Városlista
2023. december 4, hétfő - Barbara, Borbála

Hírek

2023. November 19. 05:01, vasárnap | Helyi

SVÁJCBAN FUTTATTÁK A PROSTITUÁLTAKAT

SVÁJCBAN FUTTATTÁK A PROSTITUÁLTAKAT

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) a svájci nyomozókkal szoros együttműködésben derített fel egy Svájcban prostituáltakat futtató mezőtúri famíliát.

A családtagokat nagyszabású akcióban több rendőri egység bevonásával fogták el. A nyugalom megzavarására alkalmas tudósítás következik.

A KR NNI Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Emberkereskedelem Elleni Osztálya látókörébe került tavaly egy olyan mezőtúri család, melynek tagjai a gyanú szerint több mint egy éve magyar állampolgárságú, anyagi, egészségügyi és szociális körülményeik okán kiszolgáltatott helyzetben lévő fiatal nőket szerveztek be saját lakókörnyezetükből svájci prostitúciós munkavégzésre. A KR NNI a felderítésben együttműködött a Nemzeti Védelmi Szolgálattal.

Az R. család férfi tagjai érzelmi függőségi viszonyt, szerelmi kapcsolatot alakítottak ki a sértettekkel, és így vették rá őket a prostitúciós tevékenységre. A fiatal nőket kiutaztatták Svájcba, ahol főként Bern, Luzern, valamint Zollikofen település bordélyházaiban nyújtottak szexuális szolgáltatásokat. Mindezt az elkövetők szoros felügyelete alatt. A sértettek ellenőrzése hol személyesen, hol telefonon zajlott.
A szexuálisan kizsákmányolt nőket az R. család tagjai folyamatos munkavégzésre, minél több ügyfél fogadására utasították, egyúttal követelték tőlük az így megkeresett svájci frank mihamarabbi hazaküldését. A keresetüket a nők nem tarthatták meg maguknak, bevételük nagyobb részét át kellett adniuk a családnak. A sértettek egy év alatt több tízmillió forintot küldtek haza vagy adtak át az R. család őket felügyelő tagjainak, akik azt saját, illetve családjuk megélhetésére fordították, illetve abból gazdagodtak. Bejelentett munkahellyel és legális forrásból származó keresettel ugyanis egyikük sem rendelkezett.

A KR NNI a nyomozás során eddig hét, egyértelműen kiszolgáltatott helyzetben lévő potenciális sértettet azonosított. A gyanú szerint többen közülük még terhesen is dolgoztak. Az egyik sértettnek az R. család egyik férfi tagjától időközben gyereke is született. És voltak olyan sértettek, akik egymást váltva voltak az R. család férfi tagjainak élettársai prostitúciós munkavégzésük alatt.
A terhelő adatok beszerzését követően az Emberkereskedelem Elleni Osztály nagyszabású akciót szervezett a családtagok elfogására. Ebben részt vett a KR Különleges Szolgálatok Igazgatósága Bevetést Támogató Osztálya, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság Tisza MEKTO bevetési csoportja, a KR rendészeti állománya, valamint a Mezőtúri Rendőrkapitányság munkatársai is. A 25 éves R. Brúnót, a 30 éves R. Tibort és a 36 éves R. Melindát mezőtúri lakhelyükön fogták el. A KR NNI nyomozói négy házban hajtottak végre kutatásokat. Ennek során lefoglaltak több mobiltelefont, számos feljegyzést és zálogjegyet, míg vagyonvisszaszerzés keretében egy nagy értékű személygépkocsit, illetve zár alá vettek három ingatlant is.

A helyszíni kényszerintézkedésekkel egyidejűleg a nyomozók az egyik címen találtak három olyan nőt, akik szintén az ügy sértettjei lehetnek. Őket is kihallgatták.
R. Brúnót, R. Tibort és R. Melindát az Emberkereskedelem Elleni Osztály több ember sérelmére, szexuális cselekmény végzésére a sértett kiszolgáltatott helyzetét kihasználva, rábírással elkövetett emberkereskedelem és kényszermunka bűntettével gyanúsította meg, majd mindegyiküket bűnügyi őrizetbe vette, és a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészségnél kezdeményezte letartóztatásukat.

A három gyanúsított terhére rótt bűncselekmény büntetési tétele 5 évtől 15 évig terjedő szabadságvesztés.
Az ügyben a svájci társhatósággal kialakított kétoldalú rendőri együttműködés révén további gyanúsítottak beazonosítása és kihallgatása várható.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 04. 14:36, hétfő | Helyi

ÁLLÁSAJÁNLATOK

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Karcagi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály aktuális állásajánlatai:

2023. December 04. 05:01, hétfő | Helyi

A VÍZKÉSZLETEK NÖVELÉSÉN A HANGSÚLY

A klímaváltozás káros következményeinek mérséklése a legfőbb célja az Európai Unió és hazánk 530 millió forintos támogatásával megvalósuló projektnek.

2023. December 04. 05:00, hétfő | Helyi

HOMÁLYOSAN EMLÉKEZTEK A TANÚK

Halált okozó testi sértés miatt emelt vádat a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség azzal 47 éves karcagi férfivel szemben, aki egy ütéssel ölte meg idős áldozatát a karcagi kocsma előtt.

2023. December 03. 09:20, vasárnap | Helyi

ISMÉT SZEMLÉLETFORMÁLÓ FÓRUMOT TARTOTTAK

A Karcagi ifjúsági Ház és Városi Csokonai Könyvtárban ismét egy jó hangulatú lakossági szemléletformáló fórumot tartott a Karcag Városi Önkormányzat és a Tisza-tavi Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás.