Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2024. Február 24. 14:00, szombat | Helyi

SOK A BETEG

SOK A BETEG

Egyre gyakoribbak az influenzaszerű megbetegedések Karcagon és az egész vármegyében is.

A betegek nagy része köhögésre, torokfájásra, levertségre, lázra panaszkodnak. Tíz százalékuk pedig hasmenéses, hányós tünetekkel jelentkezett.

-Az elmúlt hetekben azt tapasztaltuk, hogy a korábbiakkal ellentétben a Covid-fertőzésre gyanús esetek száma csökkent, és egyre gyakoribbak az inkább influenzaszerű betegségre jellemző betegek, típusos influenzás betegségtünetek, illetve nagy számban ilyen hűléses, náthás, torokfájós, fejfájás hőemelkedés betegség fordul elő. Inkább a munkaképes korosztályban, illetve ahol gyerekek vannak a családban, iskolában.

A gyermekorvosok tájékoztatása szerint nagyon nagy számban terjed a fertőzés a gyerekek között. A tünetek szinte minden esetben hasonlóak.

-Nagyon igénybe veszi a szervezetet, sokszor ez a magas láz, meg a kínzó köhögés, és hát igazából olyan nagyon speciális gyógyszert nem is tudunk adni rá. Azt tanácsoljuk, hogy lehetőleg maradjanak otthon, főleg, ha magas láz van, ne menjenek dolgozni, ne menjenek közösségbe, ne terjesszék a betegséget.

Úgy néz ki, hogy eléggé elhúzódik ez az influenzaszezon. Még mindig érdemes lenne beadatni az influenza elleni védőoltást.

Milota László
-Hát én nem szoktam influenzás lenni, mert rendszeresen járok védőoltásra, úgyhogy ilyen problémám nincs.

Televíziónk által megkérdezett lakosok szerint a legfontosabb a megelőzés és az immunrendszer erősítése.

- Hát, igyekszem sportosan élni. Öt éves korom óta rendszeresen sportolok, mozgok, és úgy gondolom, hogy egészségesen táplálkozom. Olyan ételeket eszem, ami egészséges. Fehér húsokat, zöldséget, gyümölcsöt, orvosságot nem kell szedjek, jó a vérnyomásom, nincs cukrom.

Ez a férfi nem szokott influenzás lenni, most elkapta a fertőzést ezért kereste fel háziorvosát

-Hát, lehet, hogy most éppen abban vagyok, de amúgy az életem során nem sűrűn fordult elő, hogy influenzás voltam szerencsére.

Farkas József nem szokott beteg lenni, elég erősnek tartja immunrendszerét.

- Nem. Kivételesen jónak tartom általában az immunrendszeremet. Az életem során nem sűrűn betegedtem le, nem kellett nagyon betegállományba menjek munkám során. Iskolai évem alatt nem nagyon kellett hiányozzak az iskolából, családi körben is, hogyha valaki elkapott valamit, általában nagyon ritkán volt, hogy én elkaptam tőlük.

Az évente ismétlődő influenzajárvány elleni egyik legjobb védekezési mód a védőoltás. Az influenzavírus által okozott fertőző légúti betegségek hazánkban jellemzően télen és kora tavasszal okoznak szezonális járványokat. A szezonális védőoltás védelmet nyújt több influenza-altípussal szemben, melyek várhatóan a szezonban cirkulálnak a lakosság körében, így a fertőződés és a járványos terjedés jó eséllyel megelőzhető.

Címkék: influenza, Szolnok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 15:00, szombat | Helyi

JÓTÉKONYSÁGI BÁLT RENDEZTEK

Az idei a Kátai Bál jótékonyságból befolyt bevételeit a kórház biztonságos betegellátáshoz szükséges eszközök beszerzésére fordítják.

2024. Május 04. 07:00, szombat | Helyi

ÁTADTÁK A GYÓGYSZERTÁR ÉPÜLETÉT

Újra helyben vásárolhatnak gyógyszereket a tiszaburaiak. Átadták ugyanis a településen a gyógyszertárat. Az épület átadása ünnepélyes keretek között zajlott.

2024. Május 03. 14:16, péntek | Helyi

ZAJLIK A MUNKA A CSEMETEKERTBEN

Folyamatosan zajlik a munka a Városgondoksághoz tartozó Csemetekertben. Ottjártunkkor is szorgosan tevékenykedtek a területen, főként növényápolási és növényvédelmi munkákat végeztek.

2024. Május 03. 12:42, péntek | Helyi

Fának hajtott egy autó Kenderesen

Fának csapódott egy személygépkocsi csütörtök délután Kenderesen, a Vasút úton.