Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2023. Április 20. 05:02, csütörtök | Helyi

SOKAN KIRÁNDULNAK A TISZA-TÓHOZ

SOKAN KIRÁNDULNAK A TISZA-TÓHOZ

Sokan választják úticélul a Tisza-tavat, hiszen minden évszakban szárazföldön és vízen is egyaránt felejthetetlen élményeket ígér az odalátogatóknak.

A Tisza-tó valójában egy mesterséges vízi paradicsom, amelyet 1973-ban a Tisza felduzzasztásával hoztak létre. Akkor a 127 km2-es vízfelület neve még Kiskörei víztározó volt, amely öntözési, árvízvédelemi és áramtermelési célokat szolgált.

Az elmúlt 50 évben a Tisza-tó vadregényes élőhellyé nőtte ki magát, amelynek árteres területe, nádasai milliónyi madár lakhelyéül szolgálnak.

A Tisza-tó négy nagyobb medencére osztható (Abádszalóki, Sarudi, Poroszlói, Tiszavalki), amelyek között a szőke folyó, a Tisza kanyarog. Akármerre is vesszük a Tisza-tó partján az irányt, azt tartsuk szem előtt, hogy egy védett természeti helyről beszélünk.

A Tisza-tó szíve és egyben az ország legnagyobb vízlépcsője Kiskörén található. A duzzasztógát és zsilip nemcsak áramot termel, hanem a tó vízszintjét is szabályozza és biztosítja, hogy az hajózható legyen. A kerékpárút közvetlenül a vízlépcsőn halad át, amelyet követően feltétlenül álljunk meg a hallépcsőnél is. Kisköre ad otthont ugyanis Közép-Európa legnagyobb ökológiai folyosójának, ami az édesvízi halak természetes vonulását hivatott segíteni.

Aki az aktív kikapcsolódást szereti, legyen szó bringázásról, kenuzásról, vagy vízi sportokról, az itt jó helyen jár. De aki csak feltöltődésre, strandolásra vagy a természet csodáiban való elmélyülésre vágyik, az is megtalálja számítását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 10. 11:00, péntek | Helyi

AGRÁRFÓRUM KUNMADARASON

Újabb Agrárfórumra került sor, ezúttal Kunmadarason. Az eseményen részt vett Jakab István, a MAGOSZ elnöke is.

2024. Május 10. 07:00, péntek | Helyi

KOMPOT ADTAK ÁT TISZADERZSEN

Kompot adtak át Tiszaderzsen, amely a gyalogos és a kerékpáros turisták szállítására is alkalmas a két part között.

2024. Május 09. 16:00, csütörtök | Helyi

KIHASZNÁLTA JÓHISZEMŰSÉGÉT

Egy 27 éves tiszapüspöki nő több alkalommal kért pár ezer forintot az idős helybélitől. Az utolsó alkalom azonban nem várt fordulatot vett, és rablás lett a vége.

2024. Május 09. 13:00, csütörtök | Helyi

KIÁLLÍTÁS NYÍLT A RÓNAI MALOMBAN

Földközelben- Rögök között címmel nyílt meg Sztancsik József fafaragó kiállítása a Rónai Malomban.