Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Szeptember 26. 18:29, csütörtök | Belföld
Forrás: ujasz.hu

Sokan nem tudják, hogy a fogmegtartó kezelések mai napig ingyenesek

Sokan nem tudják, hogy a fogmegtartó kezelések mai napig ingyenesek

Sokan nem mernek elmenni fogorvoshoz, csak amikor már nagy a baj.

Az interneten terjed napok óta a hír, hogy van egy fogászati rendelő, ahol még TB kártya sem kell. Rengetegen osztják meg a posztot a legnagyobb közösségi portálon. Utána jártunk a népszerű, figyelemfelkeltő hír valóságtartalmának.

A hír igaz is, meg nem is. Érdeklődésünkre a rendelőben azt az információt adták, hogy a fentiekben említett üzenetet nem ők írták és nincs hozzá semmilyen közük. Ellenben elmondták, hogy egyes fogorvosi kezelések mindenki számára ingyenesek, minden magyar állampolgár számára, azoknak is, akik egyáltalán nem fizetnek TB hozzájárulást.

Az orvosok az ellátást akkor sem tagadhatják meg, ha a beteg nem fizeti a járulékokat, vagyis az orvos nem kérhet érte pénzt, ha ezt teszi, akkor törvényt sért. Az ingyenes kezelések közé tartozik például a fogtömés, gyökérkezelés, fogkőleszedés és az ínykezelés is.

Mindig az aktuális lakóhely alapján kijelölt fogászati rendelőben kell az ingyenes szolgáltatást igénybe venni. Ha az orvos nem akarja a beteg ellátását elvégezni, akkor a betegjogi képviselőhöz kell fordulni segítségért. A betegjogi képviselő elérhetősége, minden szakrendelőben ki van függesztve.

Mivel foglalkozik egy betegjogi képviselő?

A betegjogi képviselő tevékenysége különösen az alábbiakat foglalja magában:

Segíti a beteget az egészségügyi dokumentációhoz való hozzájutásban, azzal kapcsolatos megjegyzések, kérdések feltételében. Segít a betegnek panasza megfogalmazásában, kezdeményezheti annak kivizsgálását, a beteg írásbeli meghatalmazása alapján panaszt tehet az egészségügyi szolgáltató vezetőjénél, fenntartójánál, illetve - a beteg gyógykezelésével összefüggő ügyekben - eljár az arra illetékes hatóságnál és képviseli a beteget, rendszeresen tájékoztatja az egészségügyi dolgozókat a betegjogokra vonatkozó szabályokról, azok változásáról, illetve a betegjogok érvényesüléséről az egészségügyi szolgáltatónál.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.