Hírek
2024. Január 28. 09:42, vasárnap | Helyi
Séftalálkozó a Lovagudvarban
Mit csinál egy séf, ha örömfőzésre érkezik Karcagra? Először is táncra perdül, majd olyan ételt készít, amitől szem nem marad szárazon.
Mit csinál egy séf, ha örömfőzésre érkezik Karcagra? Először is táncra perdül, majd olyan ételt készít, amitől szem nem marad szárazon. A Lovagudvarban rendezett Séftalálkozó vendégei egészen biztosan nem babonásak, hiszen a hétvégi volt a tizenharmadik ilyen rendezvényük. És az általuk készített menüsor is páratlan volt a maga nemében.
Vidám dolog séfnek lenni, ilyen konyhai életképeket ritkán lát az étterembe betérő vendég. A tizenharmadik Séftalálkozón azonban nem csak a mesterszakácsok perdültek táncra a tűzhelyek között, hanem a fazekak, fakanalak is. Hogy olyan ételkülönlegességeket készítsenek, amelyek bár egyáltalán nem hétköznapiak, akár az óvodák, iskolák, kórházak, szociális intézmények menzáján is feltűnhetnek. Még ha nem is holnap.
SZATMÁRI JÁNOS, mesterséf: A közétkeztetésben próbálnánk egy kicsikét jobban megismertetni a diákokkal és azért van több, vannak különleges ételek is, mint a békacomb, meg egyéb ilyen fehérjedús ételek és ezeket lényegében be szeretnénk mutatni a közétkeztetőknek, a lakosságnak, meg mit tudom, aki szeretne ilyen ételeket készíteni, ázsiai ételeket.
A közétkeztetésben felszolgált menüben egyre több a zöldség- ezt egyrészt a fogyasztók igénylik, másrészt pedig az egészséges étrend követeli meg.
A Lovagudvarban örömfőzésre összegyűlt séfek "vadat, halat, s mi jó falat, szem- szájnak ingere" ételeket készítettek. Az amúr- gombóc és az üvegtészta törpeharcsával vörösboros mártásban a halas szekció tűzhelyéről került a svédasztalra.
VÉGH TAMÁS, séf: Van bízingelt őzcombunk, van szarvasnyak vadasan készítve, van őzgerinc szépen naranccsal sütve és utána hidegen tálalva. De ezen kívül még érdekességeket is megjelenítünk, kicsit a nemzetközi konyhát is behúztuk, tehát van egy kis arancsini köretként, egy ilyen kis sajtos rizsgombóc gyakorlatilag, amit utána bő zsírban kisütöttünk.
A pirított selyemhernyó- lárva megkóstolásához kétségtelenül szükség volt némi bátorságra, de Ázsia kulináris érdekességéről nagyon hamar vissza lehetett váltani a palacsintára. A globalizált világban zajló gasztroforradalom új alapanyagokkal, új ízekkel, új receptekkel látja el a nemzetközi konyhát. Addig azonban, amíg ezek az újdonságok megjelenjenek a hétköznapok menüsorában, alighanem sok víznek kell lefolynia a Tiszán és a Dunán is.
Kapcsolódó galéria
Ezek érdekelhetnek még
2025. November 08. 06:00, szombat | Helyi
HETVEN ÉVES A KINIZSI UTCAI ÓVODA
Több, mint huszonhárom generáció. Közel ennyien koptatták már a Kinizsi utcai óvoda padlóját, amely hetven évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit.
2025. November 08. 06:00, szombat | Helyi
RÁTÁMADTAK EGY BIZTONSÁGI ŐRRE KARCAGON
Egy bucsai és egy karcagi férfi meg akarta tartani a lopott szeszes italokat, ezért rátámadtak a biztonsági őrre. A karcagi bűnügyesek őrizetbe vették őket.
2025. November 08. 00:00, szombat | Helyi
A RENDVÉDELMI PÁLYÁBA IS BETEKINTHETTEK
A városi rendőrkapitányság munkatársai tartottak a rendvédelmi pályáról előadást a Szentannai Sámuel Református Gimnázium nyílt napján.
2025. November 07. 06:00, péntek | Helyi
TÉLEN IS MARAD A NYÁRI VÍZSZINT A FŐCSATORNÁN
A vízhasznosítási idényen túl is marad a Nagykunsági-főcsatorna 725 cm-es nyári üzemvízszintje.











