Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. Augusztus 14. 22:04, hétfő | Helyi

STRANDOLÓ MENTETTE KI A VÍZBŐL AZ IDŐS NÉNIT

STRANDOLÓ MENTETTE KI A VÍZBŐL AZ IDŐS NÉNIT

Békés fürdőzésre indult a szolnoki L. Borbély Brigitta férjével és kutyáival a tiszavárkonyi strandra. Azt egy pillanatig sem gondolta, hogy egy embert ment majd ki a vízből. 

-Most, hogy eltel már néhány óra, ülepednek az érzések, próbálom felidézni az eseményeket. Őszintén szólva csak arra emlékszem, hogy beúsztam a néniért, megfogtam a haját és próbáltam haladni vele a vízben – mondta el televíziónknak L. Borbély Brigitta.
-Kedveljük a tiszavárkonyi strandot, rendszeresen járunk oda a kutyáinkkal. Akkor is oda mentünk, gondoltuk a nagy melegben hűsölünk. Egy picit odébb mentünk, mert nem akartuk zavarni a kutyákkal az ott lévő családot. Nem telt el sok idő, amikor kiabálásra lettünk figyelmesek. A fiatalabb hölgy kiabált, hogy „mama, hol vagy?”. Nem jött reakció, felfigyeltünk mi is, s egyszer csak megláttam az idősebb hölgyet, csak az ősz hajat láttam, és azt, ahogy a kezével csapkodott, igyekezett a víz felszínén maradni.

-Mivel – később kiderült, nem tudnak úszni – nem indultak érte a családtagjaik, nem gondolkodtam, mentem. Akkor már csak lebegett a néni– idézte fel az eseményeket a fiatal hölgy.
Brigitta beúszott, megragadta a néni haját és próbálta kifelé húzni.
– Sajnos azonban nehezen ment. Termetesebb volt nálam, s a sodrás is erős volt. Kikiabáltam a lányának és annak férjének, hogy jöjjenek be legalább addig, amíg leér a lábuk, odaevickéltem és ott már ők segítettek kihúzni a nénit – mesélte.
A partra húzva már nem lélegzett.
– Lila volt a szája, nem volt légzése, elkezdtem az újraélesztést. Közben hívtam a 112-t, mert őszintén szólva a család teljes sokkban volt, a férjem a nagytestű kutyáinkat tartotta, így valamennyire magamra voltam utalva. Szerencsére néhány mellkasi nyomás és befújás után elkezdett hörögni a néni – mesélte tovább. Időközben megérkeztek a helyi rendőrök, s nemsokára mentőautó- és helikopter is jött. Stabilizálták a néni állapotát és kórházba szállították – idézte fel.
Miután eltel pár óra, Brigitta újra végig gondolta a történteket, s mint mondta, nem magát akarja ő „fényezni”, inkább az az üzenete, hogy figyeljünk egymásra, ha csak tehetjük, ne szalasszuk el a segítségnyújtást.

– Nekem munkám során mindennapos a mentés, állatokat mentünk a Kéz a Mancsért Egyesület égisze alatt. Vallom, hogy minden élet számít, ahogy az emberekért, úgy az állatoké is. Most, hogy először voltam ilyen helyzetben, mert korábban még nem mentettem embert, még inkább felértékelődött ez a szemléletem. Üzenem mindenkinek, hogy cselekedjen, ha csak teheti. Ami még nagyon fontos, hogy sosem hagyjuk figyelmen kívül a szabadvizek veszélyeit. Különösen, ha valaki nem tud úszni, ahogyan a néni sem tudott.
Az esettel kapcsolatban megkerestük az Országos Mentőszolgálatot, ahol érdeklődésünkre elmondták, hogy a helyszínről egy személyt stabil állapotban szállítottak a bajtársak kórházba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 19:07, vasárnap | Helyi

Ferdinánd nap

Ferdinánd napot tartott a Bengecseg Alapítvány a Gazdaházban. A megjelenteket Nagy Emese kuratóriumi elnök, valamint F. Kovács Sándor

2024. Április 28. 15:00, vasárnap | Helyi

DIGITÁLIS TÉMANAP

Digitális április. Számítástechnikai- informatikai témahét zajlott a Szent Pál Marista Általános Iskolában. A témahéten a diákok által legjobban várt program a digitális verseny volt.

2024. Április 28. 09:00, vasárnap | Helyi

NEM KÉRÜNK A MIGRÁNSGETTÓBÓL

Jóváhagyta az Európai Parlament az EU új migrációs és menekültügyi paktumát, mely szerint elképzelhető, hogy akár Magyarországon is migránsgettók kerüljenek kialakításra.

2024. Április 27. 17:00, szombat | Helyi

PÁLINKÁSÜVEGGEL VERTE FEJBE-AGYZÚZÓDÁS LETT A VÉGE

Mezőtúron egy születésnapi összejövetel durvult el olyannyira, hogy a bulin résztvevő egyik férfi súlyos, életveszélyes sérülést szenvedett.