Hírek
2024. Január 28. 09:42, vasárnap | Helyi
Séftalálkozó a Lovagudvarban

Mit csinál egy séf, ha örömfőzésre érkezik Karcagra? Először is táncra perdül, majd olyan ételt készít, amitől szem nem marad szárazon.
Mit csinál egy séf, ha örömfőzésre érkezik Karcagra? Először is táncra perdül, majd olyan ételt készít, amitől szem nem marad szárazon. A Lovagudvarban rendezett Séftalálkozó vendégei egészen biztosan nem babonásak, hiszen a hétvégi volt a tizenharmadik ilyen rendezvényük. És az általuk készített menüsor is páratlan volt a maga nemében.
Vidám dolog séfnek lenni, ilyen konyhai életképeket ritkán lát az étterembe betérő vendég. A tizenharmadik Séftalálkozón azonban nem csak a mesterszakácsok perdültek táncra a tűzhelyek között, hanem a fazekak, fakanalak is. Hogy olyan ételkülönlegességeket készítsenek, amelyek bár egyáltalán nem hétköznapiak, akár az óvodák, iskolák, kórházak, szociális intézmények menzáján is feltűnhetnek. Még ha nem is holnap.
SZATMÁRI JÁNOS, mesterséf: A közétkeztetésben próbálnánk egy kicsikét jobban megismertetni a diákokkal és azért van több, vannak különleges ételek is, mint a békacomb, meg egyéb ilyen fehérjedús ételek és ezeket lényegében be szeretnénk mutatni a közétkeztetőknek, a lakosságnak, meg mit tudom, aki szeretne ilyen ételeket készíteni, ázsiai ételeket.
A közétkeztetésben felszolgált menüben egyre több a zöldség- ezt egyrészt a fogyasztók igénylik, másrészt pedig az egészséges étrend követeli meg.
A Lovagudvarban örömfőzésre összegyűlt séfek "vadat, halat, s mi jó falat, szem- szájnak ingere" ételeket készítettek. Az amúr- gombóc és az üvegtészta törpeharcsával vörösboros mártásban a halas szekció tűzhelyéről került a svédasztalra.
VÉGH TAMÁS, séf: Van bízingelt őzcombunk, van szarvasnyak vadasan készítve, van őzgerinc szépen naranccsal sütve és utána hidegen tálalva. De ezen kívül még érdekességeket is megjelenítünk, kicsit a nemzetközi konyhát is behúztuk, tehát van egy kis arancsini köretként, egy ilyen kis sajtos rizsgombóc gyakorlatilag, amit utána bő zsírban kisütöttünk.
A pirított selyemhernyó- lárva megkóstolásához kétségtelenül szükség volt némi bátorságra, de Ázsia kulináris érdekességéről nagyon hamar vissza lehetett váltani a palacsintára. A globalizált világban zajló gasztroforradalom új alapanyagokkal, új ízekkel, új receptekkel látja el a nemzetközi konyhát. Addig azonban, amíg ezek az újdonságok megjelenjenek a hétköznapok menüsorában, alighanem sok víznek kell lefolynia a Tiszán és a Dunán is.
Kapcsolódó galéria
Ezek érdekelhetnek még
2025. Június 16. 09:32, hétfő | Helyi
Állásajánlatok
A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Karcagi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály aktuális állásajánlatai:
2025. Június 14. 06:00, szombat | Helyi
ARATÁS ELŐTTI GÉPSZEMLE
Megkezdődött a visszaszámlálás. Napokon belül elárasztják a gabonatáblákat a betakarítást végző gépek. Az aratás előtt azonban van még egy nagyon fontos dolguk a gazdáknak, a gépszemle.
2025. Június 14. 06:00, szombat | Helyi
VÁROSI SÉTÁKAT SZERVEZ A MÚZEUM
A tavalyi nagy sikerre való tekintettel a karcagi múzeum ebben az évben is meghirdette helytörténeti sétáját óvodásoknak és általános iskolásoknak.
2025. Június 14. 06:00, szombat | Helyi
ÉLMÉNYBESZÁMOLÓT TARTOTT TÓTH RÉKA
Egykori általános iskolájában tartott motivációs élménybeszámolót Tóth Réka válogatott birkózó. Aki nem ment üres kézzel, legutóbbi versenyein szerzett érmeit is magával vitte.