Hírek
2024. Február 15. 05:01, csütörtök | Helyi
SÉFTALÁLKOZÓ A LOVAGUDVARBAN

Táncra perdültek jókedvükben a séfek Karcagon.
A Lovagudvarban rendezett Séftalálkozó vendégei egészen biztosan nem babonásak, hiszen a mostani volt a tizenharmadik ilyen rendezvényük. És az általuk készített menüsor is páratlan volt a maga nemében.
Vidám dolog séfnek lenni, ilyen konyhai életképeket ritkán lát az étterembe betérő vendég. A tizenharmadik Séftalálkozón azonban nem csak a mesterszakácsok perdültek táncra a tűzhelyek között, hanem a fazekak, fakanalak is. Hogy olyan ételkülönlegességeket készítsenek, amelyek bár egyáltalán nem hétköznapiak, akár az óvodák, iskolák, kórházak, szociális intézmények menzáján is feltűnhetnek. Még ha nem is holnap.
SZATMÁRI JÁNOS, mesterséf:
A közétkeztetésben próbálnánk egy kicsikét jobban megismertetni a diákokkal és azért van több, vannak különleges ételek is, mint a békacomb, meg egyéb ilyen fehérjedús ételek és ezeket lényegében be szeretnénk mutatni a közétkeztetőknek, a lakosságnak, meg mit tudom, aki szeretne ilyen ételeket készíteni, ázsiai ételeket.
A közétkeztetésben felszolgált menüben egyre több a zöldség- ezt egyrészt a fogyasztók igénylik, másrészt pedig az egészséges étrend követeli meg.
A Lovagudvarban örömfőzésre összegyűlt séfek "vadat, halat, s mi jó falat, szem- szájnak ingere" ételeket készítettek. Az amúr- gombóc és az üvegtészta törpeharcsával vörösboros mártásban a halas szekció tűzhelyéről került a svédasztalra.
VÉGH TAMÁS, séf:
Van bízingelt őzcombunk, van szarvasnyak vadasan készítve, van őzgerinc szépen naranccsal sütve és utána hidegen tálalva. De ezen kívül még érdekességeket is megjelenítünk, kicsit a nemzetközi konyhát is behúztuk, tehát van egy kis arancsini köretként, egy ilyen kis sajtos rizsgombóc gyakorlatilag, amit utána bő zsírban kisütöttünk.
A pirított selyemhernyó- lárva megkóstolásához kétségtelenül szükség volt némi bátorságra, de Ázsia kulináris érdekességéről nagyon hamar vissza lehetett váltani a palacsintára. A globalizált világban zajló gasztroforradalom új alapanyagokkal, új ízekkel, új receptekkel látja el a nemzetközi konyhát. Addig azonban, amíg ezek az újdonságok megjelenjenek a hétköznapok menüsorában, alighanem sok víznek kell lefolynia a Tiszán és a Dunán is.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Augusztus 10. 06:00, vasárnap | Helyi
BEFEJEZŐDÖTT AZ ÓVODA FEJLESZTÉSE TOMAJMONOSTORÁN
Befejeződött a Tomajmonostorai Községi Önkormányzat tulajdonát képező a Csillagszem Óvoda bővítése.
2025. Augusztus 10. 06:00, vasárnap | Helyi
MINDENT VITT A TOLVAJ
Tyúk, takarmány, ruhák, szerszámok, étkészlet, tűzifa… Ezek mind annak a tiszaburai férfinak a zsákmányai, akit vagyon elleni bűncselekmények miatt gyanúsítottként hallgattak ki a kunhegyesi rendőrök.
2025. Augusztus 09. 06:00, szombat | Helyi
BÚZAGYŰJTŐ NAP NAGYIVÁNON
Nagyivánon ünnepi szentmisével tartottak búzaszentelést, illetve öntötték össze a jászkunsági gazdák által a Magyarok Kenyere Programhoz felajánlott búzát.
2025. Augusztus 09. 06:00, szombat | Helyi
NYÁRI SZAKMAI GYAKORLAT A SZENTANNAIBAN
A nyári szakmai gyakorlat a szakképzésben résztvevő tanulók számára előírt és kötelezően teljesítendő.