Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2020. Október 17. 20:30, szombat | Helyi

Szalagavató Ünnepség

Szalagavató Ünnepség

A Karcagi Nagykun Református Gimnázium és Egészségügyi Szakgimnázium végzősei szombaton a Városi Sportcsarnokban tartották szalagavató ünnepségüket.

A Karcagi Nagykun Református Gimnázium és Egészségügyi Szakgimnázium végzősei szombaton a Városi Sportcsarnokban tartották szalagavató ünnepségüket.

A megjelent vendégeket - köztük Szepesi Tibor polgármestert, Konczné Lehoczky Krisztina lelkészt - és a szülőket Tóth Barna igazgató az alábbi szavakkal köszöntötte:

Kedves Vendégeink! Kedves végzős tanítványaink!

Különleges időket élünk mostanában. Olyan időket, amikor folyamatosan felértékelődnek az általunk megélt pillanatok. Felértékelődnek az érzéseink, lelkeink rezdülései, ünnepeink alkalmai, de még a szürke hétköznapokban elvégzett feladataink felett érzett örömeink is. Sajnos azonban ugyanígy felértékelődnek és a szokásosnál is nagyobb hangsúlyt kapnak aztán a félelmeink, az aggodalmaink. A mindennapokat valami furcsa bizonytalanságérzés szövi át, amely már-már észrevétlenül férkőzik be a tudatunkba. Félni hív és félni tanít bennünket. A mai nappal kapcsolatban is számtalan nehéz kérdés fogalmazódott meg mindnyájunkban.

Merjünk-e készülődni? Merjünk-e verset és táncot tanulni? Merjünk-e rendezvényt szervezni, arra vendégeket hívni, arra ünnepi lelkülettel készülni?

Kedves tanítványaink!

Isten kegyelméből ma mégis együtt lehetünk. Ma, 2020. október 17-én mégis ünnepet ülhetünk: a Karcagi Nagykun Református Gimnázium és Egészségügyi Szakgimnázium szalagavató ünnepségét. Mindez azért történhetett, mert a félelmek fölött akadt még valami más is, ami megerősítette a bennünk lévő reménységet, ami mellénk állította városunk odaadó és önzetlen segítségét, amelyet mindannyiunk nevében ezúton is szívből köszönök, és ez a minden félelem felett álló erő mutatta meg nektek a családjaitok felől felétek áradó szeretetet is. Mert vannak el nem múló értékeink, amelyek nem akarnak cserbenhagyni benneteket sem. A nemsokára feltűzésre kerülő szalagok fontos jelentéssel bírnak. Összekötik a múltat a jövendővel, jelképezik az iskolához, az iskola közösségéhez való kötődéseteket, de jelentik azokat az itt töltött idő alatt fonódó kapcsolatokat is, melyekből talán egy egész életre szóló barátság nyílik majd.

Kötődések. Bornemissza Endre írt ezzel a címmel egy verset, melynek néhány gondolata általatok is meg fog szólalni még a mai estén. Mert „Kötődések nélkül élni nem lehet”, mert valóban beleszövődünk a kötődésekbe, és kötődünk „ Hazához, múlthoz, jelenhez, jövőhöz, a kövek közül kiperdült időhöz”.

És ezek a kötődések a mai estén talán leginkább egyetlen gondolatot akarnak kiemelni számotokra, amely így hangzik:

Nem vagytok egyedül!

A mai modem világ ugyanis nemcsak a szalagavató dolgában, nemcsak az érettségire való készülődés időszakában, hanem egész életetekre nézve félni hív majd benneteket, és ezt a félelemre hívást néha egyértelműen közli, sokszor pedig szinte áthatolhatatlan álca mögé rejti majd. Ti azonban valóban nem vagytok egyedül! Nem vagytok egyedül, mert van mellettetek álló szeretet az otthon melegében, az igaz barátságban, a szülőföldben, vagy akár egy iskola hozzánk nőtt falai között. És van felettünk álló szeretet is. Pál apostol Timóteushoz írt 2. levele 1. részének 7. versében ezt írja: „Mert nem a félelem lelkét adta nekünk Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét.”

Kedves szalagtűzésre váró fiatalok!

Ezen biztatás kíséretében kérem Isten áldását legfőképpen reátok, de egész ünneplő közösségünk számára is az est előttünk álló részére, valamint egész életetekre, egész életünkre!

Köszönöm megtisztelő figyelmeteket, köszönöm megtisztelő figyelmüket! - zárta szavait az iskolavezető, majd a végzősöknek az osztályfőnökeik feltűzték a szalagot. Az irodalmi műsor után egy-egy szál virággal köszöntötték szüleiket a 12-esek, majd szalagavató tánc volt. Két osztály bécsi keringőt, egy pedig jive-t (dzsájv-ot) táncolt. Felkészítőik Kele Andrea és KacsoraTamás táncpedagógusok voltak.

A szalagavató ünnepségről összefoglalót hétfőn este 18.05 től láthatnak a Karcag Tv ben. A teljes felvétel közvezítésének időpontjáról a Karcagi Hirmondó és a Karcagi Szuperinfóból értesülhetnek!

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 15:00, csütörtök | Helyi

VISSZATARTOTTA A BETÖRŐT

Az éj leple alatt, egy családi ház ablakán keresztül surrant be egy ingatlanba egy helyi férfi Kunmadarason, abban a reményben, hogy amíg a bent lakók alszanak, addig ő viszi az értékeket.

2024. Április 18. 13:51, csütörtök | Helyi

HOROGRA AKADTAK

Két napon is tiltott módszerrel halászókat fogtak a vízirendészek és hivatásos halőrök Tiszasüly külterületén. A rendőrök összesen hét férfit hallgattak ki gyanúsítottként.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

KÖLTÉSZET NAPJA HAJDÚSZOBOSZLÓN

Sokan hitték azt, hogy vandálok jártak Hajdúszoboszlón, hiszen aki a főtéren végigsétált, mindenfelé összefirkált kirakatokat láthatott.

2024. Április 18. 11:00, csütörtök | Helyi

BALTÁVAL TÁMADT ISMERŐSÉRE

Emberölés bűntettének kísérlete miatt indítványozta a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség egy 38 éves szolnoki férfi letartóztatását.