karcagra? Először is táncra perdül, majd olyan ételt készít, amitől szem nem marad szárazon.

Mit csinál egy séf, ha örömfőzésre érkezik Karcagra? Először is táncra perdül, majd olyan ételt készít, amitől szem nem marad szárazon. A Lovagudvarban rendezett Séftalálkozó vendégei egészen biztosan nem babonásak, hiszen a hétvégi volt a tizenharmadik ilyen rendezvényük. És az általuk készített menüsor is páratlan volt a maga nemében.

Vidám dolog séfnek lenni, ilyen konyhai életképeket ritkán lát az étterembe betérő vendég. A tizenharmadik Séftalálkozón azonban nem csak a mesterszakácsok perdültek táncra a tűzhelyek között, hanem a fazekak, fakanalak is. Hogy olyan ételkülönlegességeket készítsenek, amelyek bár egyáltalán nem hétköznapiak, akár az óvodák, iskolák, kórházak, szociális intézmények menzáján is feltűnhetnek. Még ha nem is holnap.


SZATMÁRI JÁNOS, mesterséf: A közétkeztetésben próbálnánk egy kicsikét jobban megismertetni a diákokkal és azért van több, vannak különleges ételek is, mint a békacomb, meg egyéb ilyen fehérjedús ételek és ezeket lényegében be szeretnénk mutatni a közétkeztetőknek, a lakosságnak, meg mit tudom, aki szeretne ilyen ételeket készíteni, ázsiai ételeket.


A közétkeztetésben felszolgált menüben egyre több a zöldség- ezt egyrészt a fogyasztók igénylik, másrészt pedig az egészséges étrend követeli meg.

A Lovagudvarban örömfőzésre összegyűlt séfek "vadat, halat, s mi jó falat, szem- szájnak ingere" ételeket készítettek. Az amúr- gombóc és az üvegtészta törpeharcsával vörösboros mártásban a halas szekció tűzhelyéről került a svédasztalra.


VÉGH TAMÁS, séf: Van bízingelt őzcombunk, van szarvasnyak vadasan készítve, van őzgerinc szépen naranccsal sütve és utána hidegen tálalva. De ezen kívül még érdekességeket is megjelenítünk, kicsit a nemzetközi konyhát is behúztuk, tehát van egy kis arancsini köretként, egy ilyen kis sajtos rizsgombóc gyakorlatilag, amit utána bő zsírban kisütöttünk.


A pirított selyemhernyó- lárva megkóstolásához kétségtelenül szükség volt némi bátorságra, de Ázsia kulináris érdekességéről nagyon hamar vissza lehetett váltani a palacsintára. A globalizált világban zajló gasztroforradalom új alapanyagokkal, új ízekkel, új receptekkel látja el a nemzetközi konyhát. Addig azonban, amíg ezek az újdonságok megjelenjenek a hétköznapok menüsorában, alighanem sok víznek kell lefolynia a Tiszán és a Dunán is.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2025. Augusztus 09. 06:00, szombat | Helyi

NYÁRI SZAKMAI GYAKORLAT A SZENTANNAIBAN

A nyári szakmai gyakorlat a szakképzésben résztvevő tanulók számára előírt és kötelezően teljesítendő.

2025. Augusztus 09. 06:00, szombat | Helyi

BÚZAGYŰJTŐ NAP NAGYIVÁNON

Nagyivánon ünnepi szentmisével tartottak búzaszentelést, illetve öntötték össze a jászkunsági gazdák által a Magyarok Kenyere Programhoz felajánlott búzát.

2025. Augusztus 08. 12:17, péntek | Helyi

Rágyújtották az autót a sértettre

A bíróság elrendelte az apa letartóztatását, és azóta az elfogatóparanccsal keresett fiát is őrizetbe vették.

2025. Augusztus 08. 12:15, péntek | Helyi

Nemzetközi vízimentő minősítést szerzett a HUNOR tagjaként egy mezőtúri tűzoltó

Szerdán sikeresen lezárult az egy hónapja megkezdett nemzetközi vízimentő (International Life Saving) tanfolyam, amelyen a HUNOR Mentőszervezet hatfős csapata mellett a Magyar Honvédség három tagja is részt vett.