Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Szeptember 27. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Sok pénz úszik el a Bálna miatt

Sok pénz úszik el a Bálna miatt

Érvényesnek ismerte el a bíróság azt a 2008-as megállapodást, amelynek értelmében a szolgáltatási szerződés felmondása esetén az önkormányzat köteles megfizetni a 7,5 milliárd forintos adósságot a CET-beruházással kapcsolatban az MKB Banknak – ez szerepel a Pécsi Ítélőtábla szerdai határozatában, amely részben módosította a márciusi elsőfokú közbenső ítéletet.

Az ítélőtábla azt is kimondta, hogy mindezen nem változtat az, hogy a szerződés felmondással vagy közös megegyezéssel szűnt meg, fel sem merülhet a szerződés részleges érvénytelensége, illetve a tiltott állami támogatás kérdése. – számol be a döntésről a Népszabadság.

A főváros fizetési kötelezettségének jogalapja ezzel jogerőssé vált. Most már csak az összeget kell a Pécsi Törvényszéknek megszabnia, bár a tegnapi döntés ennek minimumösszegét előre meghatározta, a fennálló pénzügyi adósság 28 millió euróra – mintegy 7,5 milliárd forintra rúg. A milliárdos fizetési kötelezettség az esetleges fellebbezéseket beleszámítva éppen a választások idején válhat aktuálissá.

Közraktárak épületegyüttesére, amelyet most már Bálnának hívnak, eddig 8,5 milliárd forintot költöttek, a pénz 90 százalékát az MKB adta. A városvezetés kezdetben az MKB-val kötött közvetlen megállapodás érvényességét is vitatta. A fővárosi önkormányzat 2010-ben különféle hiányosságokra hivatkozva nem vette át az objektumot, mert akkor ki kellett volna fizetnie a szolgáltatási szerződést időközben felbontó projektcéget. Végül diszkontáron megvásárolta a kivitelezők követelését, így csökkentve a követeléseket.

Az MKB válaszul 2012 elején perbe fogta az önkormányzatot. A Pécsi Törvényszék 2012 márciusában kimondta, hogy a fővárosi önkormányzatot nem tévesztették meg, a döntéshozók tisztában voltak a megállapodás tartalmával. A főváros fellebbezett, így került az ügy a Pécsi Ítélőtáblára, amely tegnapi határozatával elutasította azt. Időközben a főváros a generálkivitelező után a beruházóval is peren kívüli alkut kötött. Az MKB visszautasította a különalkut, mivel a fővárosi javaslat a követelés alig felére vonatkozott.

Közben a főváros további 1,3 milliárdot költene a Bálnára. Az idei megnyitó érdekében – nemzetbiztonsági okokra hivatkozva – felmentést kértek a közbeszerzési törvény alól. Így pályáztatás nélkül az általuk kiválasztott cég végezheti el a munkát. Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága megadta a felmentést. Júniusban a főváros kérésére a bizottság 120 millióval megemelte a törvényi felügyelet nélkül elkölthető pénzkeretet. A csütörtöki közgyűlésre készült előterjesztés szerint pedig egymilliárd forint fölé tornáznák ezt az összeget. A hiányzó garázsok, kültéri munkák készültségi foka 95 százalékos, a Budapest Galéria átköltöztetése negyedénél tart, az antik- és használtcikk-piac 40 százaléka megvan. A rendezvényközponthoz még hozzá sem kezdtek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.