Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Augusztus 18. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Szeged város aranyérmét vették át az István, a király alkotói

Szeged város aranyérmét vették át az István, a király alkotói

Szeged város aranyérmét adta át Botka László polgármester az István, a király alkotóinak szombaton abból az alkalomból, hogy a rockopera harminc éves jubileumát ünnepli idén, és a darabbal zárul a Szegedi Szabadtéri Játékok 2013-as évada.

A dél-alföldi város polgármestere hivatalában fogadta a szombati bemutató előtt az alkotókat, majd átnyújtotta a városi elismerést Szörényi Leventének, Bródy Jánosnak, a legújabb feldolgozás rendezőjének, Alföldi Róbertnek, valamint Rosta Mária producernek.
A városvezető elmondta: különleges estére készül Szeged, hiszen harminc év alatt hatszor mutatták be az István, a királyt a Dóm téren, az idei a hetedik alkalom lesz. A polgármester megköszönte, hogy a jubileumi évben is a Tisza-parti városra esett a választás. Hozzátette: mivel sokszor játszották Szegeden a művet, olyan érzés, mintha az alkotók a szegedi színpadra írták volna a rockoperát.
A darabot Alföldi Róbert rendezésében mutatják be a Dóm téren. A Kossuth-díjas rendező korábban elmondta, a közönség a hét végén Szegeden, majd augusztus 30-án és 31-én a Papp László Budapest Sportarénában új értelmezésben, kortárs színházi eszközökkel színpadra állítva láthatja a rockoperát. A rendező szerint a feladat nem volt könnyű, hiszen az István, a király az elmúlt három évtizedben szinte népköltészeti alkotássá vált, a közönség jó része kívülről fújja a dalokat.
Az új produkció a szereplők közötti kapcsolatokra koncentrál, bemutatja, melyek voltak azok az emberi mozgatórugók, amelyek a történelmi helyzeteket létrehozták - tette hozzá a művész.
Istvánt Feke Pál, Koppányt Stohl András, Gizellát Radnay Csilla, Rékát Tompos Kátya játssza, Alföldi Róbert szerint a darab középpontjában azonban a százhúsz fős statisztéria alakította nép áll.
Szörényi Levente és Bródy János rockoperáját, amelynek szövegkönyve Boldizsár Miklós Ezredforduló című drámája alapján készült, 1983. augusztus 18-án mutatták be Budapesten, a városligeti Királydombon.
Az első magyar rockoperáról aztán mozifilm készült és lemezen is kiadták. Zenéje ötvözte a populáris zene, a népzene és az egyházi gregorián zene elemeit, e téren is az első ilyen vállalkozás volt a hazai zenés színjátszás történetében. A darabot Koltay Gábor rendezte, a koreográfus Novák Ferenc volt, a címszerepet - Varga Miklós énekhangjával - Pelsőczy László játszotta, Koppányt Vikidál Gyula alakította.
A darabot egy év múlva a Szegedi Szabadtéri Játékokon játszották elsöprő sikerrel, majd 1986-ban (és később 2000-ben) a Nemzeti Színház társulata adta elő a Hevesi Sándor téri Pesti Magyar Színházban. A rendszerváltás idején, 1990-ben Budapest legtöbb nézőt befogadó helyén, a Népstadionban került színre, akkor már Varga Miklóssal a címszerepben. Bemutatták a 1992-es sevillai világkiállításon, majd 2003-ban Csíksomlyón is eljátszották.
2008-ban a Papp László Budapest Sportarénában tartott díszelőadás szereplőit az előző évben megrendezett tévéműsor, A Társulat című dalverseny résztvevői közül válogatták ki, ahol István szerepét Feke Pál nyerte el.

Címkék: Kultúra-zene

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során